04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
Şehrin boğucu havasından kurtulmak ve bol oksijenli bir ortamda huzurlu tatil yapmak istendiği zama, Bozcaada ilk tercih edilen yerlerden biridir. Yaz ayları geldiği zaman şehirde yaşayanların sığınak olarak gördüğü ve kaçtığı en muhteşem tatil alanlarından biridir. Küçük bir Balıkçı Kasabası havası sunan Bozcaada, antik dönemden günümüze kadar pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Hatta antik dönemde isminin tenedos olduğu biliniyor. Mübadeleden önce Rum halkının yoğun olduğu bölge; taş sokaklar, Rum evleri, muhteşem manzarası ve lezzetli yemekleri ile beraber Akdeniz havasını en iyi şekilde yansıtıyor.
Hem turistik açıdan tarihi bir ziyaret gerçekleştirmek hem de yaz turizmi yaşanmak istendiğinde ilk sıradaki yerlerden biridir. Cennetten bir köşe olarak da tabir edilen Bozcaada her sene yoğun şekilde yerli ve yabancı turist çekmeye devam ediyor. Harika Ada sokakları, tarihi döneme uzanan kaleler, şarap fabrikaları ve manastırlar ile beraber plaj ve müzeler sizleri bekliyor. Bozcaada mutlaka gezilmesi gereken yerler listesine göz atarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ortadan geçen bir dere ile zamanında Türk ve Rum evleri birbirinden ayrılırken, bu derenin yok olmasıyla günümüzde bu görevi sokaklar hala üstlenmekte ve güzel tarihi görsel sunmaktadır. Ahşap evleri ve kıvrımlı sokakları ile Türk evleri kendini hemen belli ederken, bol yeşilli ve bakımlı evleri ile de Rum evleri gözler önüne serilmektedir. Dört mevsim yaşayan harika çiçekler ve Arnavut kaldırımlı taş sokakları keyifle ziyaret edebilirsiniz.
Feribotla yaklaşırken size selam veren Bozcaada Kalesi, bölgenin en önemli tarihi yapılarından biridir. Türkiye'de korunan en iyi kalelerden biri olması ile beraber antik dönemden fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılmıştır. Osmanlı-venedik mücadelesi ile Türklere geçen Bozcaada Kalesi, Fatih Sultan Mehmet döneminde restore edilerek bugünkü haline ulaşmıştır.
Bozcaada'nın geleneksel kültürü arasında yer alan şarap fabrikaları ziyaret açısından vazgeçilmez yerler arasında gelmektedir. Özellikle 3 eski şarap fabrika üreticisinin burada olduğunu söylemek mümkün. Haziran günlerinde ‘şarap tadım günleri’ ile beraber pek çok özel organizasyon ve etkinlik gerçekleşmektedir.
Ayazma Manastırı Rum Azize olan Aya Paraskevi adına zamanında yapılmıştır. Görkemli 8 yaşlı Çınar, çift oluklu tarihi bir çeşme ve 2 ayrı tek katlı yapı eşliğinde adanın Güney bölümünde yer almaktadır. 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yapılan Ayazma Manastırı, Rum Ortodoks cemaatine ait bir yapıdır. Özellikle hem piknik severlerin hem de turistik ziyaretçilerin vazgeçilmez yerlerinden biridir.
Muhteşem bir manzara sunan Göztepe, Bozcaada’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Özellikle 192 metre yüksekliği ile beraber muhteşem bir manzarayı gözler önüne seriyor. Çok dik bir yokuşu olduğundan dolayı araçla giderken dikkatli olunması gerekir. Bunun yerine merkezden yarım saatlik bir yürüyüş ile beraber Göztepe'nin zirve merkezine ulaşmak mümkün.
Geniş koleksiyonu ile Bozcaada'nın kültürel ve tarihi eserlerini en iyi şekilde yansıtan Bozcaada Müzesi, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Osmanlı döneminden gelen obje ve evrakların yanı sıra pek çok önemli fotoğraf, aletler ile beraber geniş bir koleksiyona sahiptir. Tenedos sirkelerinden yapılmış olan takı ve süs eşyaları da elde edebileceğiniz müze, aynı zamanda UNESCO ödülüne sahiptir.
Gün batımını çok daha özel hale getirilen 17 tane rüzgar gülü adanın en ucunda 2000 yılında kurulmuştur. Batı burnuna giderek gündüze son noktayı koymak amaçlı harika bir manzaraya şahitlik edebilirsiniz. Merkezden kalkan minibüslerle bölgeye rahatlıkla ulaşım sağlamak mümkündür. Bayram tatillerinde, özel günlerde ve yaz aylarında gün batımına en iyi şekilde şahitlik edebilmek için her sene yoğun turist akını yaşanmaktadır.
İncecik kumlarıyla turkuaz renge sahip muhteşem mavilik eşliğinde Ayazma Plajı denize girmek için özel bir olanak tanıyor. Adının en kalabalık ve popüler plajı olma özelliği taşıyan Ayazma Plajı, ayrıca günübirlik konaklama imkanı tanımaktadır. Bölgeye minibüslerle rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.
Bozcaada'da bulunan Meryem Ana Kilisesi Rum Ortodoks cemaatine aittir. Özellikle adı da ibadete açık olan tek kilise olma özelliği de taşımaktadır. Her ne kadar kapısında 1860 tarihinde yapıldığı yazsa bile, kilisenin Venedikliler dönemine kadar uzandığı bilinmektedir. 2006 yılında restore edilen kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
Sokakları birbirine dik kesmesi nedeniyle oldukça düzgün bir görüntü sunan Rum Mahallesi, Bozcaada’da mutlaka gelip görülmesi gereken yerlerden biridir. Mahallenin tam ortasında bir kilise ve saat kulesi bulunmaktadır. Nostaljik bir ziyaret gerçekleştirmek isterseniz en güzel yerlerden biridir.