Fenerbahçe Tadic'in kart görmesi gerekir miydi? Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler!

Tadic'in kart görmesi gerekir miydi? Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler!

15.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 20'nci haftasında Fenerbahçe ile karşı karşıya geldi. Tugay Kaan Numanoğlu'nun tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. Deniz Çoban, 4'üncü hakemlerle ilgili çarpıcı bir yorumda bulundu.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

Trendyol Süper Lig'in 20'nci haftasında Gaziantep FK, Fenerbahçe'yi konuk etti. Kalyon Stadyumu'ndaki karşılaşmada Tugay Kaan Numanoğlu düdük çaldı. Tugay Kaan Numanoğlu'nun yardımcılıklarını Mustafa Sönmez ile Samet Çiçek üstlendi. VAR'da Alper Çetin, AVAR'da ise Cihan Aydın görev aldı.

Haberin Devamı

Gaziantep FK - Fenerbahçe maçının tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında yorumladı. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Bülent Yıldırım, Deniz Çoban ve Bahattin Duran dikkat çeken ifadeler kullandı.

İşte kritik mücadeleki tartışmalı kararlar hakkında yapılan değerlendirmeler...

"Tadic'in rakibinin yüzüne müdahalesi var mı?"

Bülent Yıldırım: Güzel bir pozisyon. Ferdi Kadıoğlu'nun, rakibini dikkatsiz bir şekilde düşürdüğünü göreceğiz. Orada bir faul kaçmış, hakem ve yardımcısı tarafından. Devamında da Arda Kızıldağ, Dusan Tadic'in koşu yoluna doğru gelerek, adımını.... Ferdi Kadıoğlu, Lazar Markovic'in ayağına değdiği için bu bir faul. Hakem düdük çalmadığı sürece oyun devam etti. Arda Kızıldağ, Dusan Tadic'in önüne geçti. Dusan Tadic yer alırken, Arda Kızıldağ yana doğru genişledi ve ilk ihlali yaptı. Dusan Tadic oradan geçerken yaptığı kol hamlesinin bir karşılığı var mı, yok mu? Bir de o açıdan bakalım... İki oyuncu, aynı anda birbirine ihlal yaptığında kurala göre hakem atışı... Buradaki gibi; ilk ihlal gerçekleştikten sonra bir ihlal gerçekleştiğinde de artık bir teknik ceza verildiği için disiplin yönünden bunun niteliğine bakacağız. Kolunun üstü ve avuç içiyle engeli ortadan kaldırma hamlesi var. Şiddet yok, güç kullanma yok, kuvvet yok, tokat yok, yumruk yok. Kuvvet, şiddet ve yoğunluk olmadığı için Dusan Tadic'in de sarı kartlık Arda Kızıldağ'ın yüzünü yoklaması söz konusu. Dusan Tadic'e de sarı kart çıksa daha doğru olurdu.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Burada Ferdi Kadıoğlu'nun faulü var, kaçmış. Yardımcı hakem yakın, yardım etmesi lazım, hakem uzak. Burada Dusan Tadic masum değil, sarı kart görmesi lazım. Benim takıldığım konu Murat Erdoğan. Tam sağında bir pozisyon gerçekleşecek, ona doğru yaklaşan bir şey var ama kendini geriye atıp, alan genişletip, pozisyonu sağlıklı görüp hakemini uyarmak yerine topa doğru bakıyor. Onun da haberi yok, oyuncular ayağının dibine düşüyor. Düştüğünde fark ediyor. 4'üncü hakemler muz yemeye gitmesinler, biraz daha maçı konsantre takip etsinler. Burada iki oyuncunun da sarı kart görmesi lazım. İlk ihlali kim yaptıysa onun aleyhine karar vermek lazım. Her şekilde iki oyuncunun da sarı kart görmesi lazım.

Haberin Devamı

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

Bahattin Duran: Çok güzel izah ettiniz. Benim için de çok açık ve net. Ferdi Kadıoğlu'nun Lazar Markovic'e yaptığı hareket kesinlikle bir fauldür. Orada yardımcı hakemin yardım etmesi gerekiyormuş. Orada faul çalınsa zaten devamı olmayacaktı. Kaçtı. Devamında Arda Kızıldağ'ın topla hiçbir alakası yok, direkt rakibinin önüne geçiyor. Yaptığı hareket, faul ve sarı kart. Dusan Tadic'in yaptığı hareket, en az sarı kart. Önünüze bir oyuncu geçiyorsa, elinizi kaldırıp, yüzüne doğru savurmazsınız. Tokat attıysanız kırmızı, dirsek attıysanız kırmızı, yumruk attıysanız kırmızı... Dusan Tadic burada en masum şekilde rakibine vuruyor diyelim bana göre sarı kart. Bu pozisyonda Dusan Tadic'e de en az bir sarı kart gösterilmeliydi.

Bülent Yıldırım: 4'üncü ve yardımcı hakemlere bir cümlede bulunalım. Akan oyunda sizin topu değil, topsuz alanı izlemeniz gerekir.

Haberin Devamı

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

"Bonucci'nin yerde kaldığı pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Dusan Tadic topu çevirdiği anda içeride Ogün Özçiçek ile Leonardo Bonucci. Futbol bir temas oyunu. Burada Ogün Özçiçek'in sol ayağıyla, Leonardo Bonucci'nin sağ ayağına küçük bir şarj... Bu tam tabiriyle futbol içindeki sonucu çok değiştirmeyen, oyuncunun sonraki hamlesini kısıtlamayan, küçük bir fiziksel temas. Buradan bir ihlal çıkmaz, böyle penaltı olmaz. Hakemin yorumu doğru. Sebep, sonuç, gelişme, en başından, sonuna... Bu Bonucci'yi etkileyen bir müdahale değil, küçük bir temas. Devam kararı doğru.

Deniz Çoban: Yukarıda da var bir hamle, aşağıda da var bir temas ama futbol oyun kuralları içerisinde. Penaltı için yeterli olmadığını düşünüyorum. Hakemin devam kararı da doğru. Aklımızda dursun bu pozisyon.

Bahattin Duran: Üst bölgeye olan hafif temas, alta olan ayakla temas var. Her iki temas da penaltı verilmesi için yeterli değil. Benim için ceza alanında, bu pozisyonun karşılığında bir ihlal yok. Penaltı olmaz, devam kararı doğru. Son Sivasspor - Galatasaray maçında da buna benzer bir pozisyon tartışmıştık. Bu benim için çok net bir devam.

Haberin Devamı

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

"Fred'in yerde kaldığı ve penaltı çalınan pozisyonda penaltı kararı doğru mu? Arda Kızıldağ'a ikinci sarı kart gerekir mi?"

Deniz Çoban: Yarı otomatik ofsayt sisteminin günüydü. Sisteme göre bir ofsayt yok. Bu pozisyonun ben penaltı olmadığını düşünüyorum. Fenerbahçeli oyuncu, kendisine doğru atılan topa, sol ayağını dışarıya doğru açarak hamle yapıyor. Bu sırada Arda Kızıldağ da topa uzanıyor. Arda Kızıldağ'ın belli, belirsiz Fred'e bir kontağı var. Topu ayağının burnuyla dürterken, Fenerbahçeli oyuncuya sadece temas ediyor. Dengesini bozacak bir hamlesi yok. Aklıma yine Antep'te Icardi'nin lehine penaltı çalınan pozisyon geldi. Biz orada 'penaltı' demiştik. Eğitimlerde ona 'penaltı' demişler. Fred'in rakibini yaklaştırmamak için sol ayağını dışarıya açtığını düşünüyorum. Arda Kızıldağ'ın hedefinde sadece top var ve topa hamle yapıyor. Olduğu gibi topa vurdu zaten. O sırada Fred'in sol ayağına temas ediyor. Bence dengesini bozacak, onun bir sonraki hamlesini kısıtlayacak kadar bir temas değil. Topa vuruyor, uzaklaştırıyor. Futbolun içinde olan, doğasında olan bir temas olarak düşünüyorum. Ben burada oyunun devam etmesini çok daha doğru bulurdum. Etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Fred penaltı beklemiyor bu arada... Bu bir kriter değil ancak penaltı beklemiyor. Bu Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin grafiğini hazırlayan kişiye sormak istiyorum. Bu çizginin ortadan geleceği ve 3D animasyonun orta çizgiyle verileceğini bilmenize rağmen, 'VAR ofsayt yok' bölümünü neden bu kadar büyük yaptınız? Zaman zaman ayakları, zaman zaman kramponları kapatıyor. Bunu ekranın sağına, ekranın üstüne veya tam karşıya üste koyun. İhlali kapatıyor. Bu animasyonun kendisini limitliyor. Bunun bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fred sola doğru genişledi, Arda Kızıldağ da sağa doğru genişledi. Arda Kızıldağ niyeti olan topla oynamayı başaracak. Topla oynamayı başarırken küçük bir kontakta bulundu. Bunun şiddeti, yoğunluğu bence penaltı ihlalini gerektirecek nitelikte değildi. Hakemin kararına saygı duyuyorum. Bunun ağır bir penaltı olduğunu düşünüyorum. Bence yanlış karardı, devam etseydi futbol adına en güzel karar o olurdu.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

Bahattin Duran: Çok güzel izah ettiniz zaten. Arda Kızıldağ'ın Fred'in ayakkabısının arkasına bir teması var, bu görülüyor. Topa da bir teması var. Bu temastan dolayı... Oyuncuyu bence etkilemiyor. Bizim standartizasyonumuz açısından Halil Dervişoğlu pozisyonunu örnek vereceğim. Camara'nın bir müdahalesi vardı. 'Bu temastan dolayı penaltı olmaz, bu çok hafif bir temas' demiştik. Bence bu da çok hafif bir temas. Ben penaltı olmadığını düşünüyorum. Bunun bir ihlal olmadığını düşünüyorum.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

"Nicolas N'Koulou'nun Fred'e yaptığı müdahalede kart gerekir mi?"

Deniz Çoban: Penaltıda hakem yanılır, o, bu... Bugün Tugay Kaan Numanoğlu'nu eleştireceğim ender pozisyonlardan, birkaç pozisyondan bir tanesi. Burada faulü tespit ettiniz, sarı kartı kaçırmış olabilirsiniz ki bence net bir sarı kart. Kontrolsüz hareket. Tugay Kaan Numanoğlu tecrübesindeki bir hakem oraya gelip, atışın yeriyle, etrafını çeviren oyuncularla ilgilenirken, geride Djilobodji'yi kaçırdı. Ne yapıyor Djilobodji? Hakemi seyirciye satıyor. Bu hareketlerin sarı kartla cezalandırılması lazım. N'Koulou sarı kart görecek ama bu hareketleri yaparsa o oyuncu da sarı kart görecek. Öbürünü kaçırabilirsiniz kabul ama Tugay Kaan Numanoğlu aşağıya bakmaz burada. Djilobodji ne yapıyor diye bir bakar.

Bülent Yıldırım: N'Koulou'nun yaptığı çok net, tartışmasız Fred'i süpürmek. Maçı çok iyi götürdü hakem. Ceza alanı içinde yoruma açık pozisyonlarda; kararına katılabiliriz, katılmayabiliriz... Genelinde maçta oldukça başarılıydı ancak bu sarı kartı vermemesi, onun standartını bence düşürdü. Bundan daha fazla rakip topsuz indirilir bilmiyorum. Djilobodji onun otoritesini sarsacak şeyler yaparken çok kayıtsız kaldı. Kenarda bunu gören kimse yok mu başka? Yardımcı hakemler, Murat Erdoğan...

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

Bahattin Duran: Burada çok konuşulacak bir şey yok. N'Koulou net sarı kart. Djilobodji'nin itirazları net sarı kart. Burada problem köpük çıktıktan sonra hakemlerin birinci odağı köpük olmaya başladı. Hemen belinden köpüğü çıkar, burayı çizeyim. Neden? Burayı işaretlemesen ne olacak? Birinci öncelik neden sprey olmaya başladı? Hakemler bence bunları çok fazla kafalarına takıyor. Bu durum odaklarını etkiledi diye düşünüyorum.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

"Michy Batshuayi'nin Furkan Soyalp'e faulü sonrasında gördüğü sarı kart doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Burada tartışılacak bir şey yok. Profesyonel futbolcu kendisinin ve rakibinin sağlığını düşünmek zorunda. Michy Batshuayi'nin çıkışı çok tehlikeli. Hem bedeniyle hem de diziyle Furkan Soyalp'e kontrolsüz bir faul yaptı. Yüzde 100 doğru bir sarı kart olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Net sarı kart.

Bahattin Duran: Pilot kameradan, daha tehlikeli olduğunu gördük. Editörümüz 'kırmızı olabilir' diye ayağa kalktı. Yakından baktığımızda net bir sarı kart olduğunu gördük. Doğru bir sarı kart, Tugay Kaan Numanoğlu'nu tebrik edelim.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

"İrfan Can Kahveci'nin golünde ofsayt var mı?"

Deniz Çoban: İlk pozisyon için, Joshua King'in pozisyonu için yarı otomatik ofsayt sistemi 'yok' diyor. Orta yapıldığında kafa vururken duralım. Batshuayi coğrafi olarak ofsayt değil. Batshuayi coğrafi olarak ofsayt olsaydı, bu pozisyon ofsayt olacaktı. Kalecinin görüş açısı içerisinde, kaleciyi yanıltabilecek bir aksiyonu var ama ofsayt değil. Bu gol temiz.

Bahattin Duran: Burada izleyicilerimiz arka pozisyondaki Mustafa Eskihellaç'ı kaçırdılar.

Deniz Çoban: Yarı otomatik ofsayt sisteminin bize en büyük kazancı zamanla ilgili olacaktı. Burada gol 80.20, 82.40'da hakem ofsayt olmadığına karar verdi. 2 dakika 20 saniye. Bu kadar çabuk çözülmesi gereken bir anı, neden 2 dakika 20 saniye? 'Ofsayt yok' yazısı kramponları kapatıyor. Bu bilgilendirme yazısının buradan kalkması lazım.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

Bahattin Duran: Joshua King'in ayağı biraz daha sağda olsa, 'neye göre ofsayt yok' diyeceğiz. İtalya'da da bizde de toplarda çip yok. Bu sistemde topa vuruş anını da adapte etmek lazım.

Deniz Çoban: Topa vuruş anının tespitini yine sistem yapıyor ama yanılma ihtimali var. Bu yüzden hakemler, topa vuruş anını sistem tespit etse bile manuel olarak kontrol ediyorlar. Burada VAR karar veriyor karara.

Bülent Yıldırım: Bu yazı burada sıkıntılı. Tasarımın ivedilikle... Teknolojiyi kullanmak çok zordur. Daha 3 gün önce maç oynanmış, ilk yarı bitmiş. Bu grafikte, bilgilendirme çok büyük. Bunu algoritmaya bağlı sistem çizdiği için bir saniyede 50 kare, 500 data. Topun oynanma anını ekleme şansı yok. Bu yapay zekadan gelen animasyon. İkisi farklı sistem. Eğer Mustafa Eskihellaç orada olmasaydı, Batshuayi'nin açık bir eylem göstererek bunun ofsaytla değerlendirilmesi gerektiğini düşünürdük. Batshuayi'ye gitmeye gerek yok. Mustafa Eskihellaç ofsayt ihtimalini ortadan kaldırmış.

Bahattin Duran: Bu net bir şekilde temiz bir gol.

Tadicin kart görmesi gerekir miydi Canlı yayında 4. hakeme sert çıktı: Muz yemeye gitmesinler

Yazarlar