Tatil Ankara Kalesi Ankara İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Ankara Kalesi Ankara İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

24.09.2020 - 02:57 | Son Güncellenme:

Ankara Kalesi, ülkemizin en güzel kalelerinden biri olup Ankara ilinin Altındağ ilçesinde yer alan tarihi ve oldukça değerli bir kaledir. Ankara Kalesi Ankara ilinde nerede? Tarihi kalenin özellikleri ve hikayesi nedir? Detaylı bir şekilde araştırdık ve sizler için derledik.

Ankara Kalesi Ankara İlinde Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Ankara kalesi, günümüzde kale içinde de bulunan değişik dönemlerden kalan pek çok eski Ankara Evleri yer almaktadır. Bu Kaleiçi Mahallesi’nde yer almakta olan eski Ankara evleri, genel olarak sur duvarları ile çevrili dar ve de dik bir alan içinde konumlandırılmaktadır.

Ankara Kalesi Ankara İlinde Nerededir?

Hemen hemen her sene pek çok kişi tarafından sıklık ile ziyaret edilen ve de çok beğenilen Ankara kalesi, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekte olup milattan önce 2. yüzyıl başlarında Galatların Ankara'ya yerleşmelerinin sırasında dahi kalenin burada var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Selçuklular, Bizanslılar ve de Osmanlılar döneminde pek çok kez onarımdan geçirilmiştir.

Ankara Kalesinin Özellikleri Nelerdir?

Ankara Kalesi günümüzde dışarıdan görümüne göre oldukça büyük olan bir kaledir. Her yıl pek çok çeşitli festivallere ev sahipliği yapmakta olan Ankara Kalesi'nin yerden yüksekliği yaklaşık olarak 110 metredir. Tepenin en yüksek bölümünü kaplamakta olan iç kale ve de çevresini kuşatan bir dış kaleden oluşmaktadır. Dış kalenin ortalama 20'ye yakın bir kulesi bulunmaktadır. Dış kale en eski Ankara şehrini çevirmektedir.

İç kale ise yaklaşık olarak 43.000 m² alanlık bir yer kaplamaktadır. Her yıl günümüzde pek çok yerli ya da yabancı turist tarafından Ankara Kalesi ziyaret edilmektedir. Ankara Kalesinde günümüzde iki ya da üç katlı olan pek çok ahşap, kerpiç ya da tuğladan evler ve yapılar inşa edilmiştir. Ayrıca buna ek olarak arazi yapısının da çok düz olmaması nedeni ile alt kat planları da tam düzgün olmamasına yol açmaktadır. Bu kaledeki üst katlar yaklaşık bir cumba tipindeki çıkıntılar ile düzgün olan bir plana kavuşturulmuştur.

Ankara Kalesinin Hikayesi ve Tarihi Nedir?

Ankara Kalesinin hikayesine ve de tarihine bakılacak olur ise genel olarak kale tarih içinde de çeşitli pek çok dönemler de yaşamıştır. Milattan önce 2. yüzyıl başlarında Romalıların Galatya'yı işgal etmesinden sonraki dönemde kent çok fazla büyüyerek kale dışına da taşmıştır. Roma İmparatoru Caracalla Milattan önce yaklaşık 217'li yıllarda kalenin surlarını güzel bir şekilde onartmıştır. Milattan önce 222 ile 260 yıllarının arasında İmparator olan Alexander Severus, Persler Krallığı'na yenilince de kale kısmen tahrip edilmiştir.

Yaklaşık olarak 7. yüzyılın hemen hemen 2. yarısından sonra da Romalılar kaleyi düzgünce onarmaya başlamıştır. İmparator I. Nikiforos 805 yılında, İmparator I. Basileios 869 yılında bu Ankara Kalesi'ni onarmıştır. Bu kale genel olarak 1073 yılında Selçukluların ellerine geçmiştir. 1101 yılında Haçlıların eline geçirilen bu kale 1227 yılında da tekrar olarak Selçukluların hakimiyetlerine girmiştir. I. Alâeddin Keykubad bu kaleyi yeniden onarmış ve de 1249 yılında ise II. İzzeddin Keykavus bu kaleye yeniden ilaveler yapmıştır. Son olarak Osmanlı döneminde 1832 yıllında Kavalalı İbrahim Paşa tarafından da onarımdan geçirilmiş ve de kalenin dış olan duvarları genişletilmiştir.