Ekonomi Nükleer güç Türkiye

Nükleer güç Türkiye

04.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tek başına Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli Erdoğan ve Putin tarafından atıldı. 2023 yılında devreye girecek santral 20 milyar dolara mal olacak.

Nükleer güç Türkiye

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 milyar dolara mal olacak ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini birlikte attı.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını enerji alanında tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. Bu santral enerji güvenliğimize katkı sağlarken aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynayacaktır” dedi.

Kesintisiz yatırım

Putin ise, “İddialı bir hedefimiz var. 2023 senesinde ilk enerji bloğunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, yeniden devlet başkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yapan Putin’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Törende, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da yer aldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma törenine iki lider “Kalinka” eşliğinde girdi. Erdoğan ve Putin birbirlerine “dostum” diye hitap etti. Erdoğan, şu mesajları verdi:

- “Bugün gerek ülkemizin kalkınması adına gerekse Rusya ile enerji işbirliğimiz adına gerçekten tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Türkiye olarak 2003-2017 arasında ortalama yüzde 5.8 büyüdük. 2017’de yüzde 7.4 büyüme başarısı sergiledik. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü olan 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz.

Bu durum enerji ihtiyacımızın artması anlamına geliyor. Gerek petrol ve doğalgaz gerekse yenilenebilir kaynaklarda son 15 yılda daha önce hayali dahi kurulamayacak projeleri hayata geçirdik. Enerji güvenliğimizin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda enerji sektörünün her alanında yatırımlarımız kesintisiz devam ediyor. Ülkemizin güvenli, sürdürülebilir enerjiye sahip olacağı bir gelecek için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli yer tutuyor.”

Nükleer güç Türkiye
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Yıldırım Demirören, Demirören Medya Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ve Doğuş Holding’in Başkanı Ferit Şahenk de Beştepe’de düzenlenen törene katıldı.

‘SADECE SANTRAL DEĞİL, NÜKLEER SEKTÖR KURUYORUZ’

Vladimir Putin bu yenilikçi projeden dolayı Türkiye’yi tebrik ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

- “Bugün sadece Türkiye’de ilk nükleer santralin inşasına başlamıyoruz. Biz Türkiye’nin nükleer sektörünü kurmaktayız, yeni bir sektör oluşturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem. Bu projemizde, güvenlik standartları en yüksek olacaktır ve çevre dostu olacaktır.

- Bu santralin devreye girmesi Türkiye’nin gelişimine, ekonomisine hizmet edecek, Türkiye’nin bilim ve teknoloji potansiyelini arttıracaktır. Hem ucuz, hem de temiz enerjiyi sağlayacaktır. Uzmanların görüşlerine göre santral, Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 10’unu sağlayacak. Rus üniversitelerinde 220’yi aşkın Türk öğrenci nükleer enerji alanında ihtisas görüyor.

Dostluğun simgesi

- Bu projeye stratejik yatırım statüsü verilmesi kararından dolayı teşekkür etmek istiyorum. İddialı bir hedefimiz var. 2023’te ilk enerji blokunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye’nin 100. yıldönümünde bunu yapacağız. Değerli dostum Sayın Erdoğan ile bunu gerçekleşmesi için elimizden geleni yapma konusunda mutabık kaldık. Bu projenin başarılı şekilde gerçekleştirilmesi ikili işbirliğimizin bir simgesi olacak. Türk-Rus dostluğunun simgesi haline gelecektir.”

Haberin Devamı

Cumhuriyetin 100. yılını taçlandıracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şunları da söyledi:

- “Dünyada 31 ülke kullandığı elektriğin önemli bölümünü faaliyette olan 450 nükleer santralden elde ediyor. 16 ülkede 55 nükleer santral inşa halindedir. Temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. Akkuyu NGS’nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olmuş olacaktır.

Böylece cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını enerji alanında tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecektir.

Böylece ağrılık olarak petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Karbondioksit salınımı olmayan nükleer santraller temiz bir enerji kaynağıdır. Dolayısıyla bu santral enerji güvenliğimize katkı sağlarken aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynayacaktır. Bu tecrübenin nükleer enerji alanında yetkin, uluslararası çapta söz sahibi insan kaynağımızın yetişmesine ciddi katkısı olacaktır.

Haberin Devamı

- Türkiye’nin pek çok yatırımı, eseri gibi Akkuyu projesini hayata geçirmek de bize nasip oldu. 4 reaktörden oluşacak santralin ilk reaktörünü 2023 itibariyle işletmeye alma hedefimiz doğrultusunda hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Rusya ile bölgesel meseleler hususunda işbirliğimizi her geçen gün daha da arttırarak sürdürmekte kararlıyız.”

GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK PROJE

Nükleer güç Türkiye

Enerji Bakanı Berat Albayrak da, 1955’te başlayan nükleer yolculuğunun en önemli aşamasında bulunulduğunu ifade ederek, “Tarihi bir ana şahit oluyoruz. 20 milyar dolarlık maliyeti ile gelmiş geçmiş en büyük projenin temelini atıyoruz. Nükleer santraller sayesinde iklim ve mevsime bağlı kalmadan 7 gün 24 saat elektrik üretilecek” dedi.

Verimli bir enerji üretileceğini kaydeden Albayrak, “Uluslararası kuruluşlarının bütün güvenlik standartlarına uygun en son teknoloji bir santral” ifadesini kullandı.

Rosatom Şirketi Genel Müdürü Aleksi Likaçev de, “Türkiye’nin ilk nükleer güç santralini kurmak bir onur. 100 sene işbirliğimiz sürecek. Çocuklar değil torunlar da işbirliği içinde olacak” dedi.

‘2023’te açılışı beraber yaparız’

Konuşmaların ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da bulunduğu, Türk ve Rus mühendislerin hazır beklediği Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atılacağı alana bağlantı yapıldı. Erdoğan, “Yoğun bir çalışma olacak. Çalışma neticesinde 2023’te inşallah birlikte açılışını yapacağız” dedi. Putin de “Bu enerjiyi bütün Türkiye hissedebilecek. Eminiz ki yoğun çalışma sayesinde 2023 yılında sizinle birlikte açılışa katılabileceğiz” diye konuştu. Daha sonra Erdoğan’ın, “Sinyali veriyoruz. Ya Allah, bismillah” demesiyle temel atıldı.