Tatil Bafa Gölü Muğla İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Bafa Gölü Muğla İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 14:18 | Son Güncellenme:

Bafa Gölü Muğla ilinde nerededir, Bafa Gölü'nün özellikleri nelerden oluşmaktadır, Bafa Gölü'nün oluşumu ve tarihçesi hakkında bilgi nasıl edinilir, Bafa Gölü'nün derinliği ve uzunluğu kaç kilometredir? Gölün en derin noktası kaç metredir, Bafa Gölü'nün yüzey rakımı kaç metre, kıyı uzunluğu ise kaç kilometredir, gölün üzerinde yer alan adalar hangileridir? Gibi daha birçok soruya yanıt veren bilgileri sizler için hazırladık.

Bafa Gölü Muğla İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

 Bafa Gölü, set göllerden biri olan tatlı su kaynaklı bir göldür. Ege Bölgesi'nde yer alan bu göl, bölgenin en büyük gölü olma özelliğindedir. Çamiçi Gölü olarak da bilinen göl, Büyük Menderes Nehrinin bir uzantısıdır. 

Haberin Devamı

 Bafa Gölü Muğla ilinde nerede?

 Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nde bulunan Muğla ilini kapsayan, Milas ilçesinde yer almaktadır. Gölün yapısı, bölgenin özellikleriyle aynı doğrultudadır. Kıyı boylarında girintili ve çıkıntılı bir özelliği bulunan Bafa Gölü'nün, Büyük Menderes Nehri'nin bir deltası olarak oluştuğu söylenmektedir. Gölün üzerinde; İkizce, Mener, Kapıkırı ve Kahvesar adaları bulunmaktadır. Bafa Gölü'nün coğrafik özellikleri sebebiyle, zeytin ağaçları çokça vardır. Bunun haricinde gölün kuzey tarafında kalan kısım daha dağlıktır ve burada bulunan maki bitki örtüsü daha yoğun bir şekilde göze çarpmaktadır. Gölün güney kısmı ise daha çok turistik yerleşim alanlarıyla kaplanmıştır. Bafa Gölü çevresinde yerel halkın oluşturduğu yerleşim alanlarıysa, Kapkırı ve Serçin köyleri olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Bafa Gölü'nün Özellikleri

 Bafa Gölü, Ege Denizi'nin bir kolu olan Büyük Menderes sayesinde oluşmuştur. Alüvyon taşımaları sonucunda oluşan bu göl, tatlı su kaynaklarından birini de yansıtmaktadır. Gölün ortalama uzunluğu 16 kilometredir. Buna karşılık gölün genişliği ise yaklaşık 6 kilometre dolaylarındadır. Bafa Gölü'nün yüzey rakımı 10 metre bilinmekle birlikte, en derin noktası da 21 metre civarında olduğu ifade edilmektedir. Bunun haricinde gölün kıyı uzunluğu ise 50 kilometredir. Gölün sığ yapısından dolayı, birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Özellikle kuş türleri, üreme ve barınma ihtiyaçları için ilkbahar ya da sonbahar ayları Bafa Gölü'nü tercih etmektedir. Ekolojik çeşitlilik gölün yüzeyinde çok olduğu gibi, içinde de aynı şekilde yer almaktadır. 

 Bafa Gölü'nün Oluşumu ve Tarihçesi

 Bafa Gölü'nün tarihçesi, Büyük Menderes'in Latmos Körfezinde yer alan denize dökülmesine kadar geriye gitmektedir. Büyük Menderes Nehri'nin zaman içerisinde değişen hava koşulları sebebiyle taşıdığı alüvyal birikmeleri sonucunda, Latmos Körfezinde ilk olarak tuzlu bir göl oluşumu gözlendi. Ardından körfezde toplanan fazla suların yükselmesi ve alanını kuzeye doğru genişletmesi üzerine, fazla su birikiminin bir kısmı tekrardan batı kolundan Menderes Nehri'ne aktı. Tüm bu oluşumların sonucunda doğal set göllerinden biri olan Bafa Gölü, tatlı su kaynağı olarak yeniden dönüşüm geçirdi.