Pazar Dijital rehberiniz

Dijital rehberiniz

23.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Bulunduğunuz yerlerin kültürel mirasını keşfetmek gezi rehberliği sunan mobil uygulamalar sayesinde artık çok daha kolay.

Dijital rehberiniz

CEYDA ULUKAYA ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr - İstanbul’un, Ankara’nın ve İzmir’in çokkültürlü mirasını keşfetmek isteyen kullanıcılar için kişisel gezi rehberi olarak tasarlanan mobil uygulama KarDes ile bu üç şehirdeki 2000’e yakın cami, kilise, sinagog, okul gibi yapılardan oluşan kültürel miras envanterini keşfetmek veya çokkültürlü mirası görünür kılan rotalarda yürüyerek şehirlerin saklı hikayelerini tanınmış sanatçıların seslerinden dinlemek mümkün. Ücretsiz indirilebilen uygulamadaki Keşfet özelliği kullanıcılara yaşadıkları bölgelerde hangi kültürel miras yapılarının olduğunu öğrenme fırsatı sunuyor.

Haberin Devamı

Kullanıcılar, semt turlarının yanı sıra belirli bir konu üzerinde seçilmiş durakların yer aldığı tematik turlarla da şehirlerin alternatif tarih anlatılarına erişebiliyor. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında hazırlanan ‘Beyoğlu Tiyatro Turu’ ya da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan ‘İstanbul’un Çokkültürlü Kadın Hikâyeleri Turu’ bunlardan birkaçı.

Institut Français, Fransız yazar Pierre Loti’nin 100. ölüm yıldönümü kapsamında yazarı anmak üzere İstanbul’u onun izinden sürmeyi sağlayan bir mobil uygulama geliştirdi. Pierre Loti’nin izinde İstanbul adlı uygulama ile kullanıcılar, üç farklı parkuru takip edebiliyor.

Mobil uygulama üzerinden dijital turlar sunan Piri, İstanbul, Amsterdam, Londra, Paris, Roma, Barselona, Floransa, Milano dahil Avrupa’nın en çok ziyaret edilen 30 şehrinde, 150 dijital tur ve 3000’den fazla sesli içeriğe sahip. İstanbul’da farklı temalarda 9 ayrı turun yer aldığı uygulama üzerinden farklı kentlerde toplam dokuz tura ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hizmete sunulan Müze Rehberim isimli mobil uygulama, yer altı şehirleri, örenyerleri, açık hava müzeleri, UNESCO kültür mirası eserleri, inanç merkezleri gibi farklı başlıklarda derlenen içeriklerle Türkiye’nin doğal ve kültürel zenginliklerini keşfetme imkanı sağlıyor. Uygulamadan müze giriş bileti ve Müze Kart satın almak da mümkün.