İspanya La Liga Real Madrid'in yenilenen evi Santiago Bernabeu! İnanılmaz özellikler, tek bir tuşla...

Real Madrid'in yenilenen evi Santiago Bernabeu! İnanılmaz özellikler, tek bir tuşla...

07.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Real Madrid’in bir milyar euro maliyetle yenilenen stadı ilginç özellikleri ile dikkat çekiyor. Yeşil saha, tek bir tuşa basılmasının ardından plakalar halinde hidrolik bir asansörle yer altına taşınıyor, ayrıca yılın 365 günü yaşayan, çok amaçlı bir komplekse dönüşüyor.

Real Madridin yenilenen evi Santiago Bernabeu İnanılmaz özellikler, tek bir tuşla...

Dünyanın önemli futbol mabetleri arasında yer alan Santiago Bernabeu Stadı’nda yenileme çalışmaları sona ererken, eflatun-beyazlılar yenilenen statlarında ilk maçlarına çıktı. LaLiga’nın dördüncü haftasında evinde Getafe’yi 2-1 mağlup eden Real’in bu maçı stadyumun açılır-kapanır çatısı kapalı şekilde oynandı ve İspanya liginde kapalı ortamda oynanan ilk maç olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

1 MİLYAR EURO MALİYETİ

Yıllardır süren ve yaklaşık 1 milyar euro’ya mal olan yenileme faaliyetleri sonucunda stadyum, dış cephesini kaplayan metalik görüntüsüyle yılın 365 günü yaşayan, çok amaçlı bir komplekse dönüştü. Özellikle son iki senede yoğunlaşan çalışmaların ardından bazı başka statlarda da mevcut olan açılır-kapanır çatı sistemi dışında futbol dünyasına önemli bir yenilik de hediye edildi. Aslında İspanyol ekibi bu konunun öncüsü değil, çünkü daha önce Tottenham, yeni stadında geriye çekilebilen zemin teknolojisini yürürlüğe koymuş, yirmi beş dakikada yerine diğer zemini ikame eden teknolojiyi kullanıma sokmuştu. Real ise yer altı sistemiyle bunu bir üst seviyeye taşıdı.

Real Madridin yenilenen evi Santiago Bernabeu İnanılmaz özellikler, tek bir tuşla...

YENİ SAHA ZEMİNİ

Haberin Devamı

Santiago Bernabeu’nun yeni saha zemini, otomatik şekilde kaldırılabilir haliyle dikkat çekti. Yeşil saha, tek bir tuşa basılmasının ardından plakalar halinde hidrolik bir asansörle yer altına taşınıyor. Yer altında altı katlı bir bölümde parçalar halinde istiflenen çimlerin burada ihtiyaç duyulan şekilde bakımları gerçekleştiriliyor. Yerin altındaki bu bölmelerde sulama, iklimlendirme ve ultraviyole ışık terapisi ile çimlerin gerek duyduğu ortam yaratılıyor.

Çim zeminin kolayca ortadan kaldırılılabilir hale getirilmesindeki asıl amaç ise, kulübün gelir kaynaklarını artırmak. Sahanın yer altına istiflenmesinin ardından stadyum, futbol dışındaki pek çok farklı etkinliğin de düzenlenebileceği çok amaçlı bir komplekse dönüşüyor.

ÜÇÜNCÜ YENİLEME 85 BİN KAPASİTE

Santiago Bernabeu Stadı’nın inşaatına 1944 yılında başlandı ve stadyum kapılarını 1947’nin son ayında açtı. 1982 ve 2001 olmak üzere futbol mabedi iki kere restorasyon çalışması geçirdi. Bugün içerisinde yer aldığımız süreçte üçüncü yenilenmeye tabi tutulan stadın her elden geçirmede artan kapasitesi, son restorasyonla birlikte 85 bine ulaştı.

TENİS MAÇLARI VE KONSERLER YOLDA

Real Madrid yeni stadına büyük bir harcama yaptı ama elde edeceği gelirlerle bu maliyetleri karşılayacak ve bir süre sonra buradan kasasını doldurmaya başlayacak. Yeşil sahanın pratik bir şekilde ortadan kaldırıldığı sistem sayesinde stadın ortası, her türlü etkinliğe ev sahipliği yapabilir duruma gelecek. Yeni Bernabeu’da bundan böyle basketbol, tenis gibi başka spor dallarının yanı sıra, müzik konserleri, fuarlar gibi pek çok farklı etkinliğin gerçekleştirildiğine tanıklık edeceğiz.

Haberin Devamı

Yazarlar