Geri Dön

Ramazan tarifleri: Mısır

Ekmek, Mısır Mutfağı’nın baştacıdır. Soğan hemen hemen her yemekte kullanılan başlıca sebzedir. Koşeri, ful medam, molokheya ünlü yemekleri arasında gelir.

Ramazan tarifleri: Mısır

Bereketli Nil Deltası’nın ülkesindeyiz. Piramitleri ve zengin tarihsel geçmişiyle, büyüleyici Mısır... Yapılan araştırmalarda Giza Piramitleri’nin yapımında çalışan işçilere ücretleri ekmek, bira ve soğan olarak ödenmekteymiş. 654 yılında İslamiyetin Mısır’a gelişiyle yemek alışkanlıklarında İslami kurallar uygun olan anlayış benimsenmiştir.

Haberin Devamı

Ekmek, Mısır Mutfağı’nın baştacıdır. Binlerce yıldır farklı formlarda üretilen ekmek, yemeklerin içine konulması için cep oluşturacak şekillerde de üretilmektedir. Soğan hemen hemen her yemekte kullanılan başlıca sebzedir. Denize kıyısı olan bölgelerde, deniz ürünleri önemli bir yere sahiptir. Falafel, Mısır Mutfağı’ndan tüm Ortadoğu’ya yayılmış başlıca yemeklerdendir.

Güllü kuskus Malzemeler (6 kişilik):

* 1 su bardağı kuskus
* su bardağı meyve suyu elma, portakal, kayısı, şeftali vb.
* çorba kaşığı tereyağı
* 3 çorba kaşığı gülsuyu
* 1/2 su bardağı pudra şekeri
* 2 çorba kaşığı tarçın
* 1 çay bardağı badem
* 1 çay bardağı Antep fıstığı
* 1 çay bardağı fıstık
* 1 çay bardağı kuru üzüm
* Üzerine; taze meyveler

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Gül suyu ve meyve suyunu tencereye koyun ve kaynatın. Tereyağını ayrı bir tavada erin, kuskusları kavurun. Kuskusu meyve suyuna ekleyin, suyunu çekince, baharatları ve kuruyemişleri ekleyin. Pudra şekeri serpip taze meyvelerle süsleyerek servis edin.
NOT: Kuruyemişler çiğse, fırın tepsisine yağlı kağıt sererek kızartın.

Koşeri Malzemeler (8 kişilik):

* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 1 su bardağı makarna
* 1 su bardağı pirinç
* 3 adet domates
* 5 diş sarımsak
* 2 adet kuru soğan
* Tuz, karabiber
* 5 çorba kaşığı zeytinyağı
* 4 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı: Nohutları bir gece önceden haşlayın, mercimekleri, makarnayı yumuşayın-caya kadar ayrı ayrı haşlayın. Pirinçleri 3 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun ve 1.5 su bardağı sıcak su dökerek pilav yapın. Soğanı iri halkalar halinde doğrayın ve bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağıyla kahverengi olana dek karamelize edin. Domatesi ve sarım-sağı 2 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun, tuz ve karabiber ekleyin. Haşlanmış malzemeleri cam bir tep-siye: en alta makarnaları, üzerine mercimekleri, onun üzerine pirinci, en üste nohutları yerleştirin. Karamelize soğanları da üzerine dökün. Hazır-lamış olduğumuz domates sosunu da tepsinin üzerine gezdirin. Ayrı bir tavada kalan 2 çorba kaşığı tereyağını köpürterek yemeğinize dökün.

Haberin Devamı

Ful medamis Malzemeler (8 kişilik):

* 1.5 su bardağı kuru içbakla
* 3 su bardağı su
* 1 çay bardağı kırmızı mercimek
* 4 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı kimyon

Üzerine
* 6 adet haşlanmış yumurta
* 1/2 demet maydanoz
* 4 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 adet limon kabuğu rendesi
* 1 adet limon suyu
* Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Baklaları akşamdan ıslatın. Ertesi gün kırmızı mercimeklerle beraber suyu da koyarak kısık ateşte 4-5 saat pişirin. Gerekirse azar azar su ekleyin. (Püre kıvamında olacak) Baklalar pişince ezilmiş sarımsak ve kimyonu ekleyip, karıştırın. Maydanozu ince ince doğrayın, yumurtaları dilimleyin ve diğer tüm malzemeyi karıştırarak püreye ekleyin. Servis yaparken, yumurta dilimleriyle süsleyin.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber