Kültür Sanat Her konuda kaygılanılabilecek bir film

Her konuda kaygılanılabilecek bir film

11.10.2011 - 23:30 | Son Güncellenme:

Bir fotoğrafçı, bir zenne ve muhafazakâr bir ailenin oğlunun arkadaşlıklarının konu alındığı ‘Zenne’yi Mehmet Binay’la birlikte yöneten Caner Alper, “Cinsel kimliğini açıkladığı için öldürülen Ahmet Yıldız’dan da yola çıktık... Kaygılanılabilecek bir film” dedi

Her konuda kaygılanılabilecek bir film

Antalya’nın ulusal yarışmasının en iddialı ilk filmlerinden biri olan “Zenne” yarın ulusal yarışmanın son filmi olarak izleyicinin karşısına çıkacak. Film, Alman fotoğrafçı Daniel, zenne Can ve Doğulu muhafazakâr bir ailenin oğlu olan Ahmet’in arkadaşlıklarından yola çıkıyor. Aynı zamanda da 2008’de ailesine cinsel kimliğini açıkladığı için öldürülen Ahmet Yıldız’ın gerçek hikâyesinden...
Yönetmen koltuğunda Caner Alper ve Mehmet Binay’ın oturdukları film, Türkiye’de askerden muaf olmak için eşcinsel erkeklere uygulanan prosedürleri merkezine alıyor. “Zenne”nin yönetmenleri ve filmde Zenne Can’ı müthiş bir performansla canlandıran Kerem Can’la söyleşi için bir araya geldik.
- Ahmet Yıldız’dan yola çıktınız. Zenne Can ve Daniel hikâyeye nasıl dahil oldu?
Caner Alper: “Zenne” bir belgesel projesi olarak başladı. Can isimli bir zenne karakterimiz gerçekten vardı. Onunla deneme çekimleri yapıyorduk. O esnada Ahmet öldürüldü. Aynı dönemde başka bir uzun metrajlı film teklifi almıştık. O filmi rafa kaldırınca hem Zenne’ye devam etmek hem de Ahmet’in anısına bir şey yapmak istedik.
- Daniel adlı bir Alman karakteri, Avrupa ile Türkiye arasındaki eşcinselliğe bakış farkını vurgulamak için mi filme girdi?
Caner Alper: Daniel biraz hepimizi temsil ediyor. Ahmet öldürülünce kendimizi yabancı gibi hissettik. Los Angeles’ta, Almanya’da tanıştığı insanlar ve Türkiye’de eşcinsel olduğunu rahatlıkla ailesiyle paylaşanlar, Ahmet’e aynı Daniel’ın dediği gibi, ‘Sen hatalı değilsin, ailene bunu anlatabilirsin’ fikrini empoze etti.
- Eşcinsel karakterleri ve ordunun eşcinsel erkeklere uyguladığı prosedürlere olan yaklaşımı nedeniyle cesur bir film. Kaygı yaşadınız mı?

Mehmet Binay: Hâlâ yaşıyoruz.
Caner Alper: Her konuda kaygılanılabilecek bir film. Ama biz doğruların üzerine basarak gittik. Daha önce “Anadolu’dan Fısıltılar” adlı projede Anadolu’nun gizli kalmış bir köyünde Türkleşmiş Ermenileri konu ettiğimizde de aynı endişeyi yaşadık. Açıkçası bu filmde gerçekleri biraz yumuşattığımıza da inanıyorum, belgeselini çekseydik daha sert olacaktı.

Haberin Devamı

7 ay boyunca sabah 9, akşam 6
Zenne Can’ı çok başarılı bir performansla canlandıran Kerem Can, rolle ilgili hazırlık sürecini anlattı. Rolü için Pina Bausch’un koreograflarından Daphnis Kokkinos’la çalışan Can, Almanya’da tiyatro oyunculuğu yapıyor. Yönetmenler, Can’ın rolüne ve zenne danslarına yedi ay boyunca sabah 9’dan akşam 6’ya kadar çalıştığını vurguluyor. Projeye, başlamasına 7 ay kala dahil olduğunu belirten Can, “Kokkinos’la çalışacaksın dediklerinde inanamadım. Almanya’da büyüdüğümden benim için inanılmaz bir şeydi. Burçin Orhon’la çalışmayı da düşünemezdim” dedi.