Pazar Global hindi

Global hindi

31.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Global hindi

Global hindi

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

TESTUS MMI / Ahmet Turhan Altıner

Adaşımız hindi sayesinde globalleşiyor muyuz nedir? Bu yılbaşı gecesinde çoğu yeni yıl masasında "turkey" yer alacak... Bildiğiniz gibi hindinin İngilizcesi turkey. Avrupa Birliği’nden bize "Güle güle Turkey" çekenler mönülerine "turkey"i çarnaçar koymuşlardır. Deli dana ürküsü onları hindiye iyice mecbur bırakmıştır sanırım. Onlar ve hele Amerikalılar "turkeyösiz yapamaz.
1949’da ABD Başkanı Truman yeni yıl armağanı olarak Türkiye’ye 20 kiloluk hindi göndermiş. Paketin üzerinde de şu yazılıymış: "Turkey to Turkey." Anlaşılan hindinin İngilizcesinin "turkey" oluşu Amerikalıları çok eğlendiriyor. Boston Globe gazetesinde çıkan bir yazıda İngilizce’de hindinin, "gurk gurk" ötüşünden "turk turk" ve sonunda da "turkey"e dönüştüğü iddia ediliyordu. Yazıdaki bir başka yumurtlamaya göre, Amerikalı yerli dillerinden birinde hindi karşılığı olan "firkee"nin "törkiy" gibi okunmasından kelime giderek "turkey" olmuş çıkmış. Bunlar hep "onomatope" yani sesleri taklit ederek yapılan kelimeler. Bence Boston Globe’daki arkadaşlar hindi konusunu yeterince araştırmamış. Şimdi gelelim bizim araştırmamıza!!!
Sanırım, bazı milletler hindinin geldiğini sandıkları ülkeye göre ona kendi dillerinde bir ad takmışlar. Hindinin Hintçesi "peru", Perucası ise "el pavo". Fransızca’da hindinin dişisi, Hindistan’dan demek olan "dinde"; babahindi ise, "dindon"; hindi hindi yürümek, "dandiner". Ermenice’de ona "hintgahav", yani Hint tavuğu denmiş. Hindinin çıkardığı seslere göre ona ad veren milletler de var, Sırpça’da "çarko", Rumca’da "gurkos", Romence’de "kurki" denmiş. Masadan masaya, kılıktan kılığa zavallı hindi, annesi güzel kendisi çirkin. En komiği ise Farsçası, "bukalemun. " Hindinin gulü gulü olduğu Latincesi’nden belli, "meleagris gallopavo. "Ne çok sesli, ne çok uluslu, kabardıkça da ne global kuştur şu bizim eski cefakar hindi diyerek bu yılbaşı için yenileştirdiğim hindi testusuna buyur ola bu kez de... Bir baba hindi / hey Allah / olsa da şimdi / hey Allah / 2001’de zerde / hey Allah / kaşığı da bende / yallah yallah / gulü gulü global 2000, yallah yallah...

1 Hindinin vatanı neresi?
a. Türkiye
b. Meksika
c. Patagonya
d. Kursağının dolduğu yer

2 Peki kökeni Amerika’da olan hindinin adı İngilizce’de neden "turkey" olmuş?
a. Kristof Kolomb keşfettiği kıtayı önce Türkiye sanmış. Rastladığı bazı kuşlara bu yüzden "turkey" adını vermiş. Boston Globe’daki yazara göre Kolomb onları tavus kuşu sanmış, oralarda tavus kuşuna "tuka" denirmiş. Giderek "turkey" olmuş.
b. Osmanlılar zamanında Mısırlı tüccarlar tarafından İngiltere’ye götürülüp satılan kuşa muhtemelen oralarda, Türklerin yaşadığı memleketten gelen, anlamında "turkey" denmiş.
c. Öncüler Amerika’yı Piri Reis haritası sayesinde bulabilmişler. Aç bilaç karaya çıktıklarında karşılaştıkları hindilere Piri Reis hatırası olarak "turkey" demişler.
d. Rivayet muhtelif, hindi ortada.

3 Peki, kökeni Meksika olan kuşa biz Türkler neden Aztek Maztek veya Sambaba dememişiz de hindi deyip çıkmışız?
a. Türkler hindinin Hindistan’dan geldiğini sanıyorlarmış. Onun için hindi demişler.
b. Evliya Çelebi bu garip kuşlar hakkında "indi" görüşüm şudur demiş, "hindi" dedi deyip çıkmışlar.
c. Hindinin ba’ğı var, hindiba; dağı var, Hindikuş; bitkisi var, demirhindi; kuşu neden olmasın demişler.
d. Kristof Kolomb, Amerika’yı keşfettiği zaman orasını Batı Hint Adaları zannetmiş. Eh biz de onların yalancısıyız.

4 İngilizlere karşı ünlü bağımsızlık savaşlarını zaferle noktalayan ABD’nin demokrasi babaları, ülkeleri için bir de sembol seçmek istemişler. Çoğunluk, ülkenin sembolünün kartal olmasını istiyormuş ama biri hindi diye tutturmuş... Tabii ki, kartal kazanmış ama az daha ABD’nin sembolü hindi olacakmış. Peki kim bu, sembol ille de hindi olsun diye tutturmuş olan Amerikalı devlet adamı, gazeteci, mucit, filozof?
a. Temel Reis Popeye
b. Profesör Oklitus
c. Franklin Roosevelt
d. Benjamin Franklin

5 Bütün dünya insanları tarafından aynı saatler içinde gövdeye indirilen başka bir kuş var mı? Avrupa’da Noel’de, ABD’de ise hem "Christmasöta hem de özellikle "Thanksgiving" denen bir günde, toplu hindi katliamı yani "hindisit" yapılır!!! "Christmas" Aralık ayının 24’ünü 25’ine bağlayan gecede yapılan şölendir. "Thanksgiving," Kasım ayının dördüncü perşembesi kutlanır. Hindi yenir. Peki bu güne Türkçede ne denir?
a. Uğurlu perşembe
b. Babalar günü
c. Şükran günü
e. Hiçbir şey denmez.

6 Zavallı hindinin bir Noel tabağı haline tarihte ne zaman geldiğini kestirebilecek misiniz?
a. Fi tarihinde
b. 1800 - 1820
c. 1863
d. 1941

7 Yıllar önce Fransa’nın kuzeyinde yer alan Licques kentinde Noel dolayısıyla 35 bin hindinin kesilmesi kimin tarafından protesto edilmişti, kestirebilecek misiniz bakalım?
a. Noel Baba tarafından
b. Bir baba hindi tarafından
c. Hindiliğin insanlığın aşaması olduğuna inanan "Hindi Kardeşler Örgütü" üyeleri tarafından
d. Hiçbiri

8 Gazetelere göre 1998’de, Başkan Clinton, Şükran günü nedeniyle kendisine hediye edilen hindiyi affetmişti. Kesilmekten son anda kurtulan şanslı Beyaz Saray hindisine ABD’liler ne ad takmıştı?
a. Hillary
b. Billary
c. Monica
d. Fatmaca

9 Belki bilirsiniz, hindinin erkeği makbuldür. İyi bir hindi dolması yapmak istiyorsanız bir baba hindi seçmenizi tavsiye ediyorlar. Peki nereden anlayacakmışsınız hindinin erkek mi dişi mi olduğunu?
a. Erkeğin bacakları uzun, dişi ise kısa ve paytak.
b. Fatma diye hitap ederseniz erkek olanı maşistçe kabarır ve saldırır.
c. Erkek hindiyi dört ile altı dişiden oluşan hareminde fark edersiniz.
d. Erkek hindi sabahları gulü gulü guk gulüüüüüü diye öter.

10 Guinnes Rekorlar Kitabı’na göre bilinen en ağır hindi, İngiltere’de Birleşmiş Hindiler Şirketi tarafından üretilmiş. Kaç kilo dersiniz?
a. 100 kilo
b. 80 kilo
c. 41 buçuk kilo
d. 37 kilo 59 gram

11 Kişi başına en çok hindi tüketen ülke hangisiymiş?
a. Hindistan
b. ABD’de yılda 300 milyon hindi tüketiliyormuş. Kişi başına yaklaşık 8 kilo.
c. İsrail. Orada yılda kişi başına 15 kilo hindi yeniyormuş.
d. Fransa

12 Hindi üretimi artık Türkiye’de çok revaçta. Antalya’da ve Diyarbakır’da hindi çiftlikleri kuruldu. Büyük firmalar hindiciliğe el attı. Peki neden?
a. Hindiler üç aylıkken kesilirken, örneğin danalar ancak bir yaşında kesiliyor.
b. Koyun yılda bir-iki yavru verirken hindide anne başına 70 yavru alma şansı var. Bu nedenle hindide kitle hayvanı üretme şansı daha yüksek.
c. Eti bol. Erkekleri 14 kiloya kadar et veriyor. Bu rakam 4 veya
5 aylık kuzudan alınacak ete karşılık geliyor.
d. Hepsi çünkü hindi global hayvan. İhracat imkanı var. Ayrıca hem İsrail hem de Arap ülkeleri hindi etiyle yakından ilgileniyor.

13 17 Mayıs 1998 tarihli Milliyet’teki bir habere göre Türkiye’deki hindiciliğe el atmış olan Yaşar Holding sahibi Selçuk Yaşar, reisicumhur Süleyman Demirel’e bir İzmir gezisi sırasında, "Tarıma dayalı sanayiinin babasından, Türk dünyasının babasına..." diyerek ne hediye etmişti?
a. Bir fıçı demirhindi şurubu
b. Bin baba hindi
c. Gümüş bir hindi heykeli
d. Hiçbiri

14 Esaslı bir hindi ziyafetinden sonra insanın üzerine niçin bir uyuşukluk çöker acep?
a. Hindi dolmasını yapmak için sabah 5’te kalkmıştınız. Yorgunluktan.
b. Bütün gün şarap içmiştiniz de ondan.
c. Çok fazla futbol maçı izlemekten beyniniz uyuştu.
d. Triptofan etkisine girdiniz. Hindi etinde uyku hapı gibi etki yapan triptofan adlı bir aminoasit varmış.

15 Gelelim başlıktaki hindiye. Peki hindi neden global?
a. Hindinin görüş açısı 270 derece. Küresel bakışıyla harika biçimde çevresini kontrol altında tutar.
b. Hindi saatte 30 kilometreden hızlı koşabilir. Ani tehlike anında hızlarının saatte 80 kilometreye ulaştığı biliniyor.
c. Global vizyona sahip hindi geceyi ağaçta geçirmeyi sever. Tan ağarırken tüneklerine iner.
d. Çünkü tüm dünyaya kendisini yedirtiyor.
e. Hepsi



PAZAR