Basaksehir Devleri geçti, Başakşehir U19 Takımı'nı şampiyon yaptı! Engin Çalışır başarının sırrını anlattı

Devleri geçti, Başakşehir U19 Takımı'nı şampiyon yaptı! Engin Çalışır başarının sırrını anlattı

10.05.2023 - 11:34 | Son Güncellenme:

U19 Elit Ligi'nde Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ı yenerek mutlu sona ulaşan Medipol Başakşehir önemli bir başarıya imza attı. Şampiyonluğun mimarı teknik direktör Engin Çalışır, başarının sırrını açıkladı. UEFA Pro Lisans sahibi olan deneyimli teknik adam, 'en iyi kaleci' seçilen Deniz Dilmen'le ilgili övgü dolu ifadeler kullandı.

Devleri geçti, Başakşehir U19 Takımını şampiyon yaptı Engin Çalışır başarının sırrını anlattı

U19 Ligi'nde büyük çekişmeye sahne olan 2022-23 sezonu sona erdi. Medipol Başakşehir güçlü rakipleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı saf dışı bırakarak mutlu sona ulaştı. Başarının mimarı Engin Çalışır, finalin ardından en iyi teknik direktör ödülünü eski milli oyuncu ve teknik direktör Oğuz Çetin'in elinden aldı. UEFA Pro Lisans sahibi 50 yaşındaki teknik adam, Skorer'e şampiyonluğun hikayesini anlatırken, kariyer hedeflerinden bahsetti. 

Haberin Devamı

- U19 Elit A Liginde Galatasaray'ı yenerek mutlu sona ulaştınız. Duygularınızı alabilir miyiz?

Galatasaray çok sayıda değerli oyuncuları olan önemli bir takım. Ancak yarı finalde Beşiktaş, onun öncesinde de Fenerbahçe'yi eleyerek bu noktaya geldiğimizi de hatırlatmak isterim. Lig serüveni içinde Florya da G.Saray 2-0 kazanmış, Başakşehir’de de bizim 3-0'lık üstünlüğümüzle sonuçlanan iki maç oynamıştık. Birbirimizi çok iyi tanıyarak maça çıkmıştık, bu ikili averajın bizim üstünlüğümüzde olması öz güveni ile rakibimize karşı belirlediğimiz oyun planı sahada işlerlik göstererek şampiyonluğa ulaştık. Bu, bizim için mutluluğumuzu artıran yaptığımız işin başarı değerini güçlendiren duygular.

- En iyi teknik direktör ödülünü aldınız. Başarının sırrını açıklar mısınız? Kariyer hedeflerinizden bahseder misiniz?

Haberin Devamı

- Sır mı bilmiyorum ama her zaman detaylara önem veren ve hep en iyisini yapmaya çalışan biriyim. Detay ve nüansların iyiden daha iyiye giden bir formül olduğuna inanıyorum. Sabırlıyım ve bunun gelişim için vazgeçilmez faktör olduğunu düşünüyorum. Bu serüvende ‘’FULL PAKET OYUNCU’’ tabiri kullanarak değişik oyun formasyonu ve farklı taktik anlayışlarda oynayan oyuncular yetiştirmenin başarıya giden yolda önemli beceri olduğuna inanıyorum.

'UEFA PRO LİSANS SAHİBİYİM'

Kariyerim de ille şunu olacağım diye kendimi şartlamak istemedim. Süreç içerisinde olumsuzluk yaşadığımda demoralize olmak istemediğim için. 24 yılı bitirdim. UEFA Pro Lisans sahibiyim ve kimsenin ittirmesi veya desteği olmadan dişimle tırnağımla bir şeyler yapmaya ve bir yerlere gelmeye çalışıyorum. Ben kadere inanan, can-ı gönülden Türk futbolu ve futbolcusunun gelişimi için emek harcayan biriyim. Eninde sonunda bu emeklerimin karşılığını alacağıma inanıyorum.

Devleri geçti, Başakşehir U19 Takımını şampiyon yaptı Engin Çalışır başarının sırrını anlattı

Engin Çalışır'ın teknik ekibi... Yardımcı antrenör: Tolga Cangel, Kaleci antrenörü: Mesut Keke, Performans antrenörü: Cabir Sevim, Analiz hocası: Mustafa Önder  

- U19 takımında şu aşamada Başakşehir A takımına çıkma potansiyeli olan kaç oyuncu var?

- Şu aşamada bile A takıma verdiğimiz 18 yaşaltı, ama U19'da oynattığımız oyuncularımız var. Onların dışında ikisi kesin, umut ettiğimiz gelişmeyi göstermesi durumunda bir tane daha, toplam 3 oyuncumuzda o potansiyeli görüyoruz.

Haberin Devamı

- A takım teknik sorumlusu Emre Belözoğlu'nun altyapı ve genç oyuncuya bakışı?

- Emre hocamız altyapı eğitimi almış ve oradaki oyuncunun duygusunu düşüncesini bilen Türk futbolunun yetiştirdiği en değerli futbol adamlarından biri. İnşaatı bitme aşamasında olan ve sona erdiğinde Türkiye'nin en iyi spor kompleksi diyebileceğimiz bir tesiste A takım ve altyapı iç içe yaşıyoruz. Bu noktada hocamızın varlığı ve desteğini her zaman yoğun ve güçlü bir şekilde hissediyoruz.

- En iyi kaleci Deniz Dilmen seçildi. Geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- Deniz, çok genç yaşta potansiyelini göstererek A takıma dahil oldu. Güçlü bir karakter, arkadaşları ile uyumu ve gerektiğinde başarılı olmak adına onlara yaptığı uyarı ve müdahaleleri çok seviyeli başarabiliyor. A takımdaki görev ve sorumlulukları nedeniyle bizimle olamadığı maçlar oldu. Bizimle olduğu günlerdeki performansını gözlemlediğimizde, her zaman gelebilmiş olsaydı, grup lideri olabildik dememizi sağlayacak kadar U19 takımına katkı sağladı. Başakşehir A takımı ve A Milli Takımımızın vazgeçilmez kalecilerinden biri olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Devleri geçti, Başakşehir U19 Takımını şampiyon yaptı Engin Çalışır başarının sırrını anlattı

- Altyapı hocası olarak Türkiye'deki sorunlarınız neler?

- Öncelikle okul çıkış saatleri nedeniyle gece antrenmanları yapmak zorunda kalınıyor. Oyuncuların antrenman verimliliğini sağlamak için, okullardaki eğitim saatlerinin gözden geçirilip iyi bir düzenleme ile daha sağlıklı saatlerde yapılacak çalışmalar ile fiziksel, beceri ve öğrenim seviyeleri arttırılabilir. Kulüplerin oluşturacağı daha iyi çalışma şartları ve ilgi, altyapılarda kalıcı ve sürdürülebilir başarılar, gelişim ve oyuncu yetişmesi için çok katkı sağlayacaktır.

- Altyapı organizasyonu açısından örnek aldığınız Avrupa kulübü var mı?

- Barcelona ve Ajax bu konuda üst seviye ve örnek, rol model alınması gereken kulüpler olduğunu düşünüyorum. Son olarak bütün bir sezon her şeyi paylaştığım teknik ekibime, sağlık ekibime, malzemelerden sorumlu ekibime, mutfak, temizlik, ulaşım sorumlularımıza. İdari işler sorumlularımıza, eş, dost her türlü şartta yanımızda olan; kısaca gelişimimize ve başarımıza emeği ve katkısı olan herkese sonsuz teşekkürler. 

Haberin Devamı

Yazarlar