04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Karadeniz şehri olan Gümüşhane, yayla turizmi ile de önemli cazibe merkezlerinden biridir. Özellikle Taşköprü, Erikbeli, Kazıkbeli, Güvende, Kadırga yaylaları doğaseverler için yemyeşil harikalardır. Yaylalarda yaz aylarında çeşitli eğlenceler, şenlik adı altında çeşitli organizasyonlar yapılmaktadır. Bölgeye gelen turistlerin yeşil hazineler içerisinde eğlenceli vakitler geçirmesi adına keyifli zamanlar oluşturulur. Şehrin kuzey kısımları ılık ve nemli bir iklime sahiptir. Bu da bu bölgelere kışın talebi artırır.Genel olarak ise bütün semtlerinde sert bir karasal iklim görülür. Uzun ve kar yağlı geçen kış ayları kayak severler için çok önemli zaman dilimleridir. Her mevsim farklı güzelliklerini keşfedebileceğiniz şehirde yaz ayları doğa yürüyüşleri için tercih edilir. Şehre ulaşımda ise en kolay yol karayolu olacaktır. Kent merkezinde yer alan otogar, seyahat edenler için önemli bir kolaylık sağlar. Uçak tercihi yapacaklar ise 100 km uzaklıkta yer alan Trabzon Havalimanını tercih etmesi gereklidir.
Kelkit ilçesinde yer alan antik kent, ilk merkezine 99 km uzaklıkta yer alır. Roma dönemi yapılarından olan bu yer Fırat Nehri’ni korumak için yapılan en büyük karargahtır. Antik Kentte Satala’ya su getirmek için yapılan 47 gözlü su kemerinden günümüzde 4 göz ayaktadır. Ayrıca kentteki kalıntılar arasında taş binalar, taş çeşmeler, hamamlarda yer alır.
2010 yılında arkeolojik sit alanı olarak tescillenen vadi şehre 36 km mesafede yer alır. Maden kaynakları bakımından da oldukça zengin olan vadi, tarihi boyunca pek çok medeniyet görmüştür. Alanda 15 kilise ve şapel tescillenmiştir. Ayrıca vadide kemer köprü ve surlarda bulunur.
Şehir merkezine 38 km mesafede yer alan Sarıçiçek köyünde Hacı Ömer Ağa tarafından yapılan odalar, Türk mimarisinin erken dönemine ait örnekler arasında yer alır. Dekorlar ve ahşap işlemeler birbirine monte edilirken çivi kullanılmamıştır.
Karaca Mağarası şehir merkezine 17 km uzaklıkta yer alır. Toplam uzunluğu 256 metredir. Tavan yüksekliği ise 18 metreyi bulur. Astım hastalarını rahatlattığından sağlık turizminde tercih edilen önemli merkezlerden biridir. Mağarada her tarzda damla taş sütunlar yer alır. Ayrıca duvarlarından sızan sulardan oluşan gölleri de bulunur. Bazılarının derinliği 1 metre bile olmaktadır.
Kış aylarında kayak severlerin, bahar ve yaz aylarında renkli florası ile yürüyüş severlerin uğrak noktasıdır. Şehir merkezine 45 km uzaklıkta yer alır. Torul ilçesinde yer alan merkezde kayakçılar için teleski hattı ve baby lift bulunur. Torul özellikle kültürel ve tarihsel anlamda eşsiz güzel manzaralara sahiptir. Manzara seyri için Cam Teras turistlerin ilgi odağı bir mekandır.
Merkez ilçede yer alan Dumanlı Köyü il merkezine 72 km mesafede yer alır. Bu yerleşim alanı Rumlar tarafından 17. Yüzyılda kurulmuştur. Zamanında kültürel, ticari ve dini açıdan çok önemli merkezlerden biri idi. Bu alan Doğal Sit ve Arkeolojik Alanı olarak tescillenmiştir. Toplamda 7 mahallesi bulunmakta ve her mahallede bir kilise ve çeşmeler görülmektedir.
Gümüşhane için Doruklara Sevdalı Kent derler. Bunun temel nedeni karlı tepelerin, sarp kayalıkları ile zorlu bir coğrafyaya sahip olmasıdır. Özellikle kültürel ve tarihi güzellikleri de zorlu geçişlerin ardında bulunur. Yüksek noktalarda yer alan Ortaçağ’dan kalma bir tarih olan Kov Kalesi, il merkezine 21 km uzaklıkta yer alır. 136 yılında 3. Aleksios tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca kale Selçuklu döneminde de kullanılmıştır.
25 metre yükseklikten akan suları ve 40 farklı noktadan çıkan su kaynağı ile Tomara Şelale’si il merkezine 130 km uzaklıkta yer alır. Bölge halkı tarafından Kırk Gözeler olarak adlandırılan şelale çevresi zengin florası ise yürüyüş parkurları içerir.
Torul ilçesinde yer alan tabiat parkında yer alan Limni Gölü, ziyaretçilerini hayran bırakan doğal güzelliklere sahiptir. Göl çevresinde peyzaj çalışması yapılmıştır. Hatta bu çalışmalar arasında kır evleri de yapılmıştır. Tam gün zaman geçirilebilecek doğa ile iç içe huzurlu bir tatil rotasıdır.
3305 metrede yer alan tabiat parkı, şehir merkezine 80 km uzaklıkta yer alır. Park için 18 krater gölü bulunur. Doğu Karadeniz’in en önemli yürüyüş parkurları arasında yer alır. Gülaçar köyünden Artabel Tabiat Parkı’na ulaşmak mümkündür. Bu aradaki yürüyüş parkuru Anadolu’nun el değmemiş doğa harikaları arasında yer alır. Ender bitki türleri ve pek çok yabani hayvan türlerini de barındırmaktadır.