Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Beşiktaş için Liverpool maçına herkes farklı anlamlar yükledi. Kimi, Ada futbolunun eski gücünü kaybetmiş devi karşısında Beşiktaş’ı favori gösterdi, kimi de 8 yıl önce oynanmış 8-0’lık maçın rövanşına memur etti bugünkü kadroyu. Oysa gerçekler farklı... Beşiktaş 8 yıl önceki Beşiktaş değil. Daha kişilikli, daha kaliteli, daha üretken bir takım. Ama hakçası aynı zamanda öğrenecek çok şeyi olan bir takım.

Dünkü maçın ilk yarısında Liverpool karşısında kişilikleriyle ayakta duran onlar. Boyun eğmeyen, kendi oyununu oynayan, rakip yarı alanda beklenmedik marifetler gösterip haylazlıklar yapan da bizim mahallenin -Beşiktaş’ın- çocukları. Demba Ba’nın 35’te biraz daha sakin, kontrollü ve kararlı vuruşuna tanık olsaydık devreyi önde kapayabilirdi siyah-beyazlılar. Sosa’nın organizatör olarak duran topları kullanması, Gökhan Töre’nin sağ kanatta zaman zaman şova dönüşen becerileri yine de takımca bir eksikliği ortaya koyuyordu. Beşiktaş Demba Ba’yı yeterince topla buluşturamadı. Liverpool özellikle Ibe ve Sturridge ile zaman zaman sağdan etkili biçimde yüklendi. Ancak rakip cezaalanına onlar da adam sokarak etkili bir pozisyon yaratamadılar. 2. yarıda oyun resmen satranca döndü. İlk hamleyi Sosa-Oğuzhan ile Bilic yaptı. Dakika 60... Buna karşılık 3 dakika sonra Brendan Rodgers, Balotelli ve Lovren ile çifte karşılık verdi. Liverpool’un hücum karakterli oyuncu sayısı bir anda 5’e yükseldi. Ancak 10 dakika geçince anladık ki Bilic’in de Olcay-Kerim hamlesi varmış. Bence bu gecikmiş bir hamle. Kerim’in dikey, delici, adam eksilterek ceza alanına girme becerisini ancak bir kez kullanabildi Hırvat teknik adam. Buna karşılık Balotelli üç kritik faul kazandı. Oyuna yaramaz bir çocuk olarak katılıp Beşiktaş yarı alanında ortalığı karıştırdı. Siyah-beyazlılar ikinci yarının başından itibaren oyunu kendi yarı alanında kabul ederek İngiliz ekibine adeta davetiye çıkardı.

Sadece UEFA Avrupa Ligi için değil, Beşiktaş’ın oynadığı tüm maçlarda Beşiktaş ceza alanının ‘mayınlı arazi’ olduğu gerçeğini artık görmek gerekiyor. Savunma oyuncuları tümüyle akıl almaz hatalar yapıp hak etmedikleri gollere neden oluyorlar. Dün Motta’nın Ibe’ye yaptığı hareket ancak bizim ligimizde tartışılır. Oysa beyaz noktaya merakıyla tanınan Polonyalı hakem için bu bir penaltı.

Hak etmedikleri, talihsiz, tek gollü ama ağır bir yenilgi oldu bu. Umalım Atiba, Olcay ve Veli daha verimli ve daha etkili bir rövanş hazırlığı yaparlar. Yine umalım ki Demba Ba daha çok gol pozisyonuna girer. Yine de Olimpiyat’taki maçta iki farkı yakalamak Beşiktaş için çok kolay olmayacak. O zaman Beşiktaş taraftarına tribünleri işgal etmek kaçınılmaz bir eylem olmalı!