Kültür Sanat Festivalde Arvo Part'ten bir dünya promiyeri

Festivalde Arvo Part'ten bir dünya promiyeri

04.06.2010 - 14:57 | Son Güncellenme:

Estonyalı Arvo Pärt "Adem'in Yakarışı" adlı bestesinin prömiyerini 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında İstanbul’da gerçekleştiriyor.

Festivalde Arvo Partten bir dünya promiyeri

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak olan Estonya’nın Tallinn kentinin işbirliğiyle, yaşayan en büyük çağdaş bestecilerden Estonyalı Arvo Pärt "Adem'in Yakarışı" adlı bestesinin prömiyerini 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında İstanbul’da gerçekleştiriyor.

İki kültür başkentinin anlamlı işbirliği çerçevesinde, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Arvo Pärt’in 7 Haziran Pazartesi günü İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini Müzesi’nde vereceği konseri birlikte izleyecekler.
Büyük Usta Arvo Pärt, Aya İrini Müzesi’nde vereceği konser öncesinde 4 Haziran Cuma günü, Sepetçiler Kasrı’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak olan Estonya’nın Tallinn kenti ile birlikte, yaşayan en büyük çağdaş bestecilerden Estonyalı Arvo Pärt ile dünyada ilk seslendirilişi İstanbul’da gerçekleşecek bir eser bestelemesi için 2008 yılında anlaşmıştı. İki Avrupa Kültür Başkentinin bu son derece anlamlı işbirliği, "Adem'in Yakarışı"nı ortaya çıkardı.
Çağdaş dünyada insanların mistik arayışlarına en etkili cevapları üreterek, müzik tarihinde kendine çok önemli bir yer edinmiş Arvo Pärt’in son eseri “Adem’in Yakarışı”nın dünya prömiyeri, 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında 7 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek. Bu özel gecede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Arvo Pärt’e İstanbul Müzik Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” takdim edilecek.

21. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında sayılan Arvo Pärt, İstanbulluların hafızasından silinmeyecek bu özel geceden önce, 4 Haziran Cuma günü, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt’un ev sahipliğinde, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, Arvo Pärt, Şef Tonu Kaljuste, ve Tallinn 2011 CEO’su Mikko Fritze’nin katılımlarıyla düzenlenen toplantıda medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Bir Hayaldi, Gerçek Oldu

İstanbul ve Tallinn’in bu son derece anlamlı işbirliği sonucunda, Arvo Pärt’ın İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak olmasından gurur duyduğunu belirten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, “2009 yılında, Sayın Pärt’le, dünyada ilk seslendirilişi İstanbul'da gerçekleşecek olan yeni bir eser bestelemesi için görüşmelere başladık. Görüşmelerimizin olumlu sonucunda, 2010 yılının Ocak ayında, İstanbul Müzik Festivali kapsamında müzikseverlerin beğenisine sunulacak eserin hayata geçirilmesi için bestecinin yayıncısı Universal Edition ve Arvo Pärt ile bir sözleşme imzaladık. Hayalimiz, heyecanlı bekleyişe dönüştü ve bugünlere gelebildik” diye konuştu.

Arvo Pärt için düzenlenen Basın Toplantısı’nda konuşan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında : “Dünyanın dört bir yanında 75. Yaşı çeşitli etkinliklerle kutlanan, 20-21.yy’ın en yaratıcı, özgün ve üretken bestecilerinden Arvo Part’e Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2010 Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü takdim etmekten, festivalde eserlerine geniş yer vermekten ve en son eseri “Adem’in Yakarışı”na ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz.” dedi.

1935 yılında Estonya’da doğan Arvo Pärt, çağımızın en popüler çağdaş müzik bestecisi sayılıyor. Çağımızın en popüler çağdaş müzik bestecisi sayılan, 21. yüzyılın Mozart'ı olarak da adlandırılan Pärt, aralarında Reha Erdem’in 5 Vakit, Michael Moore’un Fahrenheit 9/11, Paul Thomas Anderson’un There Will Be Blood filmlerinin de olduğu 50’den fazla filmin müziğine de imza attı.

ÂDEM’İN YAKARIŞI
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak siparişi olan “Âdem’in Yakarışı”nın dünya prömiyeri 7 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’e Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek. Konserde, eser şef Tonu Kaljuste yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü, özellikle Pärt eserlerinin kusursuz yorumcusu Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından ilk defa seslendirilecek.

Konserin şefi Tonu Kaljuste düzenli olarak Grammy’ye aday gösterilen ve kayıtları Diapason d’Or de l’Annee 2000, Cannes Klasik ve Edison gibi birçok prestijli ödüle layık görülen bir sanatçı. Bugüne kadar pek çok başarılı çalışmaya imza atan Kaljuste Estonya Filarmonik Oda Orkestrası (1981) ve Talinn Oda Orkestrası’nın da (1993) kurucusu.

Haberin Devamı

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NDE ARVO PART’E ÖZEL BÖLÜM
38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali programında bu yıl Pärt’ın 75. doğum günü dolayısıyla iki özel konser daha yer alıyor.
ESTONYA FİLARMONİK ODA KOROSU

Avrupa ve Amerika’da, özellikle Arvo Pärt’in eserlerine odaklandıkları turneler düzenleyen günümüz klasik müzik sahnelerinin vazgeçilmez konuklarından Estonya Filarmonik Oda Korosu, Işıklar Holding A.Ş. sponsorluğunda 8 Haziran Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak.Dünyaca ünlü Concertgebouw Chamber Orchestra, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln gibi topluluklarla başarılı çalışmalara imza atmış olan ünlü şef ve grubun müzik direktörü Daniel Reuss yönetimindeki Estonya Filarmonik Oda Korosu konserde Pärt’ten, Mendelssohn, Kreek ve Rachmaninov’a uzanan repertuarlarıyla müzikseverlerin karşısına çıkacak.

Haberin Devamı

Estonya Filarmonik Oda Korosu, gerçekleştirdikleri kayıtlarla, önde gelen müzik eleştirmenlerinin ve dünyanın her yerinden müzik dergilerinin beğenisini topladı. Pek çok kez Grammy’ye aday gösterilen Estonya Filarmonik Oda Korosu 2006 yılında Pärt’in Da Pacem adlı eseri ile “En İyi Koro Performansı” dalında

AKBANK ODA ORKESTRA’SINDAN SCHUMANN & PÄRT’E SAYGI
Şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, 11 Haziran Cuma akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde Schumann ve Pärt’in eserlerinden oluşan özel bir programla izleyiciyle buluşacak. Akbank Oda Orkestrası’nın dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Antonio Meneses’e eşlik edeceği gecede doğumunun 200. yılında Schumann’ın eserlerinin yanı sıra Arvo Part’in 4. Senfonisi “Los Angeles”ın Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek. Her iki besteciye de bir saygı duruşu niteliği taşıyan bu konser, festivalin kaçırılmayacak gecelerinden…