Otomobil Modada 'treyler’ rüzgarları!

Modada 'treyler’ rüzgarları!

01.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Modanın treyler ile ne ilgisi olacağını merak ediyorsanız, bir resimlere, bir de yazıya bakmalısınız. Çünkü bu defile, treyler modasının en son örneklerine adanmış...

Modada treyler’ rüzgarları

Çağnur Hatipoğlu

Yaratılıcılıkta sınır tanımayan modacılar, evrende gözle görülür elle tutulur her şeyden kendilerine malzeme çıkartmayı çok iyi biliyor. Mesela treyler brandasından, hatta eşya sabitleme kayışlarından örülmüş bir elbise olabileceği hiç aklınıza gelir miydi?


Evet şaka yapmıyoruz. Avrupa’da 1971 yılında üretime başlayan treyler markası Krone, gelecek ay Hannover Ticari Araç Fuarı’nda sergileyeceği farklı amaçlara yönelik yeni treyler modellerini, bir modacıyla birlikte tanıtmaya karar verince, ortaya bu sıradışı kreasyon çıkmış. Kimileri için boyutları nedeniyle trafikte 'korkutucu’ bile olabilen treylerleri örten rengarenk brandalar, mankenlerin üzerinde ünlü moda markalarının son yapıtları gibi durmaktaydı.
Biraz sert ama...


Gerçekten de 'treylerde durduğu gibi durmayan’ malzemeler, estetik ve zarif birer elbiseye dönüşmüş. Nitekim treyler brandası, dış kaplama malzemesi, kayışlar, metal kafesler ve diğerleri, bu elbiselerin kumaşı, askısı olmuş... Üstelik aksesuar olarak kedi gözü ve stop lambası da bulmak bizi şaşırtmadı!


Terziler, elbiselerin kesimi ve dikimi sırasında ne kadar ter dökmüştür bilmiyoruz. Ama ortaya çıkanlarla gerçekleştirilen bu defile, modanın başkentleri kabul edilen Paris ve Milano’dakilerle yarışacak güzellikteydi.


Peki Krone markasının farklı amaçlar için üretilen modellerini, giysilerle sergilemek de nereden çıkmış? Fikrin temelleri, ünlü Alman modacı Julia Lein’in, Michael Kraft ve Monika Markert adlı iki asistanı tarafından 2006 ilkbaharında atılmış. Sonuçta ortaya biraz da 'uçuk’ şeyler çıkmış.


Tamamen kayıştan mamul


Örneğin en dikkat çekici parçalardan biri, Krone’nin 'Cool Liner’ modelinden esinlenilen beyaz elbise. TIR brandasından yapılan elbisenin düğme gibi görünen parçaları, aslında brandanın gergi halatının içinden geçirildiği metal yuvalardan başkası değil. Cool Liner, soğutmalı bir model olduğundan, mankenin saçı, iri kar taneleriyle aksesuar da eklenmiş.

Bir başka örnek de, 'Giga Liner’ modelini simgeleyen elbise. Mavi brandadan yapılan bu elbise, söz konusu Giga Liner’ın daha uzun ve daha fazla yük hacmine sahip olduğunu anlatmak amacıyla 'abiye’ şeklinde yerlere kadar uzanıyor.

Feribot veya TIR taşıyan Ro-Ro gemilerinde karşılaşılan çarpışmalara dayanabilecek, araç ve yük güvenliğine yönelik, yan rayları da bulunan 'Profi Liner’ ise, dıştan bir metal kafese sahip bu lacivert elbiseyle tanıtılıyor. Üstelik elbisenin, yine metal ağla örülmüş bir de şapkası var. Bu arada yüklerin sabitlenmesi için kullanılan özel kayışlardan da ortaya bir güzel elbise çıkmış ki, sormayın. Rulo taşımacılığı için kullanılan Coil Liner ise, askıları rulo şeklinde açılabilen bir elbiseye ilham vermiş.

Elbiselerin malzemesi biraz sert, içinde rahat etmek zor olsa da, son derece dayanıklı oldukları kesin! Nitekim bu malzemeler, yıllarca, onca değişik hava şartında, kilometrelerce yol yapan treylerleri koruyor... İster misiniz, bu malzemeler, bir süre sonra jean kumaşı gibi moda olsun! Unutmayın ki moda artık kalıplara sığmıyor...