Uzay Gökerman

Uzay Gökerman

uzaygokerman@yahoo.com

Tüm Yazıları

İyi bir teknik ekip Fenerbahçe’nin Lokomotiv ve Beşiktaş maçlarını izlediğinde kanatları ne kadar etkili kullanıyor olduğunu tespit eder, ona göre kadro kurup, taktik geliştirirdi.

Öyle de oldu. Braga tahmin edileceği gibi dersine çok çalışmıştı.

Fenerbahçe'nin en etkili oyuncuları olan sağ ve sol kanat savunmacıları, Caner ve Şener; tahminim, onların yerine Hasan Ali ve Gökhan da oynuyor olsaydı sonuç değişmeyecekti, Portekiz temsilcisinin kanatlara aldığı önlem nedeniyle oldukça etkisiz bir görüntüye büründüler.

Haberin Devamı

Kuşkusuz sadece bu da değil, Volkan ve Alper’in de koşu yolları kapatılmıştı.

Bütün bir yarı boyunca Fenerbahçe bu kilidi aşmak bir yana neredeyse tuzağa düşüp, hızlı hücumlarla kalesinde gol bile görecek zorluklar yaşadı.

Fenerbahçe ne zaman oyunu hızlandırmaya çalışsa başta kalecisi olmak üzere Bragalı oyuncular karşılaşmanın tüm boşluklarına sığındılar.

Josue gibi ligimizi çok iyi tanıyan ve bana göre fazlasıyla futbolun çirkin yüzünü temsil eden bir futbolcuya sahip olmaları da Portekiz takımı için avantajdı. Josue’yi geçen sezon Kadıköy’de oynanan Bursaspor maçında köşe direğine yakın yerde hakemin gözü önünde Mehmet Topal’a yaptığı ağır faule rağmen Bursaspor lehine karar alabilme becerisiyle tanıyoruz ve biz sadece bu pozisyon üzerine bir yazı bile kurmuştuk… (*)

Aşağıdaki linkten pozisyonu izleyebilirsiniz.

https://vine.co/v/eam5ejHI5Qr

Josue, formundan ve karakterinden hiçbir şey kaybetmeksizin mücadelesini verdi. İkinci yarı talih bu ya yine Mehmet Topal’a aldırdığı sarı kart da tam anlamıyla Josue niteliğine uygun düşüyordu.

Ama…

Evet, çekirge iki defa sıçradı ama üçüncüsünde bu sefer Mehmet Topal’ın önünden geçişine müdahale bile edemedi. Sandı ki Topal’ın o alanda boş kalmasının çok büyük bir önemi yok, tıpkı ülkemizin futbol ulemaları gibi; Topal ve Souza gibi oyuncular “kazma” kontenjanından nasıl oluyorsa takımın en önemli bölgesinde yıllardır aynı istikrarla mücadele ediyorlar, yetmiyor, üstüne Fenerbahçe’yi Avrupa'da turdan tura taşıyorlar…

Kuşkusuz futboldan çok anlamayan(!) Pereira’nın bu iki futbolcuda sezon boyunca ısrar etmesinin de katkısını bir yere yazmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Fenerbahçe tipik bir Avrupa takımı özelliği kazandı, içeride dışarıda fark etmiyor, nasıl mücadele etmesi gerektiğini çok iyi beceriyor.

Kanatları engellenmiş Kanaryanın orta alandaki boşluğu keşfetmesi zaman almış olsa da golü bu şekilde üretmesi bile Fenerbahçe'nin sahip olduğu çeşitliliğin en güzel ifadesiydi.

Pereira’nın oyuna tam zamanında müdahale ederek kanat oyuncularını çıkarıp orta alana takviye yapması da taktiksel anlamda bilinçli tercihti.

Dün Kjaer olağanüstüsü bir top oynadı. Kuşkusuz Avrupa’daki her takımı çok yakından takip edemiyoruz ama öyle bir top oynuyor ki sanki kıtanın en iyi stoperiymiş gibi bir görüntü çiziyor.

Volkan Demirel Josue’nin şutu çıkararak belki de maçın seyrini değiştirdi. Kalede kaleci var, dedirtti.

Souza ve Ozan da orta alanda çok iyi mücadele ettiler.

(*)http://www.milliyet.com.tr/uzay-gokerman-bir-pozisyonda-3-temmuz-u-gorduk--2048974-skorer-yazar-yazisi/

Haberin Devamı

http://twitter.com/uzaygokerman