Kültür Sanat İskandinav müzikleri Babylon'da

İskandinav müzikleri Babylon'da

09.03.2012 - 10:38 | Son Güncellenme:

Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali nisan ayında Babylon’da başlıyor

İskandinav müzikleri Babylonda

Bu sezonun en çok merak edilen şehir festivallerinden biri olan Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali Babylon’da Nisan ayında başlıyor. Garanti’nin caz müziğine desteğinin 15. yılını kutlamak üzere gerçekleştirilen festivalde, 10-15 Nisan tarihleri arasında İskandinav müziğinin en başarılı isimleri konuk edilecek. Garanti Caz Yeşili ve Babylon işbirliğiyle ilk kez düzenlenecek olan ve sadece İskandinav yarımadasından çıkma müziklere ayrılacak bu özel haftada Kings of Convenience, Sin Fang, Amiina, Soley, Hess Is More, Korallreven ve 123 gibi gruplar Babylon sahnesini renklendirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı


Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali özellikle Türk müzik severlerin kültürel olarak en çok ilgi gösterdiği coğrafyalardan biri olan İskandinav bölgesine ve buradan çıkma müzik ve diğer sanat kollarına ayrılmış durumda. Bu coğrafyadan çıkan her tür müzik ve sanat tarzı ne olursa olsun herkes ayrı bir yere sahip. Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali ile 10-15 Nisan tarihleri arası sırf müzik değil buna paralel olarak gelişecek birçok farklı aktiviteyle bu günler boyunca Babylon ve Babylon Lounge’da tamamen Nordik bir hava solunacak. Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali’nin Kings of Convenience harici diğer program biletleri Biletix ve Babylon gişe üzerinden satışta.


***Garanti Gençlik Bankacılığı kartları ve Bonus kart sahiplerine bu etkinlikte ayakta biletlerinde %20 indirim uygulanacaktır.

Haberin Devamı


Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali Programı:

123 featuring Special Guest– 10 Nisan @ Babylon
Sin Fang + Soley - 11 Nisan @ Babylon
Kings of Convenience - 12-13 Nisan @ Babylon
Hess Is More & Korallreven - 14 Nisan @ Babylon
Amiina - 15 Nisan @ Babylon

123 featuring Special Guest // 10 Nisan
Berke Can Özcan, Burak Irmak, Feryin Kaya ve solist Dilara Sakpınar’dan oluşan 123’ün müzik geçmişi 2004’e dayanıyor. Tamburada ve DanDadaDan gruplarında beraber çalan dört arkadaş geçmişte yaptıkları müzikten tamamen farklı bir tarzda oluşturdukları albümleri “Aksel”, “Stereo Love” ve “Arve” ile dinleyenleri müzikal bir hikâyeye çağırıyor. Dilara’nın yumuşak sesi ve trip hop ile downtempo arasında gidip gelen taze parçalarıyla 123 çok özel sürpriz bir konuklarıyla beraber Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali’nin açılışını yapacak.

Sin Fang & Soley // 11 Nisan
İzlandalı indie pop grubu Seabear’ın ve Morr Music’in iki ismi Sindri Már Sigfússon (Sin Fang) ve Sóley Stefánsdóttir (Soley) ikilisi, solo projeleriyle Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali kapsamında 11 Nisan akşamı Babylon sahnesinde.


Sin Fang
Seabear’ın esas çocuğu ve İzlanda indie sahnesinin en üretken isimlerinden biri olan Sindri Már Sigfússon’un solo projesi, Sin Fang Bous adıyla başladı. 2009 senesinde bodrumundaki stüdyosundan taşıdığı sesleri Morr Music etketiyle yayınladığı Clangour albümüyle tüm dünyaya yaydı ve alternatif popun yeni akımına dahil oldu. Tüm vaktini yeni şarkılara ayıran ve hızını alamayan indie pop dehası Sin Fang geçtiğimiz yıl Mum, Amiina ve diğer Seabear üyelerini de yanına alarak Summer Echoes adlı albümü yayınladı. Hareketli şarkıların arasına piyanosuyla kattığı duygusallığı İzlanda kültürüne özgün folk ezgileriyle birleştirerek twee’den shoegaze’e kadar zengin tatlarla donattığı masasını bu güzel bahar akşamında Babylon’a taşıyor.

Haberin Devamı


Soley


Müziğe piyano ve kompozisyon eğitimiyle başlayan Sóley Stefánsdóttir ya da kısaca Soley ilk olarak İzlanda’nın en önemli bağımsız projelerinden Seabear ve Sin Fang projelerinin mimarı Sindri Sigfússon’ın yanında yer alarak sahnelere adım attı. Sigfússon’un Soley’in içindeki cevheri fark etmesi ve cesaretlendirmesiyle naif vokalini bizlerle paylaşmaya başlayan İzlanda’nın bu utangaç sesi solo projesinin ilk kaydı olan “Theater Island” EP’sini 2010 yılında Morr Music’ten yayınladı. Farklı projelerde sesini ve müziğini geliştirmeye devam ederken bir sonraki sene “We Sink” adlı LP’si oldukça beğeni topladı. Indie ve dream pop’un gelecek vaat eden temsilcileri arasında gösterilen Soley’in nazik ve sakin sesi dinleyicilerin arasında akıp giderken büyüleyici melodiler 11 Nisan akşamı Babylon’da yankılanacak.

Haberin Devamı


Kings of Convenience // 12-13 Nisan


Çocukluk yıllarından beri birbirlerini tanıyan Norveçli ikili Erlend Oye ve Erik Glambek Boe’den oluşan Kings of Convenience ilk olarak 2001 yılında çıkarttıkları albümleri “Quiet is the New Loud” ile isimlerinden söz ettirdi. Coldplay’in de prodüktörlüğünü yapan Ken Nelson ile Londra’da kaydettikleri bu albümle listeleri zorlayan grup, 2004 yılında yayınladıkları “Riot on an Empty Street” ile otoritelerden tam not almayı başardı. I’d Rather Dance With You, Misread, Homesick, Cayman Islands gibi pek çok başarılı parçanın altına imza atan ikili, Kanada’nın büyüleyici sesi Feist ile beraber seslendirdikleri Know How ile de büyük beğeni topladı. Son olarak 2009 yılında yayınladıkları “Declaration of Dependence” ile uzun bir aradan sonra müzikseverlerin karşısına çıkan Kings of Convenience, baş ilham kaynaklarından biri olan Simon & Garfunkel ile sık sık karşılaştırılıyor. Erlend Oye’nin insanın içine işleyen yumuşak sesi ve kendisine eşlik eden Erik Glambek Boe ile Kings of Convenience Babylon sahnesini 2 gece üst üste şereflendirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı


Korallreven // 14 Nisan Cumartesi


Eski The Radio Dept. üyesi Marcus Joons’un, Samoa’ya yaptığı gezi sırasında karşılaşıp hayran kaldığı yerel kilise korolarından ve Güney Pasifik’ten aldığı ilhamla, yine The Radio Dept’ten Daniel Tjäder’ı da yanına alarak başlattığı Korallreven projesi Babylon’da! İlk albümlerini geçen Kasım’da yayınlayan İsveçli grup, Britney Spears ve Ciara’lı mixtapeler yaparak electro-pop müziğe farklı bir yerden giriş yaptı. Güneylerden gelen rap müziğine ek olarak, batının dreampop, reggae ve minimal teknosundan etkilendiklerini söyleyen ikili, İsveç’ten alışık oldukları soğuk kış günlerini sıcacık yaz şarkılarıyla protesto ediyor. Joons ve Tjäder, çıkış albümlerinde vokallerde Victoria Bergsman (Taken By Trees, The Concretes) ve Julianna Barwick gibi isimlerle beraber çalıştı. Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali kapsamında Korallreven, samimi İskandinav usulü electro pop müzikleri ve eğlenceli canlı performanslarıyla Babylon sahnesini ısıtmaya geliyor.


Hess Is More // 14 Nisan Cumartesi


Danimarka müziğinin en üretken isimlerinden Mikkel Hess, başını çektiği müzik projesi Hess Is More ile Babylon sahnesinde İstanbullu müzikseverlerle bir araya geliyor. Neredeyse tamamı müzisyen bir ailede yetişen Mikkel, caz efsanesi Ed Thigpen’in hocalığında aldığı davul eğitiğimiyle yeteneğini uç noktalara taşıdı. Hess Is More ilk olarak The Wind in the Willows adlı tiyatro oyunu için yazdığı parçalardan oluşan albümü The Soundtrack’i sonrasında ise kendi kayıtlarından eklemelerle düzenleyerek Tip Top Dynamo’yu yayınladı. Ülkesinde ödülleri topladıktan Captain Europe ile çıkışını devam ettiren Mikkel Hess, bu albümde yer alan ve Bang Chau ile beraber seslendirdiği Yes Boss ile adını Danimarka dışına da taşıdı. 2009’da Nublu Records etiketiyle yayınlanan toplama albümü Hits, Time Out dergisi tarafından yılın en iyi 10 yeni kaydından biri olarak seçildi. Son olarak geçtiğimiz yıl Creation Keeps The Devil Away ? adlı albümü yayınlayan Mikkel Hess ve ekibi, Hess Is More’un yanı sıra film, tiyatro ve televizyon serilerine fon oluşturmaya devam ediyor. Caz, electronica ve İskandinav folk öğelerini melodik bir şekilde sentezleyen Hess Is More, melankoli ve eğlenceyi bir arada kucaklıyor.


Amiina // 15 Nisan


İzlandalı ambient-folk orkestrası Amiina 15 Nisan’da Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali kapsamında ilk kez İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor. İlk olarak Hildur Ársælsdóttir, Edda Rún Ólafsdóttir, Maria Huld Markan Sigfúsdóttir ve Sólrún Sumarli?adótt’lu kadrosuyla İzlanda’nın müzik dünyasına sunduğu en önemli oluşumlardan Sigur Ros’a bazı performanslarında hem de () ve Takk... albümlerinde stüdyoda eşlik ederek adlarından söz ettirmişlerdi. 2004’te Animamina EP’leri ile bağımsız projelerinin ilk meyvelerini sunan Amiina, 2007 yılında kendi plak şirketleri Bláskjár etiketiyle yayınladıkları çıkış albümleri Kurr’la tüm dünya da tanınmaya başlamıştı. 2009 yılında çıkardıkları Re Mionore EP’sinden sonra beraber çalıştıkları Magnús Trygvason Eliassen ve Kippi Kaninus’un katılımıyla altı kişiye çıkan kadro 2010 yılında Puzzle adlı albümü yayınladı. Grup, albüm ve single’arın yanı sıra Screaming Masterpiece ve Heima gibi İzlanda müziğini yakından tanımamıza vesile olan belgesellerde de yer aldılar. Sahnede yaylılardan tuşlulara kadar bir çok farklı enstrümana yer veren Amiina, minimalistik folk dokunuşlarıyla çağdaş klasik müzik esintilerini bir araya getiriyor. Bu büyülü gecede Amiina’ya eşlik etmek ve İzlanda’nın huzurlu havasını hissetmek için tüm müzikseverleri Babylon’a bekliyoruz.