Otomobil Busworld’e Türk çıkarması

Busworld’e Türk çıkarması

30.06.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Belçika’da düzenlenen Avrupa’nın en kapsamlı otobüs fuarı, Türkiye’de üretilen ve “Made In Turkey" damgası taşıyan araçların gövde gösterisine sahne oldu

Busworld’e Türk çıkarması

Çağnur Hatipoğlu

İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl Belçika’da 18. kez kapılarını açan Avrupa’nın en eski ve büyük otobüs fuarı olan “Busworld 2005", Türk otobüs üreticilerinin gövde gösterisine sahne oldu. Adapazarlı Eurobus, Adanalı Temsa Diamond, Hoşdereli Mercedes Travego, İstanbullu Isuzu Harmony ve Otokar Navigo, bu fuarda yerlerini alanlardandı.
Aralarında yan sanayi firmalarının da bulunduğu Türk üreticilerin en son ürünlerini sergiledikleri, 21-26 Ekim tarihlerinde açık kalacak fuarda, Türkiye’de üretilen en yeni modeller de, ilk kez Avrupalılara tanıtıldı.
60 tane satıldı
Iveco’nun Adapazarı’ndaki tesislerinde üretilerek, Avrupa’da “Irisbus" markasıyla satılmaya başlanacak Eurobus Tector, bunlardan biriydi.
Iveco Ürün Müdürü Tansu Giz, Eurobus Tector’un, Avrupa’da henüz piyasaya çıkmadan 60 adet satıldığını belirtti. Avrupa’da gelecek yıl yürürlüğe girecek Euro 4 çevre normlarına uygun motorla donatılan Eurobus, 27 ile 35 arasında değişen yolcu kapasitesine sahip.
Adapazarı’ndaki tesislerde Avrupa Birliği’nin gerektirdiği devrilme testi dahil tüm güvenlik testleri yapılan araç, klima, ısıtmalı aynalar, radyo/CD/mp3 çalar, şöför tarafından kumanda edilebilen arka acil çıkış kapağı, hız sınırlayıcı gibi özelliklere de sahip.
Okul otobüsü de var
Anadolu Isuzu ise, Busworld 2005 Fuarı’nda tamamen Türkiye’de tasarlanan ve geliştirilen Turquoise, Harmony ve Harmony’nin okul otobüsü (Schoolbus) modellerini sergiledi.
Türkiye’de üretilen ve AB ülkelerine ihraç edilen üç otobüs de, yenilenen özellikleriyle dikkat çekti. Turquoise, tasarım açısından yenilenirken, 175 HP gücünde yeni bir dizel motorla donatılmış. İstenirse deri koltuklu, kayak takımı dolaplı olarak da imal edilebiliyormuş.
Yine bir başka ülkemiz topraklarından yola çıkan Otokar’ın ürettiği ve Türk pazarında Sultan olarak tanınan “Navigo 165 S" de, Busworld’te sergilendi. “Yüksek teknolojili küçük otobüs" olarak tanıtılan Otokar Navigo 165 S, 27+1 yolcu kapasiteli ve koltuklarının tümünde emniyet kemeri bulunuyor.
Yan sanayi de orada
Öte yandan fuarda, aralarında Trakya Cam, Farplas, Farhym, Pilot, Safkar, Epengle gibi otobüs üreticilerine yan sanayi ürünleri üreten firmaların da yer alması ilgi çekti. Katılımcılar listesinde, toplam 13 yan sanayi üreticisinin ismi bulunmaktaydı.

 
Travego’yu Avrupa da tanıdı

Yenilenen versiyonu, Mercedes-Benz Türk’ün İstanbul Hoşdere fabrikasında üretilmeye başlanan “Travego"su da, Avrupalı müşterilerle ilk kez bu fuarda bir araya geldi.
Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği yeni Travego, ülkemizde Türk piyasası için yüksek tipte üretilmekte. Avrupa için üretilen alçak versiyonu sergilenen yeni Travego, 2006’nın ilk aylarından itibaren Avrupalı alıcılarına teslim edilmeye başlanacak. Güvenlik teknolojilerinin en son nimetlerinin standart donanımında ardı ardına sıralandığı araçta, ESP(Elektronik Denge Kontrol Programı), ASR (patinaj önleyici çekiş kontrol sistemi), ABS, EBS (Elektronik Frenleme sistemi), BA (Elektronik Fren Destek Sistemi) bulunuyor. Ayrıca istenirse, öndeki araçla mesafeyi otomatik koruyan sistem de takılabiliyor.
Avrupa’ya Euro 4 normlarında 6 ve 8 silindirli, güçleri 428 HP ile 476 HP arasında değişen dizel motorlarla ihraç edilecek yeni Travego’nun, yurtdışı pazarları için değişik oturma kapasitelerine sahip, üç ayrı uzunlukta versiyonu bulunuyor.

Temsa’dan iki yeni model

Avrupa’daki faaliyetlerini hızla genişleten Temsa, bu yılki fuarda iki yeni modelini, yeni Safari HD ve Tourmalin otobüslerini getirdi.
Toplam yedi modelin yer aldığı stantta küçük bir konuşma yapan Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, iki yeni modeli tanıtmanın yanı sıra Fransa bayilerinin, 1000’inci Temsa otobüsün (Temsa Diamond modeli) satışını gerçekleştirmiş olmasından dolayı iki kat daha mutlu olduklarını ifade etti.
Temsa’nın fuarda ilk kez tanıttığı Safari HD modeli, soldan direksiyonlu olarak, bütün Avrupa ülkelerine uygun hale getirilmiş. İngiltere pazarı için daha önce sağdan direksiyonlusu da üretilen Safari HD, çeşitli donanım seçenekleriyle ve farklı kullanım alanlarına uygun olarak da üretilebiliyor.
Kısa mesafeli yolculuklar için geliştirilen Tourmalin’in yolcu kapasitesi 78 kişiye kadar çıkartılabiliyor. Bunların dışında Temsa, lüks otobüsü Diamond, Safari ve Opalin 9 modellerini de sergiledi. (2005)