Otomobil Otomotiv üreticileri ‘yerli marka’ için rapor hazırlayacak

Otomotiv üreticileri ‘yerli marka’ için rapor hazırlayacak

31.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın “yerli marka otomobil” çağrısı, Otomotiv Sanayii Derneği’ni harekete geçirdi. Dernek üyesi olan Türkiye’nin en büyük otomotiv üreticileri, olasılıkları araştırmak üzere çalışma grubu kurup rapor hazırlayacak

Otomotiv üreticileri ‘yerli marka’ için rapor hazırlayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD Genel Kurulu’nda işadamlarına “yerli otomobil markası” yönündeki çağrısı, Türkiye’de üretim yapan büyük otomotiv şirketlerini bünyesinde barındıran Otomotiv Sanayii Derneği’ni (OSD) harekete geçirdi. 15 üyesine davet gönderen OSD, bu hafta içinde çalışmalara başlayıp bir rapor hazırlayacak.
OSD Başkanı Kudret Önen, dernek üyelerini davet ettiklerini ve bir çalışma grubu kurduklarını belirterek, çalışma ve görüşmelerin bu hafta içinde başlayacağını kaydetti. Türkiye’nin otomotivde çok önemli bir noktaya geldiğini, dünya çapında bu sektörde önemli bir güce ulaştığını hatırlatan Önen, “Aslında bu tür bir çalışma yapmayı üyelerimizle uzun zamandır konuşuyorduk. Otomotive Strateji Belgesi’nin çıkmasından sonra yapmayı planlıyorduk. Sayın Başbakan’ın sözleri sonrasında buna öncelik verip çalışmaları öne çektik” dedi.
Çalışma grubunun “geliştirme”, “üretim” ve “pazarlama” başlıkları altında incelemeler yapıp, olasılıkları araştıracağını söyleyen Önen, “Türkiye bir marka yaratabilir mi? Yaratırsa, bunu nasıl yapabilir? Öncelikle bunlara açıklık getirmeye çalışacağız” diye konuştu. OSD üyeleri olarak böyle bir ürünün global pazarlaması da dahil pek çok detayı konuşup tartışacaklarını, alternatifler çıkartıp tüm bunları bir rapor haline getireceklerini ifade eden Önen, raporu öncelikle Sanayi Bakanı ve Ticaret Nihat Ergün’e sunacaklarını belirtti. Önen, raporu yazdan önce tamamlamak istediklerini de söyledi.

“Bir hikayemiz olacak”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bunu dile getirmesinin, sektör ve sektörün gelişimi açısından önemine değinen OSD Başkanı Önen, markalaşmanın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Strateji Belgesi’nde de bulunduğuna dikkat çekti.
Önen, “Bizim, ileriye yönelik olarak bir direksiyona ihtiyacımız vardı. Geçmişte sektör olarak hükümetten destek almaksızın ilerliyorduk. Ama şimdi Strateji Belgesi’yle bir destek geldi. Markalaşma, bu belgenin maddelerinden biriydi zaten” dedi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınan ve bu hafta son şekli verildikten sonra hükümet belgesi haline gelecek Otomotiv Strateji Belgesi’nin yeni yatırımların önünün açılmasına olanak sağlayacağını söyleyen Kudret Önen, “Türkiye’nin şu anki çizgisinin yeni yatırımlar için fırsatlar doğuracağına inanıyoruz. Biz sanayiciler için tüm bu gelişmeler oldukça heyecan verici” ifadesini kullandı.
Türkiye’de öncelikle iç pazarın büyütülmesi gerektiğinin altını çizen OSD Başkanı Önen, “Yeni yatırımları çekebilmek için bu gerekli. Belki bu çalışmalardan böyle bir sonuç da çıkabilir. Sonuçta iç pazarın halen ciddi bir potansiyeli var” dedi.

Otomotiv üreticileri ‘yerli marka’ için rapor hazırlayacak
Böyle kapsamlısı yok
Strateji Belgesi’nin sektörle birlikte hazırlanan çok ciddi bir çalışma olduğunu tekrarlayan Kudret Önen, “35 yıldır bu sektördeyim. Otomotiv sektörü, ilk kez böyle kapsamlı olarak ele alınıyor” dedi.
Bu belgenin içeriğinde ihtisas limanları kurulması, yatırımların desteklenmesi, fiziki altyapının geliştirilmesi gibi konuların yanında katma değeri yüksek bir yapıya geçilebilmesi için Ar-Ge yetkinliğinin artırılmasının da ele alındığını söyleyen Önen, şöyle devam etti:
“Sonuçta bu belgeyle, Ar-Ge yatırımlarının daha da artacağını ve Türk otomotiv sanayiinde araştırma ve geliştirmenin daha etkin bir hale geleceğini düşünüyoruz. Sonuçta bu belgede markalaşma ve yerlilik oranlarının artırılması bile var. Belgenin gerekli onay sürecinden geçmesi sonrasında tüm bunlar ayrı ayrı gözden geçirilecek. Her bir konu için komisyonlar oluşturulacak. Sonuçta bugün orta ve ağır ticari araçlarda üretim yapan yerli markalarımız var. Hatta bu markalar yurtdışında teşkilatlar bile kurdular. Tüm bunların üzerine daha fazla eğilmek de mümkün olacak.”

Haberin Devamı





OSD üyeleri

* Anadolu Isuzu
* BMC
* Ford Otosan
* Hattat
* Honda Türkiye
* Hyundai Assan
* Karsan
* MAN Türkiye
* Mercedes Benz Türk
* Otokar
* Oyak Renault
* Temsa Global
* Tofaş
* Toyota
* Türk Traktör

Rapor ‘Neden olmaz?’ değil ‘Nasıl olabilir?’ demeli...

Otomotiv üreticileri ‘yerli marka’ için rapor hazırlayacak


Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Tofaş’ın Bursa’da geliştirdiği elektrikli Doblo’yu Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile birlikte test etmişti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “yerli otomobil markası” konusunda Otomotiv Sanayii Derneği’nin hazırlayacağı raporda bunun “neden olmayacağı” konusunun değil, “nasıl olabilir”in bulunması gerektiğini söyledi.
Kanal24 televizyonunda Posta Gazetesi yazarı Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Ergün, yerli otomobil markası üretimi konusunda OSD’nin rapor hazırlayacağının anımsatılması üzerine “OSD bu konuda bir hazırlık yapıyor ancak bunun, neden olmazın hazırlığı olmasını da istemem. Nasıl olabilirin hazırlığı olmalı” ifadesini kullandı. Türkiye iç pazarının, bu ülkede üretilecek yeni bir otomobil markasına çok uygun olduğunu söyleyen Ergün, “Eminim ki rekabetçi iyi bir tasarım ve fiyatla ilk çıkışta bu otomobil pazardan yüzde 20 pay alır. Böyle bir arzunun toplumda var olduğunu görüyoruz. Bu arzu karşılanmalı” dedi.

Teşvik sağlanır
Girişimciler için her türlü zeminin uygun olduğunu, markalaşmanın daha kolay olacağını belirten Bakan Ergün, “Biz Çin’e, Hindistan’a göre bir otomobili markalaştırma konusunda daha avantajlıyız çünkü iyi pazarlar içindeyiz. Bir aracı, Avrupa pazarlarına ilk etapta sadece Avrupa’daki vatandaşlarımız aracılığıyla bile sokma imkânına sahibiz. Komşu pazarlara bu araçları sokma imkânına sahibiz” diye konuştu.
Ergün, yerli otomobil üretimi konusunda hükümetin ne tür destek ve teşvik sağlayabileceğine ilişkin olarak da bunun uluslararası anlaşmalara uygun ve maksimum sınırlarda olacağını söyledi.

Heykeli dikilir
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Türk markası yerli otomobil üretimini gerçekleştirecek girişimciye karşı toplumda büyük sevgi ve sempati oluşacağını belirterek, “Bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker” dedi.
Ergün, “Bugün yerli bir otomobil yapan insanlara, girişimcilere karşı toplumda da büyük sevgi ve sempati olacağını görmemiz lazım. İsterse birisi tek başına yapsın, isterse yan yana gelsinler, isterse yabancı ortakla yapsınlar. Ama bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker. Bir otomobilin dünya pazarlarında dolaşması, marka olarak dolaşması, ayrıca gurur veren bir olaydır. Bu gururu yaşamanın zamanı geldi” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin A’dan Z’ye bir aracı yapabilecek güç, imkan ve kabiliyete sahip olduğunu belirten Ergün, “Birisinin yeni bir tasarım oluşturma ve bu topraklara, ülkeye, millete ait bir markayı üretime sokma, iç ve dış pazara açma cesareti göstermesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Yeni yatırım isteyenler var

Sektörde yeni yatırımların da gündeme geldiğini hatırlatan Bakan Ergün, Toyota ve Hyundai’nin önümüzdeki dönemde Türkiye’deki üretimlerini artırma planları olduğunu belirtti. Ergün, şöyle devam etti:
“Bugün itibariyle 100 bin civarında olan araç üretimlerini 250 bine çıkarmayı planlıyorlar. Ford da Gölcük’teki tesislerine 650 milyon dolarlık yeni bir yatırımla ek üretim planlıyor. Ayrıca Ford’un yeni segmentlerde, başka ürünlerde de yatırım planladığını biliyoruz. Onlar da yakın gelecekte netleşecek. Renault’nun da çalışmaları var. Yani Türkiye’de otomotiv yatırımı yapmak isteyen, yeni ürünler üretmek isteyen mevcut markalar da var.”