Arkeoloji Aşıklı Höyük neden terk edildi?

Aşıklı Höyük neden terk edildi?

18.09.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Orta Anadolu ve Kapadokya’nın ilk yerleşim yerlerinden, Aksaray’daki 10 bin yıllık Aşıklı Höyük’teki kazı çalışmalarında, bin yıl boyunca burada yaşayan “Aşıklıların” bölgeyi neden terk ettiği araştırılıyor.

Aşıklı Höyük neden terk edildi

Kazı Başkanı Doç. Dr. Güneş Duru, “Aşıklı Höyük’te 30 yıldan daha fazla süredir buradaki ilk üretimci toplulukları anlamaya çalışıyoruz. Bu yılki çalışmalarımızda yoğunluklu olarak yerleşmenin terk sürecine odaklandık. Burada kesintisiz bin yıllık bir yaşam iskânı görüyoruz. Bin yılın sonunda iskan terki olduğunu görüyoruz. Bu terk sürecinin nedenleri üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Aşıklı Höyük neden terk edildi

“Geçtiğimiz yıllarda ilk üreticiliğin başlaması ile hayvan evcilleştirme konularına eğilmiştik” diyen Duru “Burada bin yıllık kesintisiz ve barışçıl yaşam sürülmüş. Birçok imparatorluk bile 600 ile 700 yıl ömre sahip olurken, burası bin yıllık bir yaşam olması sebebiyle önemli bir konumdadır. İlk üreticiliğe geçiş ve bakırın ilk defa işlenmesi, koyun ve keçinin evcilleştirilmesi yönünden önemli bir yerleşkedir” ifadelerini kullandı.