Astrolog Merve Çakır: Hıdırellez'de bunları mutlaka yapın!

Astrolog Merve Çakır: Hıdırellez'de bunları mutlaka yapın!

05.05.2023 - 12:26 | Son Güncellenme:

Baharın gelişini müjdeleyen, Hızır ve İlyas Peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşması ‘’Hıdırellez’’ günü geldi çattı. Dileklerin yazılıp gül ağacına asıldığı, bolluk ve bereketi simgeleyen Hıdırellez, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor… Peki her kültürde farklı şekilde kutlanan Hıdırellez’de dilek nasıl tutulur? Neler yapılmalı, neler yapılmamalı? Hıdırıllez ile ilgili tüm merak ettiklerinizi Astrolog Merve Çakır’la konuştuk.

Astrolog Merve Çakır: Hıdırellezde bunları mutlaka yapın

Hıdırellez, halk arasında ölümsüzlük sırrına erdiklerine ve biri karada, diğeri denizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılan Hızır ve İlyâs peygamberlerin yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Hıdırellez günü bunları mutlaka yapın


‘’ Gece en büyük arınma noktasıdır’’ Astrolog Merve Çakır, Hıdırellez dileklerimizi neden gece yazdığımız ile ilgili önemli bir noktaya dikkat çekiyor… ‘’Gece en büyük arınma noktasıdır’’ diyen Çakır, ‘’ Gül ağacı mitolojik olarak kutsal göründüğünden dilekler gül ağacına gömülür. Dilekler akşam yazılınca da ruhsal olarak arınmış oluyoruz. Çünkü gece en büyük arınma noktasıdır’’ ifadelerini kullanıyor…

Bolluk bereket için Hıdırıllez tepsisi


Bu gece için birçok ritüel yapmak mümkün. Her inanışa göre farklı kutlanan Hıdırellez gecesi için bolluk ve bereket tepsisi hazırlayabilirsiniz. İçine sarımsak, pirinç, bulgur, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagillerle beraber tarçın koyabilirsiniz. Özellikle baklagillerin ve sarımsağın bolluk bereketi simgelediğini söyleyen Merve Çakır, o gece evdeki bütün baklagillerin kapaklarını da açık bırakmak gerektiğini vurguluyor… 777 sayısının tamamen şans ve bolluğu simgelediğine inanıldığından bu sayıyı da tepsi de bulundurmak da yarar var.

Haberin Devamı

 

Hıdırellez gecesi bunları yapmayın


Hıdırellez gecesi yapmamız gereken şeyler olduğu kadar yapmamamız gerekenler de var. Bazı inanışlara göre, Hıdırellez günü ev temizlenmez, dikiş dikilmez, çamaşır yıkanmaz, ağaç kesilmez... O gün taşınılmaz. Bunun sebebi; o gün ağır enerjiler yüklenmemekle ilgili… Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılır, bereket ve sağlık duaları edilir, ada çayı ile ev tütsülenir. Çok temizlik gerekiyorsa sirkeli su ile kişi kendini yormadan toz alınabilir.