Geri Dön

Formunuzu tatilde de koruyun

Uzun süre diyetlerle formda kalmayı başardınız ama tatil rehavetiyle verdiğiniz kiloları fazlasıyla almaktan korkuyorsunuz...

Formunuzu tatilde de koruyun

Yaza hazırlık için uzun süre diyetlerle formda kalmayı başardınız. Ama tatil rehavetiyle verdiğiniz kiloları fazlasıyla almaktan korkuyorsunuz. Endişeniz buysa, Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen Aysu Aydın’a kulak vermenizde fayda var.

Haberin Devamı

Ufak bir mola kilo aldırmaz
Öncelikle kilo alma korkusuyla tatili kendinize zehir etmenizin doğru olmadığını bilmeniz gerekir. 1 kg yağ alabilmek için gün boyunca ekstradan 7 bin 700 kalori enerji alınması gerekmektedir. Verdiğiniz kiloları 1 hafta içinde almanız pek de kolay değildir ancak temkinli olmakta fayda var. Tartıda kilonuzda küçük bir artış görmeniz mümkün fakat o kilo sadece diyetinizin dışına çıktığınız için vücudunuzun su toplaması. Diyetinize tekrar başladığınızda hemen eski halinize döneceğinizi unutmamalısınız ancak çok hızlı kilo verdiyseniz, kilo almanız kaçınılmazdır.

Yemek aralarında sağlıklı atıştırmalıklar yapın
Tatile gittiğinizde amacınız kilonuzu korumak olmalı ki hem tatilden keyif alın hem de döndüğünüzde kaldığınız yerden kilo vermeye devam edin. Peki, bu nasıl olacak? Tatil sürecinde de metabolizmanızın yavaşlamasını engellemek için 2.5-3 saatte bir beslenmenizde fayda var. Açık büfe önünde kendinizi kontrol etmekte güçlük çekebilirsiniz ama uzun zamandır diyette olduğunuz için mideniz küçülmüş olacağından zaten fazla yiyemeyeceksiniz.

Haberin Devamı

Ufak porsiyonlarla kahvaltınızı renklendirin
Kahvaltıda öncelikle tabağınızı bol mevsim sebzeleriyle doldurun ki kendinizi çok fazla yiyecek almış gibi hissedin. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun. Çeşitlilik sağlamak adına omlet, menemen alabilirsiniz. Börek, simit, poğaça gibi yiyecekleri yemek istiyorsanız, ekmek almayarak ufak porsiyonlarda bunları tüketebilirsiniz. Tereyağı, kaymak gibi yüksek kalorili gıdaları seviyorsanız günde 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. İsterseniz 1 tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya fındık ezmezi tüketebilirsiniz ama yalnızca birini seçmelisiniz.

Ara öğün olarak hamur işi tüketmeyin
Tatillerde genelde ara öğünler atlanır. Yanınıza kuru kayısı, 1 avuç içi büyüklüğünde taze meyve, ceviz, fındık, 1 dilim peynir+2 ince dilim ekmeğe kepekli sandviç gibi ufak atıştırmalıklar alabilirsiniz. Aynı zamanda ara öğün niyetine dondurma yiyebilirsiniz. Ancak kuru pastalar, kekler tehlikeli.

Haberin Devamı

Öğle yemekleri atlanmamalı
Öğle yemeklerinizi mutlaka yemeniz gerekir. Kepekli tost, 1 simit+ 1 dilim peynir, peynirli salata gibi hafif yiyecekleri tercih edebilirisiniz. 1-2 kez de keyif amaçlı, yanında patates kızartması olmadan hamburger yiyebilirsiniz.

Akşam yemeklerinde ızgara iyi bir tercih
Akşam yemeğinde ızgara et, tavuk veya balığı seçebilirsiniz. Yanına zeytinyağlı sebze yemeği (suyu süzülmüş), yoğurt ve bol salata hem sizi doyuracak hem de diyetinizin dışına çıkmanızı engelleyecek.

Meyve sularından uzak durun
Bu dönemde günde mutlaka 2.5-3 litre su içmenizde fayda var. Meyve sularından kalorisi çok yüksek olduğu için uzak durun. Bunun yerine şekersiz limonata, 2 şişeye kadar sade soda/maden suyu, bitki çayları, günde bir kez diyet içecek tercih edebilirsiniz.
Ölçülü olmak kaydıyla küçük kaçamaklar yapabilirsiniz.

Tatilde pek çok yiyecek ve içecek seçeneği olduğu için canınız pek çok şey çekebilir. Çok katı bir diyet uygulamak yerine normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaya özen gösterin. Genel anlamda hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar, şarküteri ürünleri, hazır gıdalar, ağır tatlılardan uzak durun ama 1-2 kez küçük kaçamaklar yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Alkol alıyorsanız, oranına dikkat edin
Tatil döneminde alkol tüketimi genelde artmaktadır. Alkol, kilo kontrolü için tehlikeli içecekler arasında. Eğer alkol alacaksanız bira, şarap gibi alkol oranı düşük içkileri günde 1-2 defa olacak şekilde tercih etmeniz daha uygun. Yanında bol su tüketmeye de özen gösterin.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber