Milliyet Executive Defileden laboratuvara bir vegan deri hikâyesi

Defileden laboratuvara bir vegan deri hikâyesi

05.05.2022 - 12:52 | Son Güncellenme:

Canlı organizmalar ile tarımsal ve endüstriyel organik atıklardan biyoplastik ve vegan deri nasıl mı olur? Ece Gözen’den dinledik...

Defileden laboratuvara bir vegan deri hikâyesi

AYLİN RANA AYDİN

Haberin Devamı

Gozen Institute, laboratuvarda canlı organizmalar ile tarımsal ve endüstriyel organik atıkları kullanarak biyoplastik ve vegan deri gibi biyomateryaller üretiyor. Nasıl mı? Gozen Institute Kurucusu Ece Gözen ile defilelerden laboratuvarlara uzanan girişim yolculuğunu konuştuk... 12 yıl önce moda ve tekstil sektöründeki kariyerine Vogue İtalya tarafından ‘en vizyoner tasarımcı’ seçilerek hikayesinin başladığını anlatan Ece Gözen, “Hemen sonrasında 2013 yılında ‘Ece Gözen’ olarak kurduğum markamla yolculuğuma devam ettim. Markamı bu anlamda insanlarla aramdaki bir iletişim aracı kurgulayarak moda gibi tüketim çılgınlığı ve milyonlarca insanı radarına çeken bir olguyu daha akıllıca ve fayda sağlayacak şekilde kullanmaya çalıştım. Kırılma noktamı ise 2016’da Centre for Fashion Enterprise London’dan aldığım ödülle yaşadım esasen. 6 aylığına Londra’ya davet edilmemle başlayan süreçte, hem kendimi, hem markamı hem de yapmak istediklerimi daha geniş bir pencereden görme fırsatım oldu. Ülkeye döndüğümde ise yaptığım bütün çalışmaları durdurarak kendi içimde ve kariyerimde radikal bir dönüşüme gittim. İçinde bulunduğum moda ve tekstil sektörü dünyaya en çok zarar veren sektörlerin başında geliyordu” diyor.

Haberin Devamı

İki haftada üretiliyor

Beş yıl önce akademik bir biyomateryal araştırma projesi başlattığını aktaran Gözen, şöyle anlatıyor: “İcat ettiğim materyallerin potansiyelini görünce defilelerden laboratuvarlara uzanan girişim yolculuğum da bu şekilde başlamış oldu. Moda ve tekstil endüstrisindeki 10 yılı aşkın deneyimimi katarak inşa ettiğim, sektördeki probleme en derin kaynağından yani materyalden başlayarak yayılan bir çözüm modeli oldu. Ar-Ge ve biyo-tasarım laboratuvarımızda hammadde olarak petrol bazlı ya da hayvansal içerikler yerine canlı organizmalar ile tarımsal ve endüstriyel organik atıkları kullanarak sürdürülebilir biyoplastik, vegan deri gibi biyomateryaller üretiyoruz. Xylozen vegan derinin laboratuvar ortamında geliştirilmiş bir biyomateryal olup, hayvan derisi ve suni derinin yerine geçebilecek sürdürülebilir bir vegan deri olduğunu ifade eden Gözen, giyimden ayakkabı, aksesuar ve otomotive kadar birçok sektörde kullanım alanı olduğunu söylüyor. Gözen, “Xylozen ömrünü tamamladığında biyolojik olarak çözünen ve toprağa atıldığında doğaya kaynak olarak tekrar dönen ekolojik bir materyal. Hayvanları derisi elde etmek ve büyümesi için yaklaşık 2-3 yıl harcanırken, biz aynı özelliklerdeki alternatif sürdürülebilir vegan deriyi iki hafta içerisinde üretip, işleyip, ürüne dönüştürülebilir hale getirebiliyoruz. Hedefimiz inovasyonumuzun ülkemizde pazar lideri olmak, dünyada da ilk 10 şirket arasında yerimizi almak” ifadelerini kullanıyor.