Kültür Sanat Kitabın umut yılı

Kitabın umut yılı

28.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kitabın umut yılı

Kitabın umut yılı

SON dönemlerde kitaba olan ilgi arttı. Kitap fuarlarına çok sayıda ziyaretçi gelmeye başladı. Bir dönem kapanan, birkaç yıldır art arda açılan kitabevleri uğrak yerlerimiz oldu. Yayınevleri kimliklerini gözden geçirdiler. Çok çeşitli kitaplar basılmaya başlandı. Ama ilk baskılar beş yüzlere, binlere düştü. Birçoğu yeterince satılamadı. Fiyatların yüksek oluşu, kitabın gerçek kitlesine, yani genç kesime ulaşmasını engelledi. Öte yandan, kültür düzeyimizde bir yükselme olduğu göze çarptı. Bu, umut verdi.
Kitabın son yıllardaki atağını, farklı kesimlerden insanların en çok ziyaret ettiklerini düşündüğümüz kitabevlerine sorduk. Kitaba ilginin gittikçe çoğaldığı hepsinin ortak görüşüydü.
Mephisto'dan Kerim Gürer, özellikle Beyoğlu'nda açılan cafe, kitap ve kaset / CD'nin bir arada olduğu kitabevlerinin kitap satışlarını etkilediğini düşünüyor: "Beyoğlu insanların eğlenebildikleri, kültürel faaliyetleri izledikleri bir yer. Burada açılan Mephisto ve benzerleri insanların uğramaya alıştıkları ve vakit geçirdikleri yerler oldu. Onlara cazip bir şeyler sunabiliyorsanız, alışverişlerini de yapıyorlar."
Pandora Kitabevi'nin satış müdürü Ferzan Peker ise, kitap fiyatlarındaki artış nedeniyle bu sene ilginin daha fazla, satışın daha az olduğunu düşünüyor: "Ortalama kitap fiyatı neredeyse 500 bin lira. Artık asgari ücretle hiçbir ilgisi kalmamış, üniversite mezunu, özel sektörde çalışan insanlar kitap okuyabiliyorlar ve fiyatlar onların alım güçlerine göre dengeleniyor."
Remzi Kitabevi'nden Ayla Yelkenci, Akmerkez'in kitap satışında bir ölçüt olamayacağını, kitap satışının diğer yerlere oranla çok daha yoğun olduğunu söylüyor: "Bunun sebebi, kitaba daha fazla ilgi olması değil, yavaş yavaş daha fazla müşteri edinmemiz olabilir. Akmerkez gezilecek bir yer, insanlar gezerken bize de uğruyorlar, ama buranın müdavimleri oluştu. Daha çok güncel kitaplar ve çağdaş yazarlar ilgi görüyor. Sinema, tiyatro, felsefe daha aşağılarda seyrediyor."
Gençlik Kitabevi'nden Celal Güner ise, kitabı ve kitapçılığı çok gerilere dönerek anlatıyor: "Kitap satışları '60'tan bu yana düştü. Bu da Türkiye'nin yapısı içindeki durumdan ileri geliyor. Ülkedeki kalkınma kültürün de artmasını sağladı. Son yıllarda kitap okurlarında bir patlama oldu. Ama bu okur sayısının çoğalmasıyla, kültür düzeyinin artmasıyla bağlantılı, kimse kendine pay çıkarmasın."

Yazarlar