Otomobil Opel paparazzilere 'resmen’ haber atlattı!

Opel paparazzilere 'resmen’ haber atlattı!

24.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vectra’nın yerine geçecek Insignia’nın casus fotolarını yayımlayan Opel, araçları nasıl gizlediklerini ve neler yaptıklarını da bir bir anlattı

Opel paparazzilere resmen’ haber atlattı

Levent Köprülü

Otomotiv basınında resmen tanıtılmamış, piyasaya çıkmasına zaman olan yeni modellerin “casus” fotoları, tüketiciler ve rakiplerce büyük ilgi çeker. Bunun için magazinde olduğu gibi, yeni model fotoğraflarını çekmek için uğraşan paparazziler vardır.
Türkiye’de de popüler olan Opel Vectra’nın, “Insignia” adıyla tamamen yenileneceğini yazmıştık. Ancak bunu yaparken görsel olarak Opel tarafından basına dağıtılan ve yeni aracın far ya da stop lambası gibi birkaç detay fotoğrafını kullanabilmiştik. Casus fotolarıysa, bazı internet sitelerinde yer almıştı.

“Nasıl kaçıyoruz?”

General Motors, bu kez “cinlik” yapıp, otomotiv dünyasında pek rastlanmayan bir uygulamayla yeni modelinin fotolarını çekmeye uğraşan paparazzilere “haber atlatma” başarısını gösterdi! Nitekim temmuz ayında resmen tanıtılacak yeni modelin kamuflajlı test fotolarını kardeş markası Vauxhall’in sitesinde yayınlayıp, bir de hikâye yazdı.
Vauxhall’ın basın sitesinde yer alan yazıda, kamuflajın önemine değinilirken, ne tür çalışmalar yapıldığı da anlatılıyor.
Günümüzde gelişmiş bilgisayarlar sayesinde sanal testlere sokulan otomobiller, sonuçların daha güvenli olması amacıyla doğal ortamlarda yani yollarda da teste çıkmak zorundalar. Bu otomobil, tamamen yeni ve pek çok tüketicinin beklediği bir araçsa, merak ediliyor. Üreticiler, tanıtım sürprizi nimahvetmemek için, araçların görüntülerinin kontrolsüz yayınlanmasını istemiyor tabii. Bunun için de Opel’in yaptığı gibi özel stüdyolarda, bir ekiple aracı gizlemenin yolları aranıyor.

Ağır makyaj yapılıyor

Insignia’nın yolda tanınmaz hale getirilmesi için tasarımcılar ve  mühendisler bir araya gelip karakteristik görüntüyü nasıl “bozacaklarını” kararlaştırmışlar. Bunun için dikkatli bir “makyaj” gerçekleştirilmiş.
Insignia’nın bagaj kapağı üzerine plastik bir spoiler yapılmış. Bu, yaklaşık 200 test aracında kullanılmış. Tüm karakteristik gövde parçalarını ve özellikle de farları gizleyecek kılıflar hazırlanmış. Bunların, trafikte görev yapmasına, ancak aynı zamanda da gerçek far ve stop lambalarını göstermemesine çalışılmış. Ardından aracın mümkünse “çirkin” gösterilebilmesi için gövdesini dayanıklı folyo ile kaplamışlar. Bunu yaparken aracın çizgilerini gizlesin, “ıslak mayo” etkisi yapmasın diye detaylara biraz dolgu yapmışlar.
Aracın boyanması ise farklı bir teknikle yapılmaktaymış. Bu özel benekler ve çizgiler, yıllardır yapılan çalışmalar sonucu keşfedilmiş. Kamera objektiflerini yanıltmak ve görüntüyü net alamamalarını sağlamak için satranç tahtası gibi karelerden, artık balık desenlerine geçilmiş. Bu daha etkin oluyormuş.
Tabii en önemlisi de aracın logosunun değiştirilmesiymiş. Nitekim her marka bunu yapıyor. Yanıltmak için elbette. Bir de unutmadan, tüm bu kamuflajların gerektiğinde çabuk sökülebilmesi gerekiyormuş. Bozulduğunda ya da rüzgâr tüneline sokulması gerektiğinde araç, normal haline gelebilsin diye.
Bu arada fotoğraflardan yeni Insignia’nın nasıl bir şey olacağına ilişkin fikir edinebildiniz mi bilemiyorum...