OtomobilŞİLE

ŞİLE

05.07.2006 - 15:03 | Son Güncellenme:

Beziyle, kumuyla, yeşiliyle, balığıyla ünlü... Şile, sadece yazın değil, baharda ve kış aylarında da farklı güzellikler sergiliyor.

ŞİLE


TATIL KURDU / Nadir Elçi
(2004)

Haberin Devamı

İstanbul'un yanıbaşındaki Şile'de, deniz, kum, yeşil, tarih ve eşsiz bir doğa adeta kucaklaşıyor. İlçe sınırları içindeki dağların yüzde 90'ı zümrüt yeşili ormanlarla kaplı bulunuyor. Denizi temizliğiyle, uçsuz bucaksız plajlarının kumu altın rengiyle ve ince taneli oluşuyla hemen dikkat çekiyor. Karadeniz burada şifa da dağıtıyor. Nitekim Şile'nin kumu romatizmalı hastalara iyi geliyor.
Yer yer eski evlerin yer aldığı yerleşim merkezi, yüksek kayalıkların üzerinde yer alıyor. Bu nedenle, Şile'den denizin manzarasını seyretmeye doyum olmuyor. Özellikle denizin coştuğu fırtınalı günlerde mendireğin üzerinde aşan azgın dalgalar muhteşem bir manzara oluşturuyor.
Feneri, kalesi tarihi
Şile'nin sembolü olan 144 yıllık tarihi feneri, Karadeniz'in azgın dalgalarıyla boğuşan gemilere klavuzluk yapmaya devam ediyor. İlçeyle bütünleşen bir diğer tarihi eser de, hemen sahildeki Ocaklı Ada üzerine inşa edilen minyatür kalesi... 10x10 ebadında, 12 metre yüksekliğindeki kale "Made in Bizans" damgası taşıyor.
Denizi tekin değil...
Şile’nin plajları, merkezde (belediye plajı), batıda Kumbaba ve doğuda Ağlayan Kaya mevkilerinde yer alıyor. Yüzecekseniz aman dikkat! Burada havanın ne zaman döneceği belli olmuyor. Deniz sütlimanken birden coşabiliyor. Ayrıca, kumlar sürekli hareket ediyor. Bu nedenle deniz sığken birden derinleşebililiyor. Tabii tersi de olabiliyor. Burada denize girerken görevlilerin uyarılarına kulak vermek gerekiyor.
Bezi dünyaca ünlü
Şile tüm dünyaya beziyle tanınıyor. Şile bezi pamuk ipliğinden dokunduğu ve hiç bir sentetik madde içermediği için giysileri son derece sağlıklı oluyor. Şile bezi eskilerde pamuk ipliğinden el tazgahlarında dokunuyordu. Şimdilerdeyse fason olarak fabrikalarda dokutuluyor.
Dört mevsimlik
Yazın giderseniz, ucsuz bucaksız kum plajlarında güneşlenmenin keyfini çıkarıyorsunuz. İlkbaharda giderseniz, doğanın uyanışını izliyorsunuz. Gözünüz, gönlünüz yeşilin her tonuna doyuyor. Sonbaharda çevre ormanlar sizi renk cümbüşüyle karşılıyor. Kışın yolunuz düşerse, hele bir de hava sertse, denizi tepeden gören bir yerde oturup mendireğin üzerinden aşan dalgaları seyretmenin keyfine doyulmuyor.

NEREDE KALINIR?
Ağva yolundaki Doğa Club, (0216 711 2020) yörenin tartışmasız en güzel ve en lüks konaklama yeridir. Ağlayan Kaya tarafındaki Fener Otel (0216 711 2824), bence tatil havasına uygun tek yerdir. En manzaralı otelleri Şile Resort (0216 711 3627), Yasemin (0216 711 1272), Şato (0216 711 5511) ve İtergen’dir (0216 711 3442). Kuzey Yıldızı (0216 712 0206) ve Grand Şile (0216 711 4676) doldurulan sahilin arka kısmındadır. Holiday İnn tabelaları sizi yanıltmasın, aslıyla alakası yoktur. Bir zamanlar muhteşem olan Değirmen Otel’in (Yataklı Meyhane) (0216 711 5048) şimdiki haliyse içler acısıdır.
NEREDE NEYENİR?
Şilede restoranlar, balık ağırlıklı çalışmakla birlikte, diğer çeşitler de bulunuyor. Yemeklerini panoramik manzara eşliğinde yemek isteyenlere, buranın eskilerinden Panorama (0216 711 3540) ve Yasemin (0216 712 1272) ile yeni açılan Kalabalık Restoran’ı (0216 711 4236) öneririm. Kalabalık, buranın en lüks, en havalı restoran ve barıdır. "Balıkçı tekneleriyle iç içe oturayım" diyenlerin adresi limandaki Liman (0216 711 1394) ve Artane’dir (0216 712 2162). Hem deniz kenarında olayım, hem manzaram geniş açı olsun derseniz yenilenen İyot Restoran (0216 711 2331) tam yeridir. Kendi ve hemen karşısındaki kayalar üzerindeki kafesi de pek keyiflidir. "İstersem denize de gireyim" diyenlerin adresi plaj yanındaki Yakamoz (0216 711 4980) ve Ayazma (0216 712 1295) restoranlardır. "Yok arkadaş ben denizin içinde oturmak istiyorum" derseniz, yeriniz Vira’dır (0216 711 3161) . Ocakbaşı için adres Yalı (0216 710 2007) kebap restorandır. "Yemek yerken kendimi Ege’de, Akdeniz’de sanayım" diyorsanız, Koru Restoran’da (0216 711 2065) oturmalısınız. Karadeniz yemekleri merakınız varsa, sabah çorbası içecekseniz Kainat Sofrası’ndan (0216 711 3438) şaşmamalısınız. Sabah kahvaltınız simit ve çay ise İmparator simitçisi tam yerinizdir.

BENİMMEKANLARIM
Şile’ye her gidişimde Panorama’ya (0216 711 3540) uğrayıp, bir-iki kadeh atmadan edemem. Buranın kaleden, başlayıp, tüm limanı içine alan uçsuz bucaksız manzarasına bayılırım. Bende yalan yok, sahibi Celil ve ailesi can dostlarımdır. Uğramadan edememem, biraz da müthiş esprili sohbetlerimizdir. Rakımı, güzel bir müzik ve lezzetli mezeler eşliğinde yudumlayacaksam deniz içindeki Vira’ya (0216 711 3161) giderim. Buranın dekorasyonuna bayılırım. Şef Recep, ben kafada bir arkadaştır. Sabah çorbasını Kainat Sofrası’ndan (0216 711 3438) başka yerde içmem. Temizliğine ve tüm yemeklerinin lezzetine kefilim.
Geziyolu
İstanbul - Şile yolu
İstanbul’dan Şile’ye 7-8 yol alternatifi var. Burada en klasiğini vermekle yetiniyorum.
000.0 km. Anadolu yakası TEM’de Şile, Sarıgazi, Çekmeköy tabelasının bulunduğu yonca yaprağında aracımızın kilometresini sıfırlıyoruz. Şile yönüne devam ediyoruz.
010.7 km. BP. Buranın marketinde son derece özgün rüzgar çanları bulabilirsiniz.
012.0 km. TP ve Opet sağda.
015.0 km. Sağa Pendik sapağı.
016.0 km. Solda ve sağda PO.
021.0 km. Ömerli sapağı. Türkiye’yi çağın gerisine götürmek isteyenlere destek verenlerin, belediyenin girişe astığı tabelayı mutlaka görmelerini tavsiye ederim. Bu arada Atatürkçü Ömerliler’i kutlarım.

023.5 km. Sola Beykoz sapağı.
024.0 km. Opet, Aytemiz ve Pet Line.
030.0 km. Doğa Park Restoran sağda, gözlemeciler solda.
032.3 km. Gözlemeciler.
0038.9 km. Sağa Yeşilvadi, sola Sofular sapağı.
043.0 km. Sola Sahil Köy sapağı.
044.5 km. Karadenizli Yusuf’un et mangal yeri sağda.
0048.0 km. Işık Üniversitesi solda.
049.0 km. Meşrutiyet köyü sapağı.
051.0 km. Sağa Ahmetli, sola Şile. Biraz ilerde sağda Antik Eskici.
051.8 km. Solda BP.
052.6 km. İkinci Bahar et mangal.
053.5 km. Sağa Ağva, Kandıra.
054.0 km. Şile meydandayız.