Tatil Ağrı Dağı Iğdır'ın Neresindedir, Nasıl Oluşmuştur? Yüksekliği Ve Diğer Özellikleri

Ağrı Dağı Iğdır'ın Neresindedir, Nasıl Oluşmuştur? Yüksekliği Ve Diğer Özellikleri

24.09.2020 - 04:21 | Son Güncellenme:

Ağrı Dağı günümüzde bulunan ülkemizin en değerli dağları arasında yer almaktadır. Bu çok önemli olan Ağrı Dağı Iğdır'ın neresindedir? Ağrı Dağı nasıl oluşmuştur? Yüksekliği ve de diğer özellikleri nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve de sizler için derledik.

Ağrı Dağı Iğdırın Neresindedir, Nasıl Oluşmuştur Yüksekliği Ve Diğer Özellikleri

Türkiye'nin bilinen en büyük dağı olan Ağrı Dağı öncelikle jeolojik konumu ve de Büyük Tufan ardından Nuh'un gemisine ev sahipliği yapmış olması ile efsanevi özelliğe sahip bir dağdır. Kutsal kitaplarda dahi adı geçmekte olan Ağrı Dağı'nın farklı dillerde de pek çok ismi bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları Ararat, Kuh - i Nuh ve Cebel ül Haristir.

Ağrı Dağı Nerededir?

Ağrı Dağı ülkemizin en doğusunda olan Türkiye, İran ve de Ermenistan sınırında bulunan en büyük dağdır. 5.137 metrelik rakımı ile Türkiye'nin en yüksek dağı olmaktadır. Ağrı dağının yaklaşık olarak %65'lik bölümü Iğdır ilinde bulunurken, %35'lik kısmı ise Ağrı ili sınırlarında bulunmaktadır. Kuzey kesiminde Iğdır ovası, güney kesiminde Doğubeyazıt ovası ve de güneydoğu kesiminde ise Küçük Ağrı Dağı yer almaktadır.

Ağrı Dağı Nasıl Oluşmuştur?

1940 yılında meydana gelen bir deprem sonunda Büyük Ağrı Dağı'nın kuzey kısmındaki yamacında kaya ve de buzul blokların kopması bir takım araştırmalara göre de sıcak su patlamasını sonucunda büyük heyelan ve de derin heyelan vadisi oluşmuştur.

Ağrı Dağı Özellikleri Nelerdir?

Ağrı dağı ülkemizde yer alan Anadolu Yarımadası ve de Avrupa'nın en yüksek doruğu olmaktadır. Yaklaşık olarak 4000 metreye dek bazalt daha sonra da yükseklikte bir takım andezit lavlarından oluşan volkanik bir dağ olma özellikleri göstermektedir. Ağrı Dağı'nın doruğunda bir örtü buzulu yer almaktadır. Doğu kısmında Serdarbulak yaylası ve de 3896 metre yükseklikte bulunan Küçük Ağrı Dağı yer almaktadır. Ağrı dağı yüksekliği günümüzde gerek buzulları, insanları ve değişik yapısal görünümleri ile gerek ise kar sınırına kadar kalın kaplı otlukları ve de dağ çayırları ile de ilginç ve bir o kadar da çekici bir görünüm şekline sahiptir.

Genel olarak tırmanış zamanı için en uygun olan zamanlar temmuz, ağustos ve de eylül ayları olarak bilinmektedir. Yani genel olarak yaz ayları tırmanış için uygun mevsimdir. Kış aylarında yapılan tırmanışlar genel olarak çok zorlu olmaktadır. Fakat kış tırmanışı da pek çok insan için oldukça zevklidir. Ağrı Dağı'na çıkışlar genel olarak Doğubeyazıt, Topçatan köyü ve de Eli Çiftliği güzergahlarından olmak şartı ile sadece dağın Doğubeyazıt sınırlarının içinde kalan bir cephesinden yapılmaktadır. Yaz çıkışlarında en az -5 ºC'ye kadar dayanaklı uyku tulumları, anorak, rüzgarlıklar ve de diğer kamp malzemeleri gerekli ihtiyaçlar listesinde yer almaktadır.

Ağrı Dağı Ulaşım ve Konaklama

Ağrı Dağı ulaşım ve konaklamasında bahsedecek olursak, buraya ulaşım Ankara ve Erzurum arasında düzenli bir şekilde hava, demir ve de karayolu bağlantıları mevcut olmaktadır. Bu hemen hemen herkes tarafından beğenilen ve mutlaka tırmanış yapılmak istenen Ağrı Dağı'na en yakın merkez Doğubeyazıt olmaktadır. Buraya da Ağrı ili ve de Erzurum illerinden ulaşmak oldukça kolay olmaktadır. Ayrıca bu kent ve de çevresinde pek çok konaklama, lokanta tesisleri yer almaktadır.