Milliyet Executive Yoksa o sen misin?

Yoksa o sen misin?

07.04.2022 - 14:08 | Son Güncellenme:

“Finansal okuryazarlığa katkı sunmak için herkesin anlayabileceği bir dille olayları ve kişileri hikâyeleştirerek anlattık...”

Yoksa o sen misin

AYLİN RANA AYDİN

Haberin Devamı

Mine Uzun ve Mert Yılmaz, yıllardır biriktirdikleri deneyimleri, piyasalarda yaşananları hikâyeleştirerek ‘Yoksa O Sen Misin?’ isimli kitaplarını okuyucularla buluşturdu. Finansal okuryazarlığa katkı sunarken herkesin anlayabileceği bir dille olayları ve kişileri hikâyeleştirerek anlatan kitabı kendilerinden dinledik.

Bir evlilikten yola çıkıp finansal okuryazarlık dersi veriyorsunuz. Bu fikir nasıl doğdu?

Bizce evlilik sadece iki insanın birlikte yaşamaya karar vermesi ile sınırlı bir şey değil. İşin içine aileler, arkadaşlar, sosyal çevre gibi pek çok dış etmen ekleniyor. İki farklı insanın alışkanlıklarını birbirlerine uydurmaya çalışması, bazen vazgeçmeyi öğrenmesi gerekiyor. Günlük hayatta yaptığımız harcamalar, birikimler, borçlanmalar, artık daha fazla sorumluluk gerektirir hale geliyor. Finansal bir hayat en çok evlilik içinden hikâyelerle ete kemiğe bürünüyor.

Haberin Devamı

Kitapta herkes davranışlarından örnekler bulacak mı?

Kitabı yazarken farklı sosyoekonomik gruplardan insanların farklı yatırımcı davranışları ile eşleştirmeyi amaçladık. Çok haz etmesek de piyasada ‘küçük yatırımcı’ diye bir tanımlama var. ‘Portföyü küçük’ anlamında kullanılır. Özellikle bu yatırımcı grubunda şu davranış biçimi var: Benim param küçük, para kazanamam, kazansam da çok az... Aslında öyle değil. Yatırımcıların kaç TL kazandıklarından ziyade yüzde kaç getiri elde ettiklerine bakmaları gerekir

Bu kitabı okuyan kişi temelde ne öğrenecek?

Bugünün dünyasında özellikle Türkiye’de her yatırımcı getiri arıyor. Reel getiri elde etmek her geçen gün zorlaşıyor. Getiri elde edebileceğiniz gibi zarar da edebilirsiniz. Kitapta iyi örnekleri verirken maalesef bu tip durumları anlatan hikâyeler var.

Geri bildirimler çok olumlu

Finansal okuryazarlığa yönelik kitapların sayısı artıyor. Bu alanda daha gidecek çok yol mu var?

Sadece kitap ile değil farklı farklı kollardan finansal okuryazarlığın artmasına yönelik çalışmalar var. Bu son derece sevindirici. Elbette daha gidecek çok yol var. Biz de kendi kitabımız ‘Yoksa O Sen Misin?’ ile bir katkı sağlamayı amaçladık. Bugüne kadar bize gelen geri bildirimler de son derece olumlu.

Haberin Devamı

Bu kitabın arkasından yeni kitaplar gelecek mi?

Kitap çıkmadan ilk okuyanlardan birisi de sevgili Mahfi Eğilmez hocamızdı. ‘Kitap yazmak sizin kanınıza girdi, artık yazmadan duramazsınız’ demişti Mahfi Hoca. Bakalım…