Geri Dön

Ramazan tarifleri: Lübnan

Lübnan’da, mezeler ve salatalar, taze otlar, sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı eklenerek küçük porsiyonlar halinde sunuluyor.

Ramazan tarifleri: Lübnan

Birçok Akdeniz ülkesinde birbirine yakın şekilde yapılan sebze çorbası baharatlarıyla Lübnan Mutfağı’nın özelliklerini taşıyor. Tipik Akdeniz özellikleri taşıyan, deniz ürünleri, meyveler, sebzelerle tavuğun kırmızı etten daha çok kullanıldığı Lübnan Mutfağı’ndayız. Lübnan’da, mezeler ve salatalar, taze otlar, sarımsak, limon suyu ve zeytinyağıyla lezzetlendirilerek, küçük porsiyonlar halinde sofraya konur. Çatal yerine birçok yemek, bizim lavaşımıza benzer bir ekmekle tutularak elle yenir. Tabule, fettuş, babaganuş, humus, başlıca salata ve mezeleri, kibbe ve sambusa lezzetli köfte ve hamurları, meghli özellikle bebeğin doğumunu kutlamak için hazırlanan tatlılarındandır.

Haberin Devamı

Sebze çorbası
Malzemeler (6 kişilik):

* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 adet kuru soğan
* 3 adet kereviz sapı
* 1 adet havuç
* 1 adet patates
* 4 adet domates
* 1 çay bardağı nohut
* 4 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı kişniş
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 adet defne yaprağı
* 6 dal taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1/2 adet limon suyu
* Tuz, karabiber
* Üzerine; limon kabuğu rendesi, maydanoz

Hazırlanışı: Nohutu bir gece evvelden ıslatın, ertesi gün 1.5 su bardağı suda haşlayın. Suyunu kullanmak üzere atmayın. Tüm sebzeleri küp küp doğrayın. Zeytinyağında soğanı şeffaflaşana kadar soteleyin. Domatesi ve sarımsağı ekleyin, soğanla beraber 5 dakika soteleyin ve diğer sebzeleri ekleyin, birlikte 5 dakika kavurun. 5 su bardak suyu, nohutları ve nohut suyunu ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar birlikte pişirin. Baharatları ve limon suyunu ilave edin. Limon kabuğu rendeleyerek ve maydanoz serperek servis edin.

Haberin Devamı

Meghli Lübnan tatlı Malzemeler (6 kişilik):

* 4 su bardağı su
* 7 çorba kaşığı toz şeker
* 1.5 çay bardağı pirinç
* 1 çorba kaşığı kakule
* 1 çorba kaşığı tarçın
* 1 çorba kaşığı ananson
* 1/4 çay kaşığı tuz
* Üzerine; Antep fıstığı, Hindistan cevizi, badem, ceviziçi

Hazırlanışı: Suyu ve pirinci tencerenize koyun ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Toz-şeker, kakule, tarçın, anason ve tuzu ekleyin, şeker eriyene kadar karıştırın ve bir taşım kaynatın. Hazırlanan karışımı servis kaselerine boşaltın ve üzerine ceviz, fıstık, Hindistan cevizi ve badem serperek, soğuk servis edin.

Kibbe
Malzemeler (6 kişilik
):

* 200 gr. ince bulgur
* 450 gr. kıyma
* 1 adet kuru soğan
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı kırmızı biber
* Tuz, karabiber
* Kızartmak için sıvı yağ

İç Malzeme: * 1 adet kuru soğan
* 100 gr. kıyma
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı çam fıstığı
* 1 çay kaşığı karabiber, kimyon, tarçın, pul biber, tuz

Hazırlanışı: İç malzeme: Kuru soğanı ince ince doğrayın, kıyma ve fıstıkla beraber tereyağında kavurun. Kıyma suyunu çekince, baharatları ilave edin, soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

Bulgurlu bölüm: Bulguru yarım su bardağı suyla ıslatın. Soğanı ince ince kıyın. Bulgur ve soğanı baharatlarla yoğurun. Yoğururken, gerekirse suyla kıvamını ayarlayın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda açarak yuvarlak hale getirin. Hazırladığınız yuvarlaklara kıymalı içten koyun ve dışarıya malzeme çıkmayacak şekilde yuvarlayın ve kubbe şeklini verin. Bol kızgın yağda kızartıp servis edin. NOT: Arzu ederseniz, köftelerinizi kızartmak yerine, suda haşlayabilir ya da 200 derecede yaklaşık 30 dakika pişirebilirsiniz. Köftelerinizde, kıyma yerine, balık eti de kullanabilirsiniz. Bu takdirde yemeğinizin adı ‘kibbe samak’ olacaktır.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber