Tatil Amasra Kalesi Bartın İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Amasra Kalesi Bartın İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 02:49 | Son Güncellenme:

Ülkemizde önemli yerlere sahip olan tarihi yapılardan birisi de Amasra kalesidir. Geçmişi oldukça eski yıllara dayanan Amasra Kalesi ülkemizde pek çok kişi tarafından merak uyandırmaktadır. Yıl içerisinde pek çok ziyaretçi ağırlayan Amasra Kalesi Bartın ilinde nerede? Tarihi kalenin özellikleri ve hikayesini sizlere detaylıca açıkladık.

Amasra Kalesi Bartın İlinde Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Bizans Dönemine ait olan Amasra Kalesi bazı değişikliklere uğramış olsa da günümüze kadar gelmiştir. Yolu Bartın'a düşen herkesin mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden birisidir.

Amasra Kalesi Nerede?

Amasra Kalesi ülkemizde Bartın iline bağlı olan Amasra ilçesinde yer almaktadır. İlk olarak Bizans Döneminde inşa edilmiş olan Amasra Kalesi Osmanlı Döneminde de onarımlar görmüştür. Günümüze kadar gelen Amasra Kalesi yıl içerisinde pek çok yerli ve yabancı turistleri de ağırlamaya devam etmektedir.

Amasra Kalesine Nasıl Gidilir?

Amasra Kalesi Bartın iline yaklaşık olarak 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu nedenle Bartın Merkezden ulaşım oldukça kolaydır. Amasra Kalesine özel araçlarınız ile ulaşım sağlayabilmek için Bartın Merkezden Tersane Caddesi yolu üzerinden D010 yoluna çıkıp bu yol üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Amasra Kalesine bu yoldan yaklaşık olarak 10 dakikada ulaşmak mümkündür.

Amasra Kalesi Özellikleri

Amasra Kalesi Ceneviz Döneminde değişikliğe uğramış ve Osmanlı Döneminde de pek çok onarım görmüştür. Amasra Kalesi iki ana kütleden oluşmaktadır. Bunlardan biri o dönemde Kemere denilen bir köprü ile Amasra'ya bağlanan Boztepe'de bulunan Sormagir Kalesidir. Diğeri ise Zindan Kalesidir. Amasra Kalesinin kuzey bölgesinde Büyükliman Kapısı, batı bölgesinde ise Küçükliman Kapısı bulunmaktadır. Güney bölgesinde ise Zindan Kapısı yer alır.

Amasra Kalesinin kuzeydoğu ve güneydoğu arasında yer alan surların uzunlukları 65 metredir. Bu surların üzerinde 8 adet burç bulunmaktadır. Güney surların uzunluğu 300 metre ve Kemere Köprüden itibaren kuzey surların uzunluğu 200 metre olmaktadır. Sormagir Kalesinin kuzey ve kuzeybatısı denize çok dik bir yer halinde inmektedir. Bu sebeple bu bölgeye sur yapılmamıştır. Doğu, kuzeydoğu ve batı bölgesinde bulunan surların birçoğu ise yıkılmıştır. Sadece kapı kısmına bitişik batı surlarının 50 metrelik bir kısmı ayakta durmaktadır.

Amasra Kalesi Giriş Ücreti

Bizans Dönemine ait olan Amasra Kalesi 14. ve 15. yüzyılda değişikliğe uğrasa da günümüze kadar tarihi yapı olarak gelmiştir. Oldukça önemli bir yere sahip olan Amasra Kalesine gitmek isteyen kişilerin merak ettikleri konulardan birisi de kalenin giriş ücretidir. Amasra Kalesini ziyaret edebilmek için herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur. Amasra Kalesine giriş ücretsizdir.