Otomobil Çinlilerin Henry Ford’u Ford’dan Volvo’yu alıyor

Çinlilerin Henry Ford’u Ford’dan Volvo’yu alıyor

28.03.2010 - 23:00 | Son Güncellenme:

Çin’in en büyük bağımsız otomotiv üreticilerin biri olan Geely’nin genç patronu Shufu Li, Ford Motor Company’nin elinde bulunan İsveçli otomobil markası Volvo’yu satın almak için anlaşmaya imza attı

Çinlilerin Henry Ford’u Ford’dan Volvo’yu alıyor

Li’nin, Volvo için Ford’a 1.8 milyar dolar ödeyeceği bildirildi.
Çinli markanın Avrupa kıtasına adım atmasına da olanak tanıyan anlaşma, Shufu Li ile Ford’un Mali İşlerden Sorumlu Yöneticisi Lewis Booth tarafından imzalandı. Törende Çin Sanayi Bakanı Li Yizhong ve İsveç Girişim ve Enerji Bakanı Maud Olofsson hazır bulundu. Volvo’nun merkezinde imzalanan anlaşma sonrası satışın, resmi kurumların onay sürecinden geçtikten sonra ancak yılın üçüncü çeyreğinde tam olarak sona ereceği belirtiliyor.
Ford, 1999’da olvo’yu satın almak için 6.5 milyar dolar ödemişti. Ford’un elinde bulunan Jaguar ve Land Rover markalarıysa 2008’de Hintli Tata Grubu’na 1.7 milyar dolara satılmıştı.

Avrupa’da üretime devam
Geely Holding’in Başkanı Li, hayranlık duyduğu markayı satın almanın gururunu yaşarken, Volvo’nun İsveç ve Belçika’daki mevcut üretim tesislerini koruyacağını söyledi. Ancak Çin’de üretim yollarını da araştıracağını sözlerine ekledi.
Li, “Çin dünyanın en büyük otomotiv pazarı. Volvo’nun da ikinci büyük pazarı olacak. Volvo, dünyanın önde gelen lüks otomobil markası olarak eşsiz bir konuma sahip olacak ve gelişen Çin pazarı da marka açısından büyük fırsatlar vaat etmekte” diye konuştu. Volvo’nun, büyük bölümü İsveç’te olmak üzere 20 bin çalışanı bulunuyor.
Bağımsız bir marka olarak, denizaşırı pazarlarda imajını kuvvetlendirmek amacıyla uzun zamandır mücadele veren Geely, Volvo ile Avrupa’ya büyük bir adım atmış oldu. Geely’nin, daha önce de Opel ve Saab için teklif verdiği söylenmişti.

Haberin Devamı

‘Ona ancak uzaktan bakarız’ diyordu...
İşe buzdolabı parçaları yaparak başlayan, otomotiv sektörüne 1997’de giren Geely Holding’in 1963 doğumlu Başkanı Shufu Li, otomobil üretmeye 20’li yaşlardayken gittiği ABD’de karar vermiş.yıl önce kendisiyle görüşme imkânı bulduğumuz ve Çin’in Henry Ford’u olarak da anılan Li, “ABD’ye gittiğimde çevreme bakıp ne kadar çok otomobil olduğunu gördüm. Çin’deyse çok az vardı. Bu sektörün gelecek vaat ettiğini düşünüp üretime girdim” diyordu. İki yıl önce Avrupa pazarına girmenin, “en büyük rüyası” olduğunun altını çizen Li, “Türkiye de bir Avrupa ülkesi ve Avrupa pazarına girişimiz açısından büyük bir adım. Avrupa’ya üretim için, konumu ve yan sanayi avantajlarıyla Türkiye’de üretim yapmak ilk seçeneğimiz olacak” demişti.
Sadece Çin’de 6 fabrikası bulunan, ancak çoğu gece şirketin merkezinde kalan Geely Başkanı Li, daha önceki demeçlerinde de Volvo’yu “güzel ve alımlı bir kadın”a benzetmiş ve “Bizler köylü çocuğuyuz. Ona ancak uzaktan bakabiliriz” demişti.