Kültür Sanat On üç yılda 40.702 kilometre

On üç yılda 40.702 kilometre

01.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

13. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival, 2-25 Kasım tarihlerinde, Ankara, Kars, Samsun ve Saraybosna'daki gösterimleri için 5051 km yol kat edecek.

On üç yılda 40.702 kilometre

26 Ülkeden 90 filmin gösterileceği Festival, 13'üncü yılının sonunda, toplam 40702 km. yol giderek dünyanın çevresinde bir tur atmış olacak.

Birçok festivalde ödül alan, övgüye değer bulunan uzun, kısa ve belgesel filmlerin yanı sıra söyleşi, panel, konser, atölye ve sergi gibi pek çok yan etkinliğin yer alacağı Gezici Festival, Kars'ta, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun ev sahipliğiyle 300'e yakın konuğu ağırlayacak. Kent, pek çok atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak, Kars sokakları festival boyunca sinema platformuna dönüşecek.

Gezici Festival'in uluslararası yarışması Altın Kaz, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kars’ta düzenlenecek. Jürinin değerlendirmesi sonucu en iyi film, Kars Belediyesi tarafından verilecek 20000 Euro tutarındaki Altın Kaz Ödülü'nü; ikinci seçilen film ise 5000 Euro tutarındaki Gümüş Kaz Ödülü'nü almaya hak kazanacak. Ayrıca Sinema Yazarları Derneği Jürisi, SİYAD Ödülü Bronz Kaz'ı verecek. Gezici Festival yönetimi, geçen yılki uluslararası yarışmadaki jüri üyelerinin hepsinin erkek olması ile ilgili yakınmaları dikkate alarak bu yıl   jürinin kadınlardan oluşmasına karar verdi. Türkiye’den oyuncu Serra Yılmaz’ın yer alacağı jüride, Gürcü yönetmen Nana Djordjadze, Ingmar Bergman ile  40 yıl birlikte çalışan ve Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri, Yedinci Mühür, Yaban Çilekleri ve Fanny ve Alexander gibi filmlere imza atan  yapımcı Katinka Faragó, Screen International dergisinin editörü İsrailli film eleştirmeni Edna Fainaru ve Trust Film Sales Festival Danışmanı Lissy Bellaiche yer alıyor. Uluslararası jürinin belirleyeceği Altın ve Gümüş Kaz Ödüllerinin yanı sıra Tül Akbal Süalp, Esin Küçüktepepınar, Cem Altınsaray, Ayla Kanbur ve Murat Emir Eren'den oluşan  Sinema Yazarları Derneği Jürisi, SİYAD Ödülü Bronz Kaz'ı verecek.

Gezici Festival’in Kars Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdiği uluslararası yarışmada Altın Kaz Ödülü için yarışacak filmler de belirlendi: Sırp yönetmen Srdan Golubovic'in, bu yılki festivallerin gözdesi olan filmi Tuzak (The Trap), İsveç’ten Anders Nilsson'un ülkesindeki şiddeti sorguladığı Karanlık Çökünce (When Darkness Falls) “Uçan Hollandalı” filmiyle ünlenen Jos Stelling'in, tuhaf bir dostluğu anlattığı son filmi Duska, Hırvat yönetmen Ognjen Svilicic'in 2007'de 13 uluslararası ödül alan filmi Armin, Estonyalı yönetmen Ilmar Raag'ın gerçek olaylardan yola çıkarak çektiği, bir lisedeki şiddeti konu alan filmi Sınıf (The Class), Alman yönetmen Volker Einrauch’un bireysel silahlanmanın yol açabileceği trajediye dikkat çeken yapıtı Öteki Çocuk (The Other Boy), Romanya sinemasının önemli isimlerinden Nae Caranfil’in, Romanya’nın Osmanlılara karşı verdiği bağımsızlık savaşını 1911 yılında filme çekmek isteyen bir yönetmenin öyküsünü anlattığı Sonrası Sessizlik (The Rest is Silence), Polonyalı yönetmen Andrzej Jakimovski’nin, Varşova Film Festivali’nin açılışını yapan filmi Küçük Oyunlar (Tricks), İsrailli yönetmen David Volach’ın Ortodoks yahudilerin yaşam tarzına bir hahamın gözünden baktığı, Tribeca Film Festival'nde En İyi Film Ödülünü alan yapıtı  Babam ve Tanrım (My Father My Lord) ve Semih Kaplanoğlu’nun Cannes Film Festivali’nde beğeni kazanan filmi Yumurta. Bu filmlerin yönetmenlerinden Anders Nilsson, Jos Stelling, Nae Caranfil ve Andrzej Jakimovski Kars'ta festivale konuk olacaklar. Altın Kaz Yarışmasındaki  filmlerden Tuzak, Duska, Armin ve Sınıf ülkelerini Oscar'da temsil ediyorlar. 

Sinemamızın şüphesiz en önemli filmlerinden olan Yol, yapımından 25 yıl sonra Gezici Festivalde tekrar gösterilecek. Filmin İsviçreli yapımcısı Donat Kousch ve  filmin kurgusunu Yılmaz Güney'le birlikte yapan Elizabeth Waelchli Festival'in konuğu olarak Ankara ve Kars'a gelecekler ve Gezici Festival için özel olarak hazırladıkları, filmde kullanılmayan görüntüleri yanlarında getirecekler. 25 yıldır pek az kişinin bildiği ama kimsenin izlemediği bu görüntüler, Yol filminin gösteriminin hemen ardından filmin yapımcısının, kurgucusunun, oyuncularının ve teknik ekibinin katılacağı bir panelde izleyicilere sunulacak.

Gezici Festival bu yıl Kars’ta üç Uluslararası Gençlik Organizasyonu’na ev sahipliği yapıyor. Avrupa’nın 19 ülkesinden Nisi Masa Avrupa Gençlik Sinema Ağı üyesi genç sinemacılar Kar Film Yapım Atölyesi çerçevesinde, geçen yıl Nobel Edebiyat ödülü alan yazar Orhan Pamuk’un Kar romanından yola çıkarak sekiz kısa film yapacak. Macaristan'dan Mediawave Uluslararası Film Festivali işbirliğiyle, Passport Control IV adıyla uluslararası film-fotoğraf atölyesi gerçekleştirecek. Gazi Üniversitesi'nden, Diyarbakır'dan ve Gürcistan'dan gelecek üç ekip de Kars kenti ile ilgili üç belgesel çekecekler.

Festival kapsamında ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından gelen sinema öğrencileri ve bağımsız sinema toplulukları Kars’ta buluşacak. 86 Kişinin katılacağı bu buluşma çerçevesinde çeşitli eğitim toplantılarının yanı sıra Serra Yılmaz, Erkan Oğur gibi isimlerin katılacağı söyleşiler düzenlenecek, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Baba Zula, Kardeş Türküler ve Gevende Müzik Grubu’nun vereceği konserler gerçekleştirilecek.

Gezici Festivalin kısa film yönetmenlerine, profesyonel oyuncular ve profesyonel bir teknik ekiple film çekme olanağı verme amacıyla düzenlediği Kars Öyküleri Kısa Film Senaryo Yarışması’nda dereceye giren filmlerin senaryoları Zeki Demirkubuz’un önderliğinde yapılacak atölye ile geliştirilecek. Hollanda'lı canlandırma yönetmeni Petra Dolleman’ın ilköğretim öğrencileriyle yapacağı atölye çalışması ve Attila Durak’ın Ebru adlı sergi ve söyleşisi, Kars’ta yer alacak diğer etkinlikler.

Gezici Festival bu yıl, ünlü yönetmen Michael Haneke’ye özel bir bölüm ayırdı. Avrupa Sineması’nın en aykırı yönetmenlerinden olan Haneke, Ölümcül Oyunlar, Kurdun Günü ve Yedinci Kıta  filmleri ile sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Ayrıca yönetmenin Gezici Festival için özel olarak seçtiği, en beğendiği Avrupa filmleri de festival kapsamında gösterilecek. Bu filmlerin arasında bu yıl yitirdiğimiz ünlü yönetmen Ingmar Bergman'ın Persona, Roberto Rossellini'nin Almanya Sıfır Yılı, Robert Bresson'un Rastgele Balthazar, Jean Luc Godard'ın Adı Karmen ve Luis Bunuel’in Mahvedici Melek adlı filmleri de yer alıyor.

Son yıllarda yükselişe geçen Romanya sinemasının en yeni örneklerinden olan ve bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazanan Cristian Mungiu’nun yönettiği 4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün adlı film de özel gösterimle festivalde yer alacak. Bu yıl kaybettiğimiz ünlü İtalyan yönetmen Antonioni de Batan Güneş adlı filmiyle anılacak.

Gezici Festival’in Türk Sineması 2007 bölümünde yer alan filmlere Ankara ve Kars’ta oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla galalar yapılacak. Bu bölümde Fatih Akın'ın Yaşamın Kıyısında, Reis Çelik’in Mülteci ve Handan İpekçi’nin Saklı Yüzler adlı filmleri bulunuyor.

Türkiye'de Ermeniler öteki muamelesi görüyor, Almanya'da Türkler. Farklı bir ülkede yaşamanın yarattığı sorunlarla ilgili, 'öteki olarak algılanmak üzerine' yapılmış filmler Hrant Dink’e adanan Öteki adlı bölümde, sinemaseverlere sunulacak. Tony Gatlif'in Cannes, Montreal gibi festivallerde ödül alan İyi Yolculuklar adlı yapıtı bu bölümde gösterilecek filmlerden biri.

Gezici Festival Yönetimi, bu yıl California Dreaming adlı filminin kurgusunu yaparken bir trafik kazasında yaşamını kaybeden Rumen yönetmen Cristian Nemescu’ya da özel bir bölüm ayırdı. Yönetmenin üç kısa filmi, C Blok Öyküsü, Mihai ile Cristina ve P7’den Marilena, festival kapsamında gösterilecek.

Sinemaseverlerin belki de en çok eğlenerek izleyeceği bölümlerden biri de Absürd Filmler olacak. 2000’lerle birlikte gittikçe absürdleşen dünyanın 'absürd filmleri’ Gezici Festival’de sinemaseverlerle buluşacak.

Almanya’nın ünlü canlandırma sanatçısı Jochen Kuhn da filmleriyle festival konuğu olacak. Ayrıca uluslararası yarışmalarda pek çok ödül kazanan kısa filmler, Avrupa Panoraması başlığı altında izleyiciye sunulacak.

Gezici Festival kapsamında her yıl hazırlanan sinema kitaplarına bu yıl bir yenisi ekleniyor. Ali Karadoğan Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Ökten için bir kitap hazırladı: Yoksul: Zeki Ökten.

Yazarlar