Otomobil Rakip bulamadılar erkeklerle yarıştılar

Rakip bulamadılar erkeklerle yarıştılar

01.04.2013 - 15:28 | Son Güncellenme:

Türkiye Enduro Şampiyonası 1. Ayak Yarışlarında kadın motosikletçiler, rakip bulamamalarından dolayı erkeklere karşı mücadele verdi.

Rakip bulamadılar erkeklerle yarıştılar

Fiziki dayanıklılığın ön plana çıktığı, doğal engellerle dolu zorlu parkurlarda mücadele edilen enduro yarışlarına kadınlar da katılıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 132 sporcunun katılımıyla yapılan Türkiye Enduro Şampiyonası 1. Ayak Yarışlarında 2 kadın enduro sporcusu, erkeklerle aynı şartlarda yarıştı.

Yaklaşık 8 yıl önce profesyonel motosikletle tanışan Burcu Tugayoğlu ile şampiyonaya İstanbul'dan katılan Nazire Peker, Bodrum'da başlayan şampiyonaya katılan 2 kadın sporcu oldu.

Tugayoğlu, yaptığı açıklamada, enduro yarışlarının çok zorlu ve çekişmeli geçtiğini, diğer spor türlerine göre daha mücadeleci ve doğayla iç içe olduğunu söyledi.

Türkiye'de motor sporlarına kadınların çok fazla ilgi göstermediğini, bu nedenle rakip bulamadıklarını anlatan Tugayoğlu, ''Yarışmada 130 erkek sporcunun arasında 2 bayanız. Benim için heyecan verici bir duygu. Bu yarışlar alıştığımızdan daha kalabalık, çok çekişmeli ve heyecanlı geçiyor. Kadın rakip bulamadığımız için erkeklerle yarışıyoruz. Erkeklerin fiziki gücü daha fazla olsa da bayanların taktik ve diğer planlamalarına güvenerek şansları olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Tugayoğlu, daha önce 4 kadın sporcu ile Kadın Kupası için yarıştıklarını ancak sayının düşmesi nedeniyle bu yıl yarışmanın yapılamadığını belirtti.

Kadınların motor sporlarına ilgi göstermesi halinde büyük başarılara imza atacaklarına inandığını dile getiren Tugayoğlu, ''Kadınlar Kupası'nda 2 birinciliğim var. Hedefim dünya şampiyonasına katılabilmek. Birkaç ralliye katıldım. Elimden geldiği kadar şampiyonalara katılarak kendimi geliştireceğim. İnşallah dünya şampiyonalarında ülkemi temsil edeceğim'' diye konuştu.

''Burası çok farklı bir dünya''

Nazire Peker ise uzun yıllar motosiklet kullandığını, enduroya arkadaşlarının tavsiyesi üzerine başladığını belirtti.

İlk kez geçen yıl katıldığı enduro yarışlarında kendini geliştirmeye çalıştığını ifade eden Peker, ''Doğayla iç içe zorlu parkurlarda motor kullanıyorum. Yürüyerek ulaşamayacağım yerlere motorla ulaşıyorum. Benim için büyük bir mutluluk'' diye konuştu.

Doğada farklı yerlere ulaşabilmeyi sevdiğini, kendisine göre enduronun ön önemli özelliğinin bu olduğunu vurgulayan Peker, kadınların enduro yarışlarına pek fazla ilgi göstermemesi nedeniyle rakip bulamadıklarını, bu nedenle erkeklerle yarıştıklarını kaydetti.

Kendine güvenen kadınları motosiklet kullanmaya davet eden Peker, ''Burası çok farklı bir dünya. Herkes birbirine yardımcı oluyor. Ümit ediyorum önümüzdeki yıllarda bu sporu yapan daha fazla bayan arkadaşlarımız olacak. Ekibimiz genişleyecek ve Kadınlar Kupası önümüzdeki senelerde tekrar yapılacak'' dedi.

Peker, sezonun ilk yarışında 130 erkeğe karşı yarışmanın heyecanlı ve çekişmeli olduğunu belirtti.

''Bu spor tamamen yeteneklerinize dayanıyor''

Daha önce katıldığı enduro yarışlarında çeşitli dereceler elde eden Yasemin Yazıcı ise Bodrum'daki yarışa katılmamasına rağmen diğer etaplara katılmayı planlıyor.

Ankara'dan kadın yarışmacılara destek vermek için geldiğini belirten Yazıcı, çocukluğunun bisiklet ve motosiklet üzerinde geçtiğini, arazide motosiklet kullanmaktan keyif aldığını söyledi.

Enduro yarışlarında adrenalin olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ''Bu spor tamamen yeteneklerinize dayanıyor.Enduro zor ama motosiklete ilgisi olan her bayanın yapabileceği bir spor'' diye konuştu.