Geri Dön

Günün iftar menüsü: 26. gün

26. gün iftar menüsünde, sarı mercimek çorbası, taze börülce, tas kebabı ve muhallebili kadayıf tariflerini sizinle paylaştık. İşte 26. gün iftar menüsü...

Günün iftar menüsü: 26. gün

Günün iftar menüsünün 26. gününde çorba olarak normal mercimekten farklı sarı mercimekli çorba tarifini paylaştık. Bunun dışında ara sıcak olarak zeytinyağlılar arasında olan taze börülce, ana yemek olarak, patates püreli tas kebabı ve tatlı olarak ise muhallebili kadayıf lezzetlerine yer verdik. İşte 26. gün iftar menüsü...

Çorba: Sarı mercimekli çorba

Malzemeler:

-2 su bardağı sarı mercimek
-1 yemek kaşığı pirinç
-1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
-10 su bardağı su
-1 yemek kaşığı domates salçası
-2 yemek kaşığı tereyağı
-Tuz
-Karabiber
-Kimyon
-Kuru nane

Nasıl yapılır?

-Bir çorba tenceresine yıkadığınız mercimekleri koyun. Pirinç, bulgur ve suyunu ekleyip iyice helmeleninceye kadar haşlayın.
-Ara ara üzerinde biriken köpükleri temizleyin.
-Pişen mercimeğinize salça, tereyağı, tuz, karabiber, kimyon ve kuru nane ekleyerek, iyice karıştırın ve pişirmeye devam edin.
-Çorbanız pişince sıcak servis edin.

Ara sıcak:

Taze börülce salatası (sallaması)

Malzemeler:

-1/2 kg börülce
-2 adet orta boy domates
-3 diş sarımsak (sarımsak oranını zevkinize göre arttırabilirsiniz)
-1/2 çay bardağı zeytinyağ
-1 adet limon .(zevkinize göre arttırılabilir)
-Tuz

Nasıl yapılır?

-Börülcelerin uç kısımlarını taze fasulye ayıklar gibi ayıklayın ve uzunluğuna göre 2’ye veya 3’e bölün.
-Börülceleri güzelce yıkayıp tencereye alın.
-Üzerine yıkanmış domatesleri bütün olarak koyun.

Ana yemek: Patates püreli tas kebabı

Malzemeler:

-500 g kuşbaşı kuzu eti
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 büyük soğan
-1 çorba kaşığı domates salçası
-Tuz
-Taze çekilmiş karabiber
-1 dal taze kekik
-3-4 su bardağı sıcak su

Patates püresi için:

-1 kg patates
-1 çay kaşığı vanilya
-1 çorba kaşığı tereyağı
-3-4 çorba kaşığı süt
-1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Nasıl yapılır?

-Tas kebabı yapacağınız tencereyi ısıtın. Tereyağını ve eti ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak kavurun.
-İnce kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. En son 2-3 çorba kaşığı sıcak su ile inceltilmiş salçayı ilave edin.
-Tuzu, taze çekilmiş karabiberi ve yaprak yaprak ayrılmış taze kekiği ekleyin.
-Etleri tencerenin ortasında öbek olacak şekilde toparlayın. Isıya dayanıklı çukur bir tası etleri içine hapsedecek şekilde kapatın.
-Tencerenin kenarından 1.5 su bardağı sıcak su ekleyin. Orta ateşte 10 dakika pişirdikten sonra ateşi kısın.
-Etler suyunu çekince kontrollü olarak 1-2 bardak daha sıcak su ilave edin ve etleri yarım saat daha pişirin.
-Patates püresi için haşladığınız patateslerin kabuğunu soyun ve geniş bir kaba aktarın.
-Sıcak sütü, tereyağını ve kaşar peynirini ekleyip bir ezici yardımıyla ezip püre haline getirin.
-Patates püresini servis tabağına, ortası boş kalacak şekilde yerleştirin.
-Etleri de ortadaki boşluğa yerleştirip sıcak servis yapın.

Tatlı: Muhallebili kadayıf

Malzemeler:

-300-350 g kadar tel kadayıf
-3 yemek kaşığı tereyağ
-5 yemek kaşığı toz şeker
-1,5 su bardağı dövülmüş ceviz

Muhallebisi için:

-1 litre süt
-4 yemek kaşığı un
-3 yemek kaşığı mısır nişastası
-1 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-1 adet yumurta sarısı
-1 paket sıvı krema(200ml)

-Kadayıfı ince ince kırın (kolay kırılması için 2 saat kadar derin dondurucuda bekletebilirsiniz).
-Teflon tencereye ya da genişçe bir teflon tavada tereyağını eritin ve şekeri, kadayıfı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun.
-Son olarak cevizi ilave edin ve bir süre daha kavurup ocaktan alın.
-Tatlımızın muhallebisini hazırlayalım Krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alarak karıştırarak pişirin.
-Muhallebi kaynadıktan 3 dakika kadar sonra ocaktan alarak 10-15dk soğumaya bırakın.
-Daha sonra vanilya ve sıvı kremayı ilave edin ve mikser yardımı ile pürüzsüz bir görüntü alana kadar 4-5 dakika boyunca çırpın.
-Hazırladığımız krema ve kadayıfı tepsiye yerleştirin.
-Yaklaşık 30 cm çapında bir borcama kızartmış olduğunuz kadayıfların yarısını dökün ve borcamın tabanına güzelce yayın.
-Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve en üste kalan kadayıfları serin. Bu işlem için kelepçeli kalıp da kullanabilirsiniz.
-Tatlımızı soğumaya bırakalım Tatlı oda ısısında ılındıktan sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabından 3-4 saat kadar dinlendirin.

Afiyet olsun.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber