Pazar Yardımlar elden ele

Yardımlar elden ele

12.02.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Tüm Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından, ülke çapında yardım seferberliği başladı. Yediden yetmişe herkesin gönüllü olarak canla başla çalıştığı, yardım ya da bağışta bulunduğu merkezlerden İstanbul’daki noktaları ziyaret ettik.

Yardımlar elden ele

Ceyda Ulukaya / 10 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, 20 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.  6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından acil olarak ihtiyaç duyulan malzemeleri bölgeye ulaştırmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında afet yardım merkezleri oluşturuldu. AFAD ile koordineli bir şekilde organize edilen yardım kampanyaları sayesinde muhtarlıklardan belediyelere, stadyumlardan kütüphanelere binlerce merkezde toplanan yardımlar, canla başla çalışan sayısız gönüllünün yoğun çabasıyla tek tek tasnif ediliyor, kolilere yerleştiriliyor ve tırlara yüklenerek deprem bölgesine ulaştırılıyor. İstanbul’da hafta boyu yardım toplanan merkezlerdeki durumu öğrendik: 

Haberin Devamı

Deprem bölgeleri için başta Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor olmak üzere spor kulüplerinin yaptığı çağrı üzerine stadyumlarda yoğun bir şekilde yardım toplandı. Bunlardan biri de Ülker Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’ydu. Hem taraftarların hem civarda yaşayan vatandaşların battaniye, giyim, temizlik malzemesi, ısıtıcı, su ve erzak gibi acil ihtiyaç malzemeleriyle destek olduğu merkez, depremi izleyen ilk 3 günde bölgeye 18 tır malzeme gönderdi. Yardım çalışmalarına, kulüp çalışanlarının yanı sıra kulüp sporcuları da bizzat katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen yardım kampanyası kapsamında malzemeler, Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi ile Kartal Ana Lojistik merkezlerinde toplanıyor. İSMEK merkezleri, sosyal hizmet noktaları ve kütüphaneler dahil 200’ün üzerinde merkezde 350 personel ve 550 gönüllü ile malzeme teslim alma, paketleme ve lojistik hizmetleri üç vardiya şeklinde yürütülüyor. Deprem bölgesine en çok ihtiyaç duyulan kışlık giysi, ısıtıcı, kuru gıda, bebek bezi, hijyen kolisi, ayakkabı, bebek kıyafeti gibi temel ihtiyaç malzemeleri gönderimi yapıldı. Yardım çalışmalarının sürdüğü merkezden depremin ilk üç gününde bölgeye 118 tır gönderildi.

Haberin Devamı

Deprem yardımlarının toplandığı BJK İnönü Spor Kompleksi Vodafone Park, taraftar ve yardımseverlerden oluşan günlük 500 kişilik gönüllü ekibiyle 24 saat açık bir merkeze dönüştü. Kulüp sporcularının da katıldığı yardım çalışmaları kapsamında il üç günde 25 tır malzeme bölgeye gönderildi, ayrıca bir kargo uçağıyla da yüklü miktarda yardım malzemesi Malatya’ya gönderildi. BJK, depremin ilk gününde Kızılay’la da işbirliği yaptı ve kan alma aracını stadyumun önüne getirerek bağış yapılmasını sağladı.

Aralarında AÇEV, Ahbap Derneği, Hayata Destek Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın da olduğu toplam 27 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Afet Platformu, insani yardım ve psikososyal destek alanları başta olmak üzere 10 ilde afetten etkilenenleri desteklemek için hızla saha çalışmalarına başladı. Depremin ardından gelen başvurularla 40 bini aşkın gönüllüye ulaşan platform afet sonrası hasar tespit, ihtiyaç tespit, yardım tasnif etme ve dağıtma alanlarında aktif görev alıyor.

Haberin Devamı

Yardımlar elden ele

Günlük 50 kulüp çalışanı ve 500 gönüllünün görev aldığı Ülker Fenerbahçe stadı otoparkında toplanan malzemeler deprem bölgesine gönderiliyor.

Yardımlar elden ele

‘Çarşı Kadın 1903’ grubu Instagram üzerinden takipçilerine seslenerek depremzedeler için onlarca koli sıfır çocuk kıyafeti, mont, eşofman takımları toparlanarak gönderildi.

Yardımlar elden ele

Anadolu yakasında Taçspor Tesisleri, Avrupa Yakası’nda ise Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda yardım toplayan Galatasaray Spor Kulübü, ilk üç günde 45 TIR’la deprem bölgesine malzeme gönderdi.

Yardımlar elden ele

İBB’nin yürüttüğü yardım kampanyası kapsamında toplanan malzemeler, Yenikapı ve Kartal’daki ana merkezlereden yola çıktı.

Yardımlar elden ele

Bir kira bir yuva

Kahramanmaraş merkezli çifte depremin ardından başlatılan dayanışma kampanyası Bir Kira Bir Yuva, evini kaybeden yurttaşlar ile kira desteği vermek veya boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen yurttaşları buluşturmayı amaçlıyor. www.birkirabiryuva.org adresi üzerinden ulaşılabilen kampanyaya katılmak üzere kullanıcılar “Eve İhtiyacım Var”, “Kira Desteği Vermek İstiyorum” ve “Evim Kullanılsın İstiyorum” başlıklı butonlar üzerinden form doldurması yeterli. Herhangi bir bağış ya da nakit aktarımının söz konusu olmadığı kampanya, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası tarafından yürütülüyor.

Haberin Devamı

Misafir etmek için

Misafir Ol, deprem nedeniyle evlerini kaybedenlerin barınma ihtiyaçlarını karşılama amacıyla hayata geçirilen projelerden biri. https://misafirol.org/ üzerinden ulaşılabilen sistem, evini ihtiyaç sahibi depremzedelere açmak isteyenlerin ilan vermesini mümkün kılarken ihtiyaç sahiplerinin de ev sahipleriyle ilerişime geçmesini sağlıyor. Site üzerinden il, ilçe, tarih ve evin barınma koşullarına ilişkin tüm detaylara ulaşmak mümkün. Ayrıca Ahbap ve Otelz’in paylaştığı lokasyonlar da dahil, depremden etkilenen vatandaşların konaklayabileceği ücretsiz otellerin yanı sıra gönüllü evleri ve toplanma alanlarına kalacakyer.org adresinden ulaşılabilir.