Tatil Borabay Gölü Amasya İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Borabay Gölü Amasya İlinde Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

24.09.2020 - 14:12 | Son Güncellenme:

Ülkemizde doğa harikası olan birçok göl bulunmaktadır. Muhteşem manzaraya sahip bu göllerden birisi de Borabay Gölüdür. Kendi kendine oluşan Borabay Gölü en çok merak edilen göllerden birisi olmaktadır. Peki Borabay Gölü Amasya ilinde nerede? Gölün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında merak edilenleri yazımızda sizler için derledik.

Borabay Gölü Amasya İlinde Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Her yıl farklı yerlerden ziyaretçi kabul eden Borabay Gölü mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden birisidir. Göl çevresinde yürüyüş yapabilme ve kamp yapabilme olanaklarına da sahiptir.

Borabay Gölü Nerede?

Amasya ilinde bulunan Borabay Gölü bir tabiat harikası bir yerdir. Ülkemizin Amasya iline bağlı olan Taşova ilçesinde yer almaktadır. İl merkezine olan uzaklığı yaklaşık olarak 63 kilometredir. Taşova ilçesine ise 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Borabay Gölü etrafında pek çok farklı ağaç çeşidi bulunmaktadır. Bu nedenle muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Borabay Gölüne Nasıl Gidilir?

Borabay Gölü ülkemizin Amasya ilinin Taşova ilçesine 15 kilometre mesafesinde yer almaktadır. Bu nedenle göle ulaşım sağlamak için ilk olarak Amasya ilinin Taşova ilçesine ulaşılması gerekir. Buradan Borabay köyüne giden araçlar ile Borabay Gölüne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Borabay Gölü Özellikleri

Borabay Gölü Amasya'nın en güzel yeşilliğinde bulunan mavi bir göldür. Denizden yaklaşık olarak 1.050 metre yükseklikte yer alır. Borabay Gölü krater gölü olarak bilinse de kendi kendine oluşmuş bir set gölüdür. Bu gölün oluşmasında etkili olan şeyler akarsudan gelen yıkıntılardır.

Gölün güney bölgesi dik ve sarp yamaçlardan oluşur. Borabay Gölünün en önemli özelliği ise dereden gelen su ile beslenmesidir. 80 metre genişliğe ve 25 metre derinliğe sahip olan Borabay Gölü doğu ve batı yönünde uzanan büyük bir vadi üzerinde bulunur.

Vadi üzerinde bulunan Borabay Gölü etrafı ormanlıklar ile kaplıdır. Bu nedenle etrafında çeşitli kamp alanları ve spor yapabileceğiniz alanlar bulunur. Özellikle bol oksijenli temiz havası ile yürüyüş yapılacak alanlarda yer almaktadır.

Borabay Gölü Oluşumu

Borabay Gölü doğal bir heyelan gölüdür. Gölün oluşumunda etkili olan heyelan kayaçların yapısı ve bu bölgeden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgilidir. Fay hattının oluşturduğu kırık hatlarına sızan sular kütle hareketlerini kolaylaştırmış ve heyelan oluşmasında etkili olmuştur.

Borabay Gölü krater gölü olarak bilinmektedir. Fakat Borabay Gölü bir set gölüdür ve kendi kendine oluşmuştur. Akarsudan gelen yıkıntılar ise gölün oluşmasında etkili olmuştur.

Borabay Gölü Giriş Ücreti

Borabay Gölü özellikle bahar aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Borabay Gölünü ziyaret edebilmek için giriş ücreti 9 TL olarak bilinse de hafta içi ücret talep edilmemektedir.