29.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
LEVENT KÖPRÜLÜ
İnsan ona baktığında, karşısında duran nesneyi sevilen bir çizgi film karakterinin oyuncağı sanıyor... Sünger Bob, Tweety ya da onlardan biri gibi. Hani utanmasanız, yanağından bir makas alıp geçeceksiniz yanından.
Bunlar, elbette Kia’nın en miniği olan Picanto’nun yenilenen halini görünce insanın aklına gelenlerden bir miktarı. Henüz tamamen değiştirilmeyen ancak farklı bir ön yüz ve teknolojik donanım takviyesiyle tazelenen Picanto, zaten doğuştan şirin olan yapısını daha da pekiştirmiş.
Elbette en büyük hedef kitlesi bayan sürücüler olan Picanto, kellik ilacı gibi her derde deva... Yani küçük olduğu için manevra kabiliyeti iyi. Boyutları nedeniyle park sorunu yok gibi. Küçük hacimli motoru bir yandan az tüketirken, diğer yandan da klima açıkken bile azımsanmayacak bir performans sunabiliyor. Tabii hala eksikleri yok değil, ancak kolay kullanımı ve çekici renkleriyle de kendini kolay sevdirebilecek bir “kerata” denilebilir.
Aslında boyu uzamış...
Özellikle gazetedekiler ve karşılaştığım dostlarım, beni bu küçük “kırmızı canavar”la gördüklerinde hemen "bıyık altı" sırıtma durumuna geçseler de, o aslında makyajlanırken boy atmış. Ama cüsse küçük olunca, 40 mm fark, pek de belli olmuyor. Topu topu 3.5 metre kadarcık bir otomobil.
Tamamen değişen ön bölümüyle dış tasarımı “daha yuvarlak” hatlara kavuşan Picanto'nın yeni farları ve radyatör ızgarasını farketmemek olası değil. Bununla birlikte ön ve arka tamponları da değişimden nasibini almış, ki bunu az önce yukarıda laf arasında geçirmiştim... Picanto’nun dıştan görünebilen değişimlerinin sonuncusu ise arka stop lambaları. Onlar biraz kapartılı ve yuvarlaklı bir tasarımla yerini almış. Ha, bir de aynalarda ise entegre sinyal lambaları var artık. Ancak iş, sinyal verip de şerit değiştirmeye geldiğinde yandaki diğer otomobillerin bunları pek de dikkate almadığını söylemek gerek. Tabii bu aracın bir hatası değil, kaderin cilvesi!
İçerideyse ön konsolun tasarımı daha modern hale getirilmiş.. Burada yeni bir müzik sistemi yerini alırken, üç kollu direksiyon simidi ve turuncu ışıklar saçan göstergeler dikkati çekiyor. Sanırım bu aralar Kia tasarımcıları arasında turuncu sevenler çoğunlukta. Çünkü bu renk ışık, markanın diğer yeni modellerinde de kullanılıyor.
Pek bir donanımlı
Picanto, elbette "A sınıfı" yani başlangıç sınıfı bir otomobil olduğundan, bendeniz gibi normallerin üzerinde biri için biraz zorlayıcı olabiliyor. Bu, aracın iç mekanının orta boy seviyesindekiler için uygun olmasından kaynaklanıyor. Arkama orta boylu birileri oturursa sorun yok.
Bununla birlikte aracın yüksekliği, baş mesafesinin sorunsuz olmasını sağlıyor. Üstelik büyük kapıları, iniş-binişler için kesinlikle çok rahat. 157 lt hacimli minik bagajı, arka koltukların yatırılmasıyla iki hatta üç kat hacim sunabiliyor. Bununla birlikte eşya gözleri, bazı ağabeylerinden bile biraz fazla. Hem de kullanışlı. Çift renkli konsolu, içeriye ekstradan ferahlık verirken, müzik sistemi konusunda maalesef pek bir ilerleme olmamış. Nitekim iPod, USB ve AUX girişleriyle ekstra müzik zevki imkanı yaratılırken, hoparlörlerin bunu pek de umursamadığı ortaya çıkıyor! Bir de tüm bunlar konulurken, ayna kumandalarının manuel bırakılması da ilginç. Tıpkı merkezi kilit sisteminin uzaktan kumandalı olmayışı gibi.
1.1 lt (65 HP) benzinli motoruyla kullandığımız Picanto'nun güç kaynağında değişime gidilmemiş. Motor, kısa oranlı manuel şanzımanıyla çok da isteksiz değil. Üstelik kliması açıkken de denediğimizde, yokuş yukarı kalkışlarda zorlanmadığını görmek benim açımdan şaşırtıcıydı. 35 lt depo kapasitesine sahip Picanto, karışık kullanım ve zaman zaman klimanın da devreye girmesi sayesinde 480 km civarında yol yaptı. Ancak sakin kullanılırsa biraz daha fazla yol yapabilecek potansiyele sahip. 160 km/s hıza da çıktı.
Yumuşak sayılabilecek süspansiyonu, araçta fazla kişi varken gayet rahat. Bununla birlikte küçük oluşu nedeniyle zaman zaman fazlaca zıplamalar söz konusu olabiliyor. Ama bu, A sınıfı pek çok otomobilin karakteristiği artık. Yol tutuş konusunda da zorlanmadığı taktirde gayet başarılı. Yan rüzgarlardan etkilenmesiyse, yüksek yapısından kaynaklanıyor.
Özellikle dar alanlara parkedilmesi ve şehir içinde kullanılması rahat olan Picanto, özellikle otomatik vites seçeneğiyle bayan sürücülerin popüler minikleri arasında yer almaya devam edecek gibi görünüyor.
NELERİ VAR?
Picanto 1.1 Hiper
ABS + EBD, çift hava yastığı, klima, merkezi kilit, yükseklik ayarlı direksiyon simidi ve sürücü koltuğu, radyo - CD-MP3 çalar, sis farları, elektrikli ön camlar, USB ve iPod girişi.