Oynatma Listesi
TELEVİZYON

Yatırımcılar ellerinde olmayan TL ile nasıl döviz alıyor? İşte cevabı...

Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan Türk lirası ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalkarak, Türk lirasına değer kaybettirmeye yönelik manipülatif ataklarına devam ediyor. Peki bu kuruluşlar ellerinde olmayan TL ile nasıl döviz alıyor? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kadir Tuna, "Olmayan bir parayla aslında işlem yaptığınız zaman faizler hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Yani geçmişte bunu mart ayında denediler. Bu hafta ise mayıstan itibaren böyle bir hamlenin yapıldığını görüyoruz. Londra'daki yaşanan durum şu; mevcutta bu işlemi yapanlar TL sınırlı olmasına rağmen elinde TL olmamasına rağmen yükümlülükleri değiştirmeye çalışan finansal kurumlar oldu. " dedi.

AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktılar. Peki bu saldırı ne anlama geliyor? Doç. Dr. Kadir Tuna CNN Türk canlı yayınında süreci şu şekilde özetliyor:

Yapılan işlem aslında Lonra'daki swap piyasasında yapılıyor. Geçen yıl mart ayında da benzer bir durum olmuştu ve TL faizleri 1300 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Burada yapılan işlem şu..Olmayan TL ile işlem yapmaya çalışıyorlar.

 

FAİZLERİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLDU

Dolayısıyla TL bulmakta zorlanan bu kurumlar. TL'ye negatif bir bakış açısıyla burada faizlerin yükselmesine neden oldu. Geçen seneyle kıyasladığımız zaman şu an ki bir haftalık swap piyasasında özellikle son 4 günde TL üzerinde ciddi anlamda bir baskı oluşturmuş durumdalar. TL'nin burada uluslararası anlamda değer kaybını önemli ölçüde artıracak bir atak gerçekleştirdiklerini söyleyebiliriz.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞAN KURUMLAR OLDU

Swap anlaşması bir takas anlaşmasıdır. Yani siz elinizdeki bir yükümlülüğü karşı taraftaki bir yükümlülükle bunu takas edersiniz. Örneğin sizin Türk lirası yükümlülüğünüz vardır. Karşı tarafında döviz yükümlülüğü vardır. Bunu takas edersiniz. 

Londra'daki yaşanan durum şu mevcutta bu işlemi yapanlar TL sınırlı olmasına rağmen elinde TL olmamasına rağmen bu yükümlülükleri değiştirmeye çalışan finansal kurumlar oldu. 

Olmayan bir parayla işlem yaptığınız zaman doğal olarak  buradaki faizler hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Geçmişte bunu mart ayında denediler. Bu hafta ise mayıstan itibaren  böyle bir hamlenin yapıldığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte bu hamlenin tekrarı da mümkün. Buradaki düzenleyici otorite özellikle burada swap piyasasında alınacak tedbirlerle bu dalgalanmanın önüne geçeceğini tahmin ediyorum.

KUR MANİPÜLASYONU YAPANLAR ENGELLENECEK

Öte yandan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlarının ellerinde para olmadan talep oluşturup döviz manipülasyonu yaptığını belirten bir bankacılık sektörü yetkilisi, "Londra kaynaklı bu bankalara Türk bankaları ile döviz işlemi yapma yasağı getirilecek. Böylece, kur manipülasyonu yapamayacaklar." dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER