Otomobil Selenoid Valf Nedir, Ne İşe Yarar? Selenoid Valf Arızası Belirtileri Nelerdir?

Selenoid Valf Nedir, Ne İşe Yarar? Selenoid Valf Arızası Belirtileri Nelerdir?

09.06.2021 - 15:38 | Son Güncellenme:

Teknolojinin gelişip ilerlemesi ile birlikte otomobillerde kullanılan farklı parça ve donanımlar da üretilmektedir. Özellikle yeni üretim araçlarda rekabetin de etkisi ile sürekli çeşitli parçalar kullanılmaktadır. Selenoid valf nedir, ne işe yarar? Selenoid valf arızası belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Selenoid Valf Nedir, Ne İşe Yarar Selenoid Valf Arızası Belirtileri Nelerdir

Otomobillerde günümüzde yüksek teknoloji ürünler görmek mümkün olmaktadır. Teknolojik devrimlerin yanında eskiden kullanılan bir takım parçalar da hala araçlarda kullanılabilmektedir. Selenoid valf isimli parçalar da bu şekilde kullanılan parçalar arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Selenoid Valf Nedir, Ne İşe Yarar?

Elektrik sistemleri araçlar içerisinde de bulunmaktadır. Araçlar aslında mantık olarak yakıt sistemine dayalı olarak çalışmaktadır. Ancak araç içerisinde bulunan elektrik aksamları aracın pek çok farklı bölgesine ulaşabilmektedir. Seleniod valf, elektriksel sinyal aracılığı ile açılıp kapanabilen akışkanların kontrol edilmesinde görev alan vanaların genel ismidir. Bu nedenle selenoid vana ismi ile de bilinmektedir.

Selenoid valfler araçta su, yağ, hava karışımı, buhar gibi yapıların tamamında kullanılmaktadır. Bu parça motora bağlıdır. Bu sebeple genellikle sinyaller motor kontrol ünitesinden alınmaktadır. Otomobillerde gerekli işlemlerin yapılabilmesi adına dağıtımları gerçekleştirmektedir. Bu nedenle araçların işleyiş mekanizmasındaki önemi oldukça yüksektir. Arızalanması halinde mutlaka hemen arızanın giderilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Selenoid Valf Arızası Belirtileri Nelerdir?

Selenoid Valf arızası durumlarında görülen belirtiler genellikle şu şekildedir;

Vites geçerken vuruntu gibi bir ses gelmesi

Şanzımanda bir ya da birkaç vitese geçiş yapmaması durumu

Vites geçerken araç devrinde çok fazla yükselme meydana gelmesi

Bu gibi durumlar direkt bir şekilde seleniod valf arızasına bağlantılı olmayabilir. Fakat doğru bir şekilde bakım yapılmaması ya da üzerinden uzun bir zaman geçmesi halinde araçta arıza meydana gelmesi olasıdır. Araçlarda arızaların neden olduğuna bakıldığında ise farklı sebepler görülebilmektedir. Bobin yanması, kir ve partikül oluşumu, güç kaynağı arızaları, debi ve basınç arızaları görülebilmektedir.