Arkeoloji Tarihi kale turizme kazandırılıyor

Tarihi kale turizme kazandırılıyor

24.07.2022 - 16:24 | Son Güncellenme:

“Konya’nın kilidi” olarak görülen, Roma’dan Selçuklu’ya uzun bir dönem önemini koruyan Gevale Kalesi’nde Selçuklu Belediyesi tarafından sürdürülen restorasyon çalışmalarının ikinci etabı da tamamlandı.

Tarihi kale turizme kazandırılıyor

Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Gevale Kalesi, bulunduğu yer ve stratejik konumu nedeniyle tarihte “Konya’nın kilidi” olarak görülüyordu. Roma’dan Selçuklu’ya Konya’nın savunulmasında önemli bir rol oynayan kale, Selçuklu Belediyesi tarafından turizme kazandırılıyor. Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile Gevale Kalesi’nde 1700 metre rakımda devam eden çalışmalarda ikinci etap tamamlandı. Çalışmaların bitmesiyle Konya turizmine sembol bir tarihi mekân daha kazandırılmış olacak. Çalışmalar tamamlandığında kaleden tüm Konya rahatlıkla izlenebilecek.

Haberin Devamı

Tarihi kale turizme kazandırılıyor

Antik Dönem’den bugüne

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Gevale Kalesi’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı. Gevale Kalesi’nin tarihin derinliklerine giden bir mekân olduğunu belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, burada yaptığı açıklamada “Burası hem Konya’nın 360 derece gözlemlenebildiği hem de Antik Dönem’den itibaren bir kalenin bulunduğu önemli bir yerleşim alanı. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’ya kadar binlerce yıldır birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Yürütülen kazılarda, önemli bulgulara ulaşıldı ve ulaşılmaya devam ediyor. İnşallah burada kazıdan çıkan eserlerin sergilendiği alanların olduğu ve buradaki restorasyonlarla birlikte Konya’nın turizmine ve siluetine önemli bir katkı sağlamayı düşünüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tarihi kale turizme kazandırılıyor

Kaleden özçekim

Selçuklu Belediye Başkanı Pekyatırmacı, kendi telefonuyla Gevale Kalesi’nden yaptığı özçekimi de sosyal medya hesabından paylaştı. Başkan Pekyatırmacı paylaşımında “Gevale’de çalışmalarımız tamamlandığında siz de benim gibi harika özçekimler çekebileceksiniz” ifadesini kullandı.

Önemli olayların merkezi

Gevale Kalesi ve çevresi tarihte birçok önemli olaya ev sahipliği yaptı. 1143 yılında Selçuklu Sultanı I. Mesud ile Bizans İmparatoru Manuel Kommen arasındaki savaş Konya ile Gevale Kalesi arasında bir mevkide yaşandı. III. Haçlı Seferi sırasında Konya kuşatılınca Sultan III. Kılıçarslan, Gevale Kalesi’ne sığındı. 1466–1467 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Karaman seferi sırasında Gevale Kalesi Osmanlı hâkimiyetine girdi. Fatih Sultan Mehmet bu kaleyi almakta zorluk çektiği için Gevale Kalesi’nin onarılmasına izin vermedi. Selçuklular ve Karamanoğulları döneminde hükümdarın ikamet ettiği yer gibi gösterilen Gevale Kalesi’ne, Selçuklu sultanlarının zaman zaman devlet hazinesini ve ordunun önemli bir kısmını naklettiği biliniyor. Yine Selçuklu sultanları, yaz mevsimlerinde buraya gelerek eğlenceler tertip ediyor, kış mevsiminde de burada avlanıyordu.

Yazarlar