Tatil Aral Gölü Nerede, Hangi Ülkede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Aral Gölü Nerede, Hangi Ülkede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 12:44 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde bulunan Aral gölü hem özellikleri bakımından hem de yer aldığı konum itibari ile çok merak edilmekte olan göllerden birisidir. Aral Gölü nerede, hangi ülkede? Gölün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında bilgileri sizler için detaylıca araştırdık ve derledik.

Aral Gölü Nerede, Hangi Ülkede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Dünyada çok önemli yere sahip göllerden biri de Aral gölüdür. Aral Gölü aslında Özbekistan ve de Kazakistan ülkelerinin arasında yer almaktadır.

Aral Gölü Nerede?

Dünyada yer alan ülkeler içinde pek çok göl bulunmaktadır. Bu göllerin her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bahsettiğimiz Aral gölü Batı Türkistan'da yer almakta olan bir göldür. Aral gölü Türkmenistan ile Özbekistan sınırının arasında kalmaktadır. Bu göl Asya kıtasında ikinci en büyük gölü olup dünya sıralamasında da dördüncü en büyük göl şeklinde bilinmektedir.

Aral Gölü Hangi Ülkede?

Aral gölü aslında Türkmenistan ile Özbekistan arasında kalan bir bölgede bilinse dahi Özbekistan ülkesine dahil olan bir göldür. Bu gölün büyük bölümü Özbekistan ülkesi üzerinde yer almaktadır. Aral gölünün güney kesiminde bulunan Hazar Denizi bağlantısı da bulunmaktadır. Ayrıca buna ek olarak Karakum, Kızılkum ve de Üstyurt çölleriyle çevrili bir göldür.

Aral Gölü Özellikleri

Aral gölünün bazı belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler şu şekildedir.
Aral gölünün en derin yeri yaklaşık olarak 68 metrelik bir çukurdur. Bu Aral gölünün yüksekliği ise 48 metredir. Aral gölünün genişliği yaklaşık olarak 228 kilometredir. Uzunluğuna bakıldığında ise 420 kilometredir. Aral gölünün tuzluluk derecesi çok düşük olan bir göller arasında bulunmaktadır. Doğu ve de güney kıyıları oldukça düz ve yassıdır. Bu gölün kuzey kıyıları ise oldukça girintilidir. Ayrıca Amuderya ve de Siri Derya nehirleri genel olarak Aral gölüne dökülür. Etrafı çöl olan Aral gölünde yerleşim yoktur.

Aral gölünün olduğu bu alan yaz aylarında oldukça sıcak ve de kurak geçmektedir. Bu yüzden de akarsuların bu göle su taşımalarının yanında buharlaşma da fazladır. Aral gölünde buharlaşmanın fazla olması nedeni ile de gün geçtikçe göl küçülmektedir. Aral gölünün en derin olan yeri dışında bulunan diğer yerler 20 metre civarındadır. Aral gölü dünya sıralamasındaki bakımından dördüncü en büyük göldür. Asya kıtası arasında bulunan ülkeler arasında da ikinci en büyük göl olmaktadır. Yüz ölçümü ise 64.500 km2 ve 68.700 km2 civarında değişmektedir.

Aral Gölü Tarihçesi ve Oluşumu

1960 yıllarının başında Sovyetler Birliği ekonomistleri Özbekistan'da ve de Kazakistan'da pamuk yetiştirme, üretme ve de ihraç edebilme düşünceleri üzerine yoğunlaşırlar. Ancak arazilerini sulayabilecekleri yeterli kadar su kaynağı bulamazlar. Su ihtiyacını da Aral Gölü'nü beslemekte olan Ceyhun ve Seyhun nehirlerinden sağlarlar. 1960 yılı sonrası Aral Gölü yeterli kadar beslenememeye, sıcakların da etkisi ile kurumaya başlar.