Otomobil Atık suyu çevre dostu yakıta dönüştürüyorlar

Atık suyu çevre dostu yakıta dönüştürüyorlar

25.03.2017 - 11:55 | Son Güncellenme:

Seat, Aqulia ile birlikte biyometan üreterek, atık suları çevre dostu yakıta dönüştürmeyi hedefliyor.

Atık suyu çevre dostu yakıta dönüştürüyorlar

Atık suyun çevre dostu bir yakıta dönüştürülmesi iki farklı çevre sorununa çözüm sunuyor; birincisi giderek kıtlaşan su gibi değerli bir kaynağın yeniden kullanılmasını sağlayarak tasarrufu desteklemesi, ikincisi ise Madrid ve Paris gibi büyük şehirlerdeki trafikten kaynaklı yoğun hava kirliliğinin önüne geçmesi.

Haberin Devamı

Aqualia ve SEAT tarafından yaratılan bu yeni biyoyakıtın üretimi ve tüketimi CO2 emisyonlarını benzinli taşıtlara kıyasla %80 azaltıyor. 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün hemen ardından Aqualia ve SEAT’ın bu umut vaad eden inovasyonu konuşulmaya devam ediliyor.

Atık sudan nasıl biyometan üretiliyor?

Arıtma tesislerinde tanklardaki fiziksel süzme işlemi suyu çamurdan ayırıyor, ayırılan çamur fermentasyon ile gaza dönüştürülüyor. Arındırma ve zenginleştirme işlemlerinin ardından biyogaz yakıt olarak kullanıma hazır hale geliyor.

Biyogaz ile beş milyon kilometre

Bir otomobil 50.000 kişilik bir kasabanın atık su arıtma tesisinden elde edilecek biyogaz ile beş milyon kilometre gidebilir. Bir başka deyişle, dünyanın etrafını 100 kere dolaşabilir ya da altı kez Ay’a gidip dönebilir.

1.5 milyon olimpik yüzme havuzundan daha fazla

Haberin Devamı

İspanya’da her yıl yaklaşık 4000 hektometre3 atık su arıtılıyor. Bu da 1.5 milyon olimpik yüzme havuzuna eşit.

Günde 150 otomobil

Her gün, orta boy bir arıtma tesisi 10.000 m3 su arıtabilir ve 1000 m3 biyometan üretebilir. Bu da 150’den fazla otomobilin günde 100 km’den fazla yol yapması için yeterlidir.

Trafik kısıtlamalarına alternatif olarak CNG kullanan taşıtlar

Bu yenilenebilir biyoyakıt sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) kullanan otomobillere güç vermek için kullanılabilir, bu sayede hem yakıt üretiminde hem de taşıtlarda tüketimde emisyonlar %80 azaltılabilir. Ayrıca, SEAT Leon TGI, SEAT Leon ST TGI, Seat Leon ST ve Seat Mii Ecofuel gibi CNG’li modeller Avrupa Birliği’nin Aralık ayında hava kirliliğini önlemek için büyük şehirlerde yürürlüğe koyduğu trafik kısıtlamalarından etkilenmeden trafiğe çıkabiliyor.