Arkeoloji Kars: Çok katmanlı bir kültür şehri

Kars: Çok katmanlı bir kültür şehri

22.11.2021 - 12:43 | Son Güncellenme:

“Dünya kenti”, “medeniyetler beşiği”, “Bin bir kiliseli” ve “40 kapılı” şehir olarak da adlandırılan Ani, içerisinde yer aldığı serhat şehrimiz Kars’ın binlerce yıllık sözlü gelenek kültürü, mimari yapıtları, İpek Yolu, edebiyatı, efsaneleri ve müziğinin de etkisi ile Anadolumuzun zengin geçmişini yansıtan nadide ören yerlerinden biridir.

Kars: Çok katmanlı bir kültür şehri

Orta Çağ’da çok kültürlü bir ticari merkez haline gelen bu ayki kapak konumuz Ani; Ermeni, Gürcü, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin buluşma noktası haline gelmiş ve günümüze yansıyan zengin mirası nedeniyle de 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Kars, başta Antik Ani Şehri ve Kars Kalesi olmak üzere, şehrin tamamına yayılmış taşınmaz kültür varlıkları ile bu alanlarda yapılan arkeolojik kazılar ve restorasyonlar sonucunda ortaya çıkan kültürel değerlerin geçmişten bugüne taşındığı çok katmanlı bir kültür şehridir. Anadolumuzun ilk rehabilitasyon amaçlı merkezi olarak günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlarından Katerina Köşkü, yılın neredeyse beş ayı karın buzlanmadan kristalize halini koruyabildiği ve yağan kar özelliği ile sadece ülkemizde değil dünya çapında tanınan Sarıkamış zirvesi, etrafında onlarca farklı kuş gözlemi imkânı sunan Kuyucuk Gölü, 46 adet tabya ile Türkiye’de en çok savaş tabyasına sahip olma özelliği, Ani Ören Yeri ile Osmanlı, Selçuklu ve Baltık mimarilerinin en zarif örneklerine sahip şehir merkezi gibi çok fazla değere sahip olan Kars, sürdürülebilir turizm açısından tüm imkânlara sahiptir. Sürdürülebilir turizm; ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda dengeli ve planlı bir altyapının oluşturulmasına bağlıdır. Her geçen yıl artan turist sayısıyla birlikte sahip olduğu doğal, kültürel değerleri ile Kars’ta alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi, bu gelişimin avantajlarından ilçelerin de yararlanması, sürdürülebilir turizm anlayışının yürütülmesi ve geleceğe taşınabilmesi amacıyla özel sektör, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel halk ile tüm paydaşlar birlikte hareket etmelidir. Kültür turizmi, kış turizmi, inanç turizmi, yayla turizmi, kuş gözlemciliği turizmi, kırsal turizm ve gastronomi turizmi gibi birçok alternatif turizm türüne ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahip olan Kars, doğal çevresinin kalitesi ve turistik çekiciliği ile turizm endüstrisinin varlığını sürdürebilmesi için tüm koşullara sahip.

Haberin Devamı

Yabancı ziyaretçilerin ilgisi

Kars’ın gözbebeği Ani Ören Yeri’nin gişe hizmetleri, Haziran 2019’dan beri şirketimiz SICPA Türkiye tarafından sağlanmaktadır. Bu sorumluluğu aldığımız tarihten itibaren tüm gişelerimizi hem ziyaretçi deneyimi hem de çalışanlarımız için çağdaş müzecilik anlayışına uygun hale getirdik. Gişelerimizin teknik donanımlarını, turnikeleri, kamera izleme sistemi ve MüzeKart basım istasyonlarını ilk defa olarak kurduk. Temmuz 2021’de ziyaretçilere Ani Ören Yeri’ni daha iyi ve daha doğru tanıtmak amacıyla, arkeoloji ve sanat tarihi uzmanlar tarafından hazırlanmış sesli rehberlik hizmetini faaliyete geçirdik. Ziyaretçi yoğunluğunun kış aylarında zirve noktasına ulaştığı Ani Ören Yeri’ni yerli ziyaretçilerimiz kadar özellikle Gürcistan, Ermenistan, İran, Japonya, Güney Kore, İtalya ve Fransa’dan yabancı ziyaretçilerimizin de turizm destinasyonlarına eklemeleri ise hepimiz için gurur kaynağıdır. Bakanlığımızın ve Valiliğimizin kıymetli çabaları ile her geçen gün sayısı artan ziyaretçilerimize en iyi hizmeti vermek için, Mart 2021’de alandaki personel sayımızı da arttırdık.

Haberin Devamı

Atatürk’ün izinde

Geçtiğimiz 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 98. yılını kutladık. İçinde bulunduğumuz kasım ayının 10’u ise Cumhuriyetimizin Kurucu Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün 83. ölüm yıldönümü. Atatürk; Cumhuriyetimizin üzerinde kurulu olduğu topraklardaki kültür ve uygarlıkların araştırılması, ortaya çıkarılması ve korunması için yapılan çalışmaları her zaman teşvik etmişti. Onun ileri görüşlü adımlarının takipçileri olarak, ülkemizin arkeolojik ve tarihi mirasının, çağımızın kültürel miras yönetimi ilkelerine uygun bir şekilde turizme kazandırılması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğimize söz vererek, sizleri dergimizin zengin içeriğiyle baş başa bırakıyorum.