Pazar Sinema dünyasının ikonik saatleri

Sinema dünyasının ikonik saatleri

08.01.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Filmin yıldızları kimi zaman afişte yazan başrol oyuncuları kimi zaman da onlardan rol çalan saatler.

Sinema dünyasının ikonik saatleri

Can Çırnaz - Günümüzde sinema dünyasında ‘ürün yerleştirme’ yoğun bir şekilde kullanılıyor. İçecekten giysiye, otomobilden gözlüğe kadar ünlü yıldızların film içinde kullandıkları birçok ürün bazı anlaşmaların sonucunda seçiliyor. Karakterlerin saatleri için de benzer bir durum söz konusu olabiliyor. Özellikle yeni dönem filmlerde... Ancak eskiden bu böyle değildi. Çoğu zaman, karakterlerin kullandığı saatler, yönetmen veya senaristler tarafından hiçbir maddi anlaşmaya bağlı olmadan özenle seçiliyordu. Karakterin ruhunu ve kimliğini doğru yansıtması açısından belli bir saat modelinin kullanılması ‘gerekli’ oluyor. Bu durumu birçok filmde gördük. Saatler, sinema dünyasında artık vazgeçilmez bir unsur olmuş durumda ve bazıları bu filmlerin de katkısıyla ‘ikonik’ hale geldi. Biz de sinema dünyasının en dikkat çeken saatlerini derledik...

Haberin Devamı

James Bond: James Bond’un yıllar boyunca kullandığı saatlerden ayrı bir derleme oluşturulabilir. Aslında karakterin ilk kullandığı ve uzunca bir dönem özdeşleştiği model Rolex Submariner’dı. Birçok filmde Seiko modellerini de kullanan Bond’un Rolex’in rakibi Omega’ya geçişi 1995’teki “Goldeneye” ile oldu. Bu film aynı zamanda Pierce Brosnan döneminin de başlangıcıydı. Yeni bir aktör ve yeni bir saatle geri dönen Bond, Daniel Craig döneminde de Omega ile devam etti ve artık Seamaster modeli Bond ile birlikte anılır hale geldi. Omega, Bond için özel Seamaster modelleri üretti.

Le Mans: Efsanevi aktör Steve McQueen’in giydiği ve taktığı her şey zamanla ikonik hale geldi. Gözlüğünden saatine, ceketinden kullandığı otomobillere kadar bir moda ikonu olan McQueen’in “Le Mans” filminde bileğinde olan Heuer Monaco da, ikonik statüsünü fazlaca hak eden bir model. ‘King of Cool’ lakabıyla anılan McQueen’in en ünlü saati Monaco’ydu. Monaco modeli günümüzde de Tag Heuer tarafından orijinal modele sadık kalınarak üretilmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Apollo 13: Saat dünyasının en büyük ve en görkemli hikayesine sahip saati kuşkusuz Omega Speedmaster. “Moonwatch” olarak anılan model, herkesçe kabul gören ve sevilen bir efsane. “Apollo 13” filminde de Tom Hanks, Kevin Bacon ve Bill Paxton’ın kolunda yer alan Speedmaster, gerçekte olduğu gibi büyük bir rol oynamış ve astronotların atmosfere girişleri esnasında zamanı tutmuştu.

AmerIcan Psycho: Rolex’in en ünlü modellerinden Datejust birçok filmde boy gösterdi. Özellikle altın bir Datejust, zenginliğin ve başarının göstergesi oldu hep. Filmdeki Patrick Bateman karakteri için de iki tonlu bir Datejust’tan başka bir saat düşünülemezdi.

Top Gun: Porsche Design’ın ilk ürettiği saat “Top Gun” filminde Tom Cruise’un canlandırdığı Maverick karakterinin kolunda yer aldı. O dönemde oldukça popüler hale gelen saat başka filmlerde de kullanıldı. Orfina ile birlikte üretilen ve mat siyah rengiyle dikkat çeken kronograf, halen aranılan ve ikinci el sitelerinde yüksek fiyatlara satılan bir model.

Haberin Devamı

AlIens: “Alien” serisinde Sigourney Weaver’ın canlandırdığı ‘Ripley’ karakteri bu sıra dışı tasarımlı Seiko 7A28-7000 modelini kullandı ve saatin efsane haline gelmesini sağladı. Ünlü İtalyan tasarım atölyesi Giugiaro tarafından tasarlanan saat, fütüristik görünümüyle filme büyük uyum sağlamıştı. Saat daha sonra Seiko fanları tarafından ‘Ripley’ adıyla anıldı.

Geleceğe Dönüş: Tüm zamanların en sevilen film serilerinden “Geleceğe Dönüş”te kahramanımız Marty McFly’ın kolunda ona çok uygun olan bir Casio Databank bulunuyordu. Çocukluğumuzda ‘hesap makineli saat’ diye andığımız ‘CA53W’ kod adlı model, o dönemin en favori dijital saatlerinden biriydi. Hala oldukça uygun bir fiyata alınabiliyor olması da cabası.

Interstellar: Bu listede en yakın dönemde çekilmiş film olan “Interstellar” hikayesiyle izleyicileri büyülerken, filmin yıldızlarından biri de Hamilton marka saatlerdi. Matthew McConaughey’in kolundaki model bir Pilot Day Date. Ancak hikayenin asıl kahramanı daha sonra ‘Murph’ takma adıyla anılacak olan modeldi. ‘Murph’ ismiyle anılan model daha sonra Hamilton tarafından aslına uygun biçimde piyasaya sürüldü.