İspanya La Liga Vedat Muriqi'den şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım!

Vedat Muriqi'den şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım!

06.04.2024 - 09:46 | Son Güncellenme:

Mallorca'nın Kosovalı golcüsü Vedat Muriqi, İtalyan basınına açıklamalarda bulundu. Golcü oyuncu Mallorca'ya transferine kadar yaşanan süreci ve Türkiye günlerini anlattı. Muriqi, Fenerbahçe'den Lazio'ya transfer olduğu sezon Türkiye'de gösterdiği performansa dair önemli ifadeler kullandı.

Vedat Muriqiden şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım

İspanya La Liga'da mücadele eden Mallorca'da futbol hayatını sürdüren Kosovalı golcü Vedat Muriqi, İtalya'dan La Gazzetta dello Sport'a özel röportaj verdi. Golcü oyuncu Fenerbahçe'den Lazio'ya transfer olma sürecini ve Mallorca'daki günlerini anlattı. Vedat Muriqi, Fenerbahçe'den Lazio'ya transfer olduğu sezon yaşadıkları hakkında önemli ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

Vedat Muriqi'nin La Gazzetta dello Sport'a verdiği röportaj şu şekilde:

İspanya Kral Kupası finalinde Athletic Bilbao ile karşılaşacaksınız. Bundna önce kariyerinizde bir şey başardınız m?

Vedat Muriqi: Aslında evet, Çaykur Rizespor ile Türkiye 1. Ligi'nde şampiyon olduka ama bu kupa finaliyle kıyaslanamaz. O zamanlar, çocukluğum ve ergenliğim boyunca bana eşlik eden, asla profesyonel bir futbolcu olamayacağım düşüncesine sahiptim.

Vedat Muriqiden şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım

Büyük karamsarlık...

Vedat Muriqi: Evet, hayat bana o zamanlar sahip olmadığım bir güvene sahip olunabileceğini gösterdi.

Kendince sebeplerin vardı...

Vedat Muriqi: Gerçekten öyle.

Sebebiyet veren şey neydi?

Vedat Muriqi: Ben 1994'lüyüm, doğumumdan birkaç yıl sonra savaş patlak verdi, askerler eve geldi ve evi yakmak zorunda oldukları için terk etmemizi söylediler. Arnavutluk'a göç ettik.

Haberin Devamı

Vedat Muriqiden şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım

Ekmek, süt ve soğan zamanı...

Vedat Muriqi: Bu doğru, Alman askerleri bize ne veriyordu. Açlık, korku, zorluklar. Sonra savaş bitti, nefes almaya başladık derken ağır bir darbe daha yedik. Babam, arkadaşlarıyla beş kale futbol oynarken gözlerimin önünde öldü. Futbolcuydu ve sonra hentbola geçti. Bir sporcuydu. Ve öylece gitti. Profesyonel futbolun bana neden son derece uzak bir şey gibi göründüğünü anlayabilirsiniz...

Ama hayat sonunda ona bir şeyler geri vermeye başladı

Vedat Muriqi: Hem de nasıl! Her zaman azar azar olsa da... Sevinçler ve hüzünlerin arasında... Hiçbir zaman hızlı tırmanmadım, çünkü o zaman yıkıcı bir şekilde düşersiniz. Her seferinde bir adım, şans ve çok fazla fedakarlıkla.

İtalya'ya geldiğin ve yaşadığın zorluklar gibi mi?

Vedat Muriqi: Evet, Fenerbahçe ile olağanüstü bir sezon geçirdim, Türkiye'de harikaydım. Ama reddedemeyeceğiniz bir teklif geldi. Serie A, Şampiyonlar Ligi, bana 20 milyon avro yatırım yapmaya karar veren güzel bir kulüp. İleriye doğru bir adım. Altın Ayakkabılı Immobile, Correa ve Caicedo'nun olduğunu biliyordum ama o kadar para harcayarak benim üzerime oynayacaklarını düşünmüştüm. Ve yanılmadım. Simone Inzaghi fırsat buldukça beni oynattı ama ben kaçtım. Mazeret yok, suçlama yok, sadece kendi hatam. Futbolda böyle şeyler olur ve olduğunda da başkasına yer açmanız gerekir. Uyluk problemim vardı ve hamile eşim Türkiye'de kalmıştı, yalnızdım ve yerleşmek zordu. Hastaydım, saha içinde ve dışında. Kafam belki de vücudumdan daha fazla acı çekti, çok fakir olduğumu, Türkiye'deki o harika yılın sadece şans ve Allah'ın iradesi sayesinde olduğunu düşünmeye başladım. Karanlık düşüncelere daldım.

Haberin Devamı

Vedat Muriqiden şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım

Sarri hakkındaki düşüncelerin neler?

Vedat Muriqi: Taktiksel açıdan bir canavar. Şimdiye kadar gördüğüm en iyi teknik direktör. Onunla oynamadım ama hem maçta hem de antrenmanda çok keyif aldım. Sorun şu ki kısa boylu forvetlerle oynamayı seviyordu, Insigne, Callejon ve Mertens'e forma şansı vermişti. Lazio'da Felipe Anderson, Immobile, Zaccagni'ye süre verdi ve benim gibi büyük bir oyuncuyla ne yapacağını bilmiyordu. Altın gibi bir insandı. Antrenman yaparken şut attığım ve kaleyi bulamadığım için bana sataşan taraftarlar olduğunu hatırlıyorum. Gülmüştüm, bu eleştiriler umurumda bile değildi ama Sarri çok sinirlendi, antrenmanı durdurdu ve eğer bitirmezlerse tüm antrenmanları bitireceğini söyledi. 'Vay be, ne adam ama' diye düşündüm. Aralık ayında hiç oynamadığım için benim hakkımda ne düşündüğünü sormak için ona gittim, nerede gelişebileceğimi sordum ve o da nedenini tamamen taktiksel gerekçelerle açıkladı. 'Sen muhteşem bir insansın, herkes seni seviyor, muhteşem bir karakterin var ama ben senin gibi oyuncuları sevmiyorum'. Muhteşem, dürüst, şeffaf bir sohbetti. Ona tüm kalbimle teşekkür ettim ve ayrılmama yardım edip etmeyeceğini sordum, o da yardım etti. Mallorca'ya transfer oldum ve gerisi geldi.

Haberin Devamı

Vedat Muriqiden şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım

Sonrasında Mallorca'ya gittin goller ve asistler... Çok sevildin ama Mallorca bir Madrid değil.

Vedat Muriqi: Bunu biliyordum ve biliyorum. Ama kupada iyi işler yapabileceğimize inanıyordum. Çünkü harika bir grubumuz var ve bunu hak ediyoruz ve çünkü kendi stilimiz var, Mallorca gibi oynuyoruz ve herkesi rahatsız edebiliriz. Şimdi de Kral Kupası'nda finaldeyiz.

Haberin Devamı

Mallorca'da oynamak ne anlama geliyor?

Vedat Muriqi: Dövüşmek, koşmak, birbirimize yardım etmek. Ve rakibi bozmak. Burada İspanya'da birçok insan güzel oyundan, hücum futbolundan bahsediyor. Muhteşem. Ama biz başka bir şey yapıyoruz. Savunma yapıyoruz ve silahlarımızla can yakmaya çalışıyoruz. Bunu izlemek kötü mü? Umurumda değil, ben puan ve galibiyet istiyorum, bu tarz bize ekmek getiriyor. Athletic'in harika bir takımı var ama arzu konusunda kimse bizi geçemez. Girona ve Real Sociedad'a referans sorabilirler. Biz elimizden geleni yapacağız, bu finalin tadını çıkarmak istiyoruz.

Vedat Muriqiden şaşırtan Fenerbahçe itirafı: Şans olduğuna inandım

Irkçılık hakkında konuşalım. Geçen Pazar Getafe'de Sevilla'nın teknik direktörü Quique Sanchez Flores'e 'çingene' dediler. Sizin başınıza hiç böyle bir şey geldi mi?

Vedat Muriqi: Hayır, bana her zaman tamamen estetik bir düzeyde sataştılar. Bana her zaman çirkin olduğumu söylediler. Ve ne kadar umursadığımı biliyor musunuz?

Sıfır mı?

Vedat Muriqi: Güzel. Yakışıklı olmayabilirim ama kendimi böyle seviyorum. Ve her zaman söylerim, eğer dişlerimden ameliyat olursam bu emekli olduğumda olacak. Şimdi sorun yok, sanırım belli bir çekiciliğim var.

Peki ırkçılık konusunda ne durumdayız?

Vedat Muriqi: Pek iyi durumda değiliz. Olaylar artıyor ve bunların ortadan kalkması gerekiyor. Savaş gibi...

Devam edebilirsin...

Vedat Muriqi: Hiçbir insan bu iğrençliğe maruz kalmamalı. Hiç kimse. Ukrayna, Gazze, iki devlet başkanının vatandaşların maruz kalacağı korkunç sonuçları düşünmeden birbirlerine saldırmaya karar vermesi inanılmaz. Bu insanlık dışıdır. Acı, ölüm, korku hayatımın ilk bölümüne damgasını vurdu. Bu yüzden şimdi mümkün olduğunca gülümsemeye çalışıyorum.

Evde savaş hakkında konuşuyor musunuz?

Vedat Muriqi: Hayır, yaralar çok taze. Annemle birlikteyken televizyonda ölüm görüntüleri çıktığında sessiz kalıyoruz. Her şey çok canlı ve acı verici, bir sürü korkunç şey aklıma geliyor.

Yazarlar