Milliyet Executive Golf turizminde büyük oynamak

Golf turizminde büyük oynamak

09.10.2023 - 04:15 | Son Güncellenme:

Belek, 17 golf sahası ve 50 beş yıldızlı lüks oteliyle yılda 120 bin golf oyuncusu ağırlıyor. Golf turistleri 400 milyon euro'ya yakın gelir bırakıyor. Turizm hedeflerine hızlı ulaşmak için bu rakamları yukarı çekmek mümkün...

Golf turizminde büyük oynamak

SERKAN ARMAN- Türkiye bu yıl 60 milyon turist ve 56 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Beklenti, turizmin hızlı bir yükseliş trendine girmesi... 2028 hedefi 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Bu durumda hedefi tutturmak için turist sayısında ulaşılan başarıyı kişi başı gelirde de göstermek gerekiyor. Türk turizmi içinde göreceli olarak henüz küçük ama etkisi büyük bir alanın yıldızı giderek parlıyor: Golf turizmi... Golf denilince tabii ki akla Antalya Belek geliyor. Belek, 17 golf sahası ve 50 beş yıldızlı lüks oteliyle yılda 120 bine yakın golf oyuncusu ağırlıyor. Golf turistleri tahminlere göre katma değerleriyle birlikte 400 milyon euro gelir bırakıyor. Tabii İspanya'nın golften yılda 5 milyar dolar civarında gelir elde ettiği düşünülünce gidilecek yol uzun. Belek'te golfün önde gelen bazı isimleriyle bu sporun turizm içinde nasıl daha fazla öne çıkabileceğini konuştuk...

Haberin Devamı

'Belek Avrupa'da golfün başkenti'

Golf turizminde büyük oynamak
Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği Türkiye Temsilcisi ve Maxx Royal Golf Kulübü Genel Müdürü Cahit Şahin

Golfün Türk turizmindeki yeri nedir? Daha hızlı nasıl gelişir?

Golf turizmi, son yıllarda dünyada ve Türkiye'de turizm sektörüne yön veren ve ilerleyen yıllarda küresel ekonomiye yön verecek önemli bir alan. Yüksek gelir ve harcama unsurlarına sahip olan bu pazarı kurmak ve yönetmek, birçok ülkenin golf destinasyonu planları yapmasına sebep oluyor. Belek bölgesi 1990'larda golf turizmine açıldığında 1 adet golf sahası ve 12 adet otel projesiyle şekillendirildi. Bugün geldiğimiz nokta ise 9 delikli sahalar dahil, 17 golf sahası ve 50 beş yıldızlı lüks otel. Yılda 120 bin golf oyuncusu 8 ay boyunca 600 bin civarında oyun oynuyor. Katma değerleriyle birlikte 400 milyon euro gelir bırakıyorlar. Türkiye golf pazarına, Avrupa'nın kalbindeki ılıman iklime sahip Portekiz ve İspanya'dan çok sonra girmiş olmasına rağmen çok kısa sürede başarılı bir ivme kazandı. Yeni golf bölgeleri tesis etmek, altyapıyı buna göre hazırlamak ve uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil edecek oyuncular yetiştirmek, ayrıca golf sporuna destek verecek sponsor firmalara Spor Bakanlığı iş birliği dahilinde teşvik sağlamak Türkiye'de golfün gelişimi için ana hamleler olarak sayılabilir.

Haberin Devamı

Golf turisti denilince sadece yabancılar mı akla gelmeli?

Türkiye'de golf nasıl yaygınlaşır? Türkiye'de Golf Federasyonu'na bağlı yaklaşık 3000 lisanslı oyuncu var. Bu sporu kitlelere yaymak mümkün. Spor Bakanlığı bağlamında, belediyelerin golfe teşviki artırması amacıyla golf alanları tahsis edilmesi golfü kitlelere yaymayı mümkün kılar. Medyadaki golf görünürlüğünün artırılması golfe olan merakın artmasını sağlar. Golf, dünyada yüksek teknoloji ile harmanlanarak sunulan bir sektör olmaya başladı. Artık bir stüdyoda golf deneyimi edinebileceğimiz golf simülasyonları mevcut. Çok büyük alanlara gerek kalmadan, kitlelerin deneyimleyebileceği golf eğitim - oyun stüdyoları yaygınlaşabilir.

Haberin Devamı

Belek'in sadece Türkiye için değil, bölgesel bir golf merkezi olma potansiyeli hakkında neler söylersiniz?

Belek bölgesi golf turizmi için 1980'li yıllarda yatırım alanı olarak hedef olmaya başladı. Günümüzde Belek, golf için yüksek kaliteli hizmet veren ve sahaların birbirine yakın olması sebebiyle golf oyuncularına aynı gün birden fazla golf sahası deneyimi sunabilen bir bölge. Belek bölgesinin coğrafi konumuna baktığımızda, havalimanına 30 km mesafede, etrafında çam ormanlarıyla konumlanmış ve 50 lüks otel, birbirine 10'ar dakika mesafede 17 golf sahasına ev sahipliği yapan çok özel bir bölge. Avrupa'da golfün başkenti olarak adlandırabiliriz. Saha kapasitesini artırmak, golf oyuncusu yetiştirmek ve bunların yanında Belek bölgesini golf aracılığıyla dünyaya duyurmak, Belek bölgesi için geliştirici adımlar olacaktır.

'Türkiye'ye yeni golf destinasyonları lazım'

Golf turizminde büyük oynamak
Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü ve Cornelia Golf Club Kurucu Müdürü Ali Şahin

Golf sizin için ne ifade ediyor?

Golf içinde birçok felsefeyi barından ve hayatın karşılığı olan bir spor. Oyun temelinde basitçe golf sopasını bir savurma hareketi ve en sonda topu deliğe sokma amacı olarak özetlenebilir ama her vuruş ayrı bir heyecan, ayrı bir meydan okuma. Bir golf vuruşunda, golf oyuncusu yaklaşık 200 farklı hata yapabilir. Bu hata, büyüklüğüne göre, oyuncunun çok daha fazla vuruş yapmasına sebep olabilir. Bunun için çok zor bir spor.

Haberin Devamı

Türk turizminde golfün konumu nedir?

Golf turizmini geliştirmek için neler yapılabilir? Golf turizminin Türk turizmindeki yeri maddi olarak çok küçük ama manevi olarak çok büyük. Her yıl Belek'e golf oynamak için yaklaşık 200 bin kişi gelir. Bunlar genelde A+ profilindeki misafirler. Ülke imajı olarak bunu çok önemsiyorum. Golfçülerin olumlu bakış açısı, hem ülke tanıtımına, hem ülke imajına çok olumlu katkı yapıyor. Mevcut golf sahalarının hepsi golf sezonunda yüzde 100 doluluğa ulaşıyor. Bence Türkiye yeni golf destinasyonlarına ihtiyaç duyuyor. Bodrum, İzmir, Mersin, Alanya yeni destinasyonlarımız olabilir. Yeni destinasyonlar yeni golf misafiri doğuracak. Böylece pazar 250 milyon euro'dan milyar euro'ların üzerine çıkabilir.

Haberin Devamı

Yerli turistin golfe ilgisi nasıl artar?

Bu sporu kitlelere yaymak mümkün mü? Türkiye'de oynayan golf misafirlerinin sayısı çok az. Seyahat edip oynayabilecek misafir sayısı 500'ü geçmez. Golf bir yaşam kültürü. Eğer yaymak istersek, belediyeler golf kulüpleri kurmalı. Bu çok uzun bir süreç. Ama kesinlikle yapılmalı.

Belek'in bölgesel bir golf merkezi olma potansiyelini nasıl görüyorsunuz?

Belek zaten Avrupa'nın golf merkezi. Biz şu an maksimumu yapıyoruz. Yeni golf sahaları ile gelen misafir sayıları artırabilir.

'İdeal sonuçlara ulaşmak için üst segment önemli'

Golf turizminde büyük oynamak
Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya

Turizm sezonu nasıl geçiyor? Turizm geliri nasıl artar?

2023 sezonuna çok iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilmek pek mümkün değil. Ağustostan itibaren gerçek anlamda toparlanarak iyi bir tempo yakalayabildik. Eylül ayında bu temponun devam ediyor olması sevindirici. Sektörün beklentisi sezonun bu yıl uzayarak genişlik kazanacağı yönünde. Turizm sektörü tüm paydaşlarının belli bir bütünlük içinde birlikte mutlu olmasını hedefleyen bir sektör olmak durumunda. Turizmde dünya ölçüsünde söz sahibi olabilmeyi başarmış tüm ülkelerin de hedefinde kesinlikle bu anlayış var. Hizmet kalitesi noktasında gerçekten önemli bir başarı çizgisine ulaşan ülkemizde her segmentten farklı ürünün ideal bir denge içinde doğru fiyatlarla pazarlanmasıyla, ulaşacağımız sonuçlar da hiç şüphe yok ki ideal sonuçlar olacak. Üst segment ürünlerin satışında, bir şekilde yaşanmaya başlayan sıkıntıları mutlaka aşmamız gerekiyor. Çünkü sadece ekonomik ürünlerimizin satışı ile sözünü ettiğimiz ideal sonuçlara ulaşamayız. Turist sayısının yanı sıra, kişi başı gelirde de ulaşmamız gereken nokta çok önemli ve kuşkusuz turizm hareketimizin temel meselelerinden biri. Turist sayısında ulaştığımız başarıyı kişi başı gelirle anlamlı bir bütünlüğe mutlaka taşımak zorundayız. Her şey dahil sisteminin karşı koyulamaz cazibesiyle "deniz, kum, güneş" üçlemesiyle şekillenen turizm hareketimizi mutlaka "tarih, kültür, sanat ve tüm diğer otantik değerlerimizle" bütünleştirecek bir anlayışla pazarlamak zorundayız.

Golf turizminde büyük oynamak

'Golfe direkt uçuş ve tanıtıma yatırım'

Golf turizminde büyük oynamak
Gloria Golf Resort Belek Head Coach Şenol Bay

Golf turizmi nasıl daha fazla gelişir?

Türkiye, sahil beldeleri, hava koşulları ve iyi bakılmış golf sahaları ile golf turizmi için cazip bir bölge. Ancak golfün, Türkiye turizmi içindeki yeri, diğer büyük turizm kategorilerine daha az. Bunu da geliştirmemiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse özelikle Belek bölgesinde golf turizmini diğer ülkeler ile mukayese edersek oldukça iyi bir konumda. Golf turizmini geliştirmek için yapılması gerekenlerden en önemlisi golf turizminin yapıldığı şehirlerimize gelecek olan kişilere direkt uçuş kolaylığı sağlanması. Aktarmalı uçuşlar olunca turistler de çekinceler yaşıyor. Aynı zamanda golf turizminde daha fazla bilinirlik yakalamak için uluslararası pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.