Gezilecek Yerler Ortaköy Camii Nerededir, Nasıl Gidilir? Kim Tarafından Yaptırılmıştır? Kısa Hikayesi

Ortaköy Camii Nerededir, Nasıl Gidilir? Kim Tarafından Yaptırılmıştır? Kısa Hikayesi

04.04.2023 - 10:51 | Son Güncellenme:

İstanbul'da yer alan camilerden birisi de Ortaköy Cami olmaktadır. Gerçek adı Büyük Mecidiye Cami olan Ortaköy Camisi Osmanlı Devletinin önemli eserlerinden birisidir. Peki Ortaköy Camii nerededir, nasıl gidilir? Kim tarafından yaptırılmıştır sizler için ayrıntıları ile derledik.

Ortaköy Camii Nerededir, Nasıl Gidilir Kim Tarafından Yaptırılmıştır Kısa Hikayesi

 Ortaköy Camii ilk 0larak 1853 yılında inşa edilmiş ve ibadete açılmış bir camidir. İnşa edildiği dönemden itibaren farklı sebeplerden dolayı zarar görmüş ve restore dilmiştir. İstanbul'da Ortaköy Camii ulaşımı da oldukça kolaydır. 

Haberin Devamı

 Ortaköy Camii Nerededir?

 Ortaköy Camii İstanbul şehrinin Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Ortaköy semtinde bulunan Ortaköy Camii İstanbul'un merkezi noktasında yer almaktadır. Bu nedenle Ortaköy Camiisine ulaşım oldukça kolay olmaktadır.

 Ortaköy Camii Nasıl Gidilir?

 Ortaköy Camiisine ulaşım sağlamak için farklı ulaşım araçlarını kullanmak mümkündür. Kendi özel araçları ile kişiler sorunsuz bir şekilde Beşiktaş'tan Ortaköy istikametine giderek ulaşım sağlayabilirler. Bununla beraber 22, 40T, DT1, 42T ve DT2 numaralı otobüsler de Ortaköy Camii önünden geçmektedir. Ayrıca camiye BŞK/5 dolmuşları veya M2 metro hattı ile de ulaşım sağlanabilir.

 Ortaköy Camii Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

 Ortaköy Camii Sultan Abdülmecid tarafından Ermeni asıllı olan Mimar Nigoğos Balyan'a yaptırılmıştır. Cami 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapısı olan cami Barok üslubunda olmaktadır. Boğaziçi'nin önemli konumuna yerleşmiş olan Ortaköy Camii harim ve hünkar olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ortaköy Camiisinin tek şerefeli iki minaresi bulunmaktadır. Duvarları ise beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları ise pembe mozaikten olmaktadır. Mihrap mozaik ve mermerden minber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır.

 Ortaköy Camii Kısa Hikayesi

 Ortaköy Camiisinin inşa edildiği bölgede daha öncesinde Vezir İbrahim Paşa'nın damadı olan Mahmut Ağa'nın yaptırdığı mescit bulunmakta idi. 1721 yılında Patrona Halil İsyanı ortaya çıkmıştır. Zarar gören mescit çeşitli sebeplerden dolayı yıkılmış ve yerine günümüzdeki güzellikte Ortaköy Camii inşa edilmiştir. 

 Cami girişinde caminin yaptırılmasına vesile olmuş olan Sultan Abdülmecid Han'ın tuğrası bulunmaktadır. Cami barok inşa şekli kullanılarak ibadete hazır hale getirilmiştir. Eşsiz bir görünüme sahip olan Ortaköy Camiinin en önemli özeliği ise dört başında güneş alacak biçimde tasarlanmış olmasıdır.