04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Ülkemizin Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kahramanmaraş, 11 adet ilçeye sahiptir. Kekil otu denen bilinen otla beslenen keçilerden sağılan sütle yapılan Kahramanmaraş dondurması, bu ilimizi simgelerinden birisidir. Türkiye'nin kalabalık şehirleri arasında bulunan Kahramanmaraş, turizm bakımından ilgi görmeye devam ediyor.Köprülerden konaklara uzanan gezi yolculuğunda, dilerseniz müzeleri ve farklı semtlerin içerisinde bulunan mağaraları keşfe çıkabilirsiniz. Türkiye'de ismi bilinen ancak keşfedilme konusunda yeterli değer verilmeyen Kahramanmaraş, tarihi yerler dışında, sert iklimine rağmen doğal güzelliklere de sahiptir. Mimari çeşitliliğin yanı sıra, geleneksel el sanatlarının geliştiği ilimizde ayrıca, zengin mutfaktan faydalanabilirsiniz.Özellikle, yemekleri, tatlıları ve dondurmasını tatmadan ayrılmanızı tavsiye etmediğimiz Kahramanmaraş, dikkate değer bil ilimiz olmayı başarıyor. Dini bakımdan da özel bir yeri olan şehir, her dönemde hak ettiği değeri almış, farklı bir havaya sahiptir. Türkiye'de saklı kalan ve ziyaret edilmesi tavsiye edilen yerlere sahip olan Maraş, mutlaka sizin de gitmeniz gereken bir şehir diye düşünüyoruz.
Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Taş Köprü, Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerinde bulunuyor. Ceyhan Nehri üzerinde olması nedeniyle Ceyhan Köprüsü olarak da bilinir. Yapılan tahminlere göre 1563 yılında Dulkadiroğlu Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Yığma molozlarla yapılan köprü, dönem dönem restorasyonlara ihtiyaç duysa bile, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. 18 metre yükseklikte olan köprünün uzunluğu ise 158 metredir.
Geleneksel Maraş Konakları, Kahramanmaraş sivil mimarisinin güzide örnekleri arasında yer alır. Dedeoğlu Konağı, Kocabaş Konağı ziyaret edilmesi gereken geleneksel konaklar arasında bulunur. Maraş mimarisinin gözler önüne serildiği bu konakların içerisinde hane halkının kullandığı, dinlendiği birçok farklı alan ve yapı bulunur.
Şehrin ticaretinin kalbi olan Tarihi Ticaret Alanı, Maraş Kalesinin hemen güney kısmında bulunuyor. Tarihi çarşılar niteliğinde olan bu alan, özünü korumayı başardığından büyük öneme sahiptir. Bakırcılar Çarşısı, Kapalı Çarşı, Semerciler Çarşısı bu ticaret merkezinin alt bölümleri arasında bulunuyor. Bölgede, bakırdan, altına, yöresel kıyafetlerden, ahşap ürünlere kadar birçok eşya bulunuyor. Şehrin kültürünün yansıması olan Tarihi Ticaret Alanını gezdikçe, Maraş hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceksiniz.
Eski dönemlerde Kahramanmaraş'a gelen tüccarların konaklama merkezi olan Taş Han günümüzde değerini korumaya devam ediyor. Yapım zamanının 16. yüzyıla kadar dayandığı tahmin edilir. Yolcu hanı olarak da bilinen Taş Han, iki kattan oluşuyor. Han bölümleri günümüzde, genellikle depo ve çeşitli iş yerleri şeklinde kullanılıyor. Maraş'tan hatıra almak istiyorsanız, Taş Han'ı ziyaret edebilirsiniz.
Kahramanmaraş merkezine yakın olan Tarihi Maraş Kalesinin yapımı Milat Öncesi 9. yüzyıla kadar dayanıyor. Genç Hitit dönemine ait olduğu bilinen kale, sonrasındaki medeniyetler tarafından birçok kez onarımdan geçirilmiştir. 7. ve 8. yüzyıllardan Müslümanlar ve Bizanslılar arasında çıkan savaşlar esnasında tahrip olan kale, bu dönem sonrasında yine onarımlardan geçmiştir.
Kahramanmaraş'a gelip de Arkeoloji Müzesine uğramamak hata olabilir. Zira Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, şehrin tüm hatıralarını ayrıntılı bir şekilde sergiliyor. Kahramanmaraş'ın müzecilik anlamında Türkiye'de ilklerden olması, müzeyi ziyaret etmek için ayrı bir sebep. 1975 yılından bu yana şuan bulunduğu binada hizmet veren Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerin uğrak yerlerinden birisidir.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yer alan Ulu Cami, özellikle sanat tarihçilerinin dikkatini çekmeyi başarıyor. 1240 yılında Selçuklular tarafından inşa edildiği düşünülen Elbistan Ulu Cami, günümüze ulaşabilen nadir Selçuklu eserlerinden birisi olan Elbistan Ulu Cami, Kahramanmaraş seyahatinde tarihi için görülmesi gereken yerlerden birisidir. Bölge 1500'den sonra Osmanlı hakimiyeti altına giren cami çeşitli onarımlardan geçtiğinden Osmanlı mimarisini de yansıtıyor denilebilir.
Kahramanmaraş merkeze 55 kilometre uzaklıkta olan Başkonuş Yaylası, yaz aylarında oldukça serindir. Kış aylarında genellikle kar yağan yayla, yaz mevsiminde piknik için oldukça elverişlidir.
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunan bu külliye, Yedi Uyurlar Mağarası olarak da isimlendirilen bölgeye yakın olduğundan bu ismi almıştır.
Yerleşimin ilk olarak Milat Öncesi 40.000 ile 10.000 arasına kadar dayandığı Kahramanmaraş, işte burasıyla ilk yaşam merkezi olmuştur. Üst üste 3 mağaradan oluşan Döngel Mağaraları, Döngel Köyü sınırlarında yer alıyor. Yazın serinliğiyle bilinen bu mağaralar özellikle piknikçilerin sıklıkla geldikleri yerlerin başında gelir. Kahramanmaraş gezinizde listemizdeki tüm yerler gibi bu mağarayı da ziyaret etmenizi öneririz.