Otomobil Isuzu'ya isim veren Türk

Isuzu'ya isim veren Türk

27.06.2006 - 17:46 | Son Güncellenme:

Abisi haber verdi, o katıldı... Sonuçta Japon Isuzu firmasının ABD'de piyasaya çıkarttığı yeni arazi aracı, Hakan Ürey'in bulduğu ismi taşıyor

Isuzuya isim veren Türk


Japon Isuzu firması, 1999'da Tokyo Uluslararası Otomobil Fuarı'nda yeni tasarladığı bir arazi aracını tanıttı. ZXS kod adını taşıyan araç, birçok teknik yenilikle birlikte, halen Isuzu'nun üretmekte olduğu Rodeo modelinin devamı niteliğini taşıyordu. Ancak firma, aracın adının Rodeo olarak kalmasını istemiyordu. Bunun üzerine ABD'deki distribütörü American Isuzu Motors, internet üzerinden bir yarışma açmayı kararlaştırdı.
Hasan Ürey, bir otomotiv firmasında yönetici olarak çalışıyordu. Frankfurt Otomobil Fuarı'nı gezerken Isuzu'nun açtığı yarışmanın ilanını gördü. Dönüşünde Isuzu'nun web sitesinden yarışmanın koşullarını öğrendi. Ancak yarışma, ABD ve Avrupa'da yaşayanlara açıktı. Kendisinin katılamayacağını düşünürken aklına, doktora için ABD'ye giden kardeşi geldi. Hemen telefon açıp, Hakan Ürey'i ikna etmesi uzun sürmedi...
Halen Microvision Seattle America firmasında araştırma - geliştirme uzmanı olarak görev yapan elektrik mühendisi Hakan Ürey'in aklına "Axiom" kelimesi geldi. Öncelikle "aksiyon"u çağrıştırdığı için. "Axiom ismini seçtim. Çünkü matematiksel bir açıklamaydı" diyor Hakan Bey. Axiom'un asıl kelime anlamını sorarsanız, "kanıtlanmış gerçek" demekmiş.
Altı ay kadar ses çıkmamış. Taa ki, firmadan bazı yetkililer arayıp, bir takım resmi belgeler isteyene kadar... Hakan Ürey, kazanacağını pek tahmin etmemiş. Öyle ya, binlerce kişinin katıldığı bir yarışmada birinci seçilmek pek de olası görünmüyor insana. Zira yarışma için tam 46 bin 577 katılımcı olmuş. Vee, mutlu son!
Hakan Bey, "Hiçbir şey ödemeden aracı teslim alana kadar, gerçekten de kazandığıma inanamadım" diyor. Yarışmanın ödülü, elbette Isuzu Axiom'muş. Ancak Hakan Bey'e bir Isuzu Rodeo vermişler. Geçici olarak tabii ki. Zira araç, o sırada Rodeo olarak üretiliyormuş. Bir ay sonra da Microsoft firmasında çalışan eşi Ece Hanım ile birlikte firma yetkililerinden bir Isuzu Axiom almış. Şimdilerde zevkle ve gururla kullanıyormuş...
Neredeeenn, nereye değil mi? Hayat böyle bir şey işte!
Axiom'un nesi var?

  • Alüminyum gövdeli, 3.5 litrelik motor 6 silindirli ve 24 sübablı. Doğrudan püskürtmeli, benzinli motor, 230 beygir güç üretiyor.
    Akıllı Süspansiyon Kontorü (ISC), "konfor" ve "spor" ayarlara sahip. Sistem, ayrıca yol koşuluna göre sertliğini otomatik ayarlıyor.
    TORQUE-ON-DEMAND sistemi ise, çekiş gücünü tekerleklerin arasında otomatik olarak ayarlıyor.
    Multi-Information- Display denilen ekran, müzik düzeninin ayarları, otomatik klima kontrolü ve yol bilgisayarının verilerini gösteriyor.  (2001)

  • Yazarlar