Tatil İstanbul Caz'ırdamaya hazır!

İstanbul Caz'ırdamaya hazır!

16.05.2011 - 10:06 | Son Güncellenme:

İKSV tarafından bu yıl 14. kez Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 18. İstanbul Caz Festivali, 1–19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek...

İstanbul Cazırdamaya hazır

Asla sadece “caz”la sınırlı kalmayan ve bu yıl 18.’si düzenlenen İstanbul Caz Festivali yine yeniden heyecanla dolduruyor içimizi. 40’ın üzerinde konser, 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyla İstanbul’un kalbini cazla dolduracak olan festival 1 – 19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon ve The Marmara Esma Sultan gibi klasikleşmiş mekânların yanı sıra ilk defa bir konser mekânı olarak kullanılacak olan Tersane Sahnesi ve santralistanbul Kıyı Amfi’de gerçekleşecek. Tünel Şenliği’ndeki mekânlar da dâhil olmak üzere toplam 25 farklı etkinlik mekânı ile festival şehrin farklı noktalarına yayılacak.

Haberin Devamı

İstanbul Caz Festivali'nin, geçen sene ilkini gerçekleştirdiği ve büyük ilgi gören etkinliği Tünel Şenliği’nin ikincisi, festivalin ilk hafta sonu müzikseverlerle buluşacak. 2 Temmuz Cumartesi günü düzenlenecek Tünel Şenliği'nde, Tünel ve Galata meydanlarında kurulacak ana sahnelerin yanı sıra Beyoğlu, Şişhane, Galata, Asmalımescit bölgelerinde sokaklarda ve birçok farklı mekânda gerçekleştirilecek konserler, atölye çalışmaları, özel sergiler, ikramlar ve etkinliklerle, “festival içinde festival” geç saatlere kadar devam edecek.

Festivalin bu yılki yeni ve en ilginç etkinliklerinden biri ise adını yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü caz müzisyeni Esbjörn Svensson’un grubu e.s.t’ye ait bir albümden (Strange Place For Snow) alan “A Strange Place for Jazz – Caz için Farklı Bir Yer” başlıklı gece olacak.

Haberin Devamı

Festival kapsamında 9 Temmuz Cumartesi akşamı Haliç’te yer alan tarihi tersanede gerçekleşecek bu özel konserde yenilikçi ve yaratıcı projeleri ile caz müziğine yeni ufuklar kazandıran dünyaca tanınmış üç grup arka arkaya sahne alacak. e.s.t. grubunun basçısı Dan Berglund’un yeni grubu Tonbruket, Arto Tunçboyacıyan’ın konuk sanatçı olacağı İlhan Erşahin’in projesi “Love Trio” ve ünlü fusion grubu ile caz dünyasının iki yıldız ismi Bill Evans ve Randy Brecker’la Medeski Martin & Wood’u aynı sahnede buluşturacak Soulbop konserlerinin yanı sıra gece boyunca farklı aktiviteler ve ikramlarla Tersane Sahnesi, caz severler için vazgeçilmez bir festival mekânına dönüşecek.

Açılışı Simavi yapıyor
İstanbul Caz Festivali, 30 Haziran Perşembe akşamı The Marmara Esma Sultan’da, özel bir konserle açılıyor. Bu yıl açılış konseri iki bölümden oluşacak. Gecenin ilk bölümünde caz standartlarını kendine has yorumuyla seslendiren Simavi; ikinci bölümde ise Türkiye caz sahnesinin önemli bir ustası, Emin Fındıkoğlu ve topluluğu konser verecek.

İstanbul Caz Festivali geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Tünel’i bir şenlik alanına çevirecek! Festivalin ilk hafta sonunda, 2 Temmuz Cumartesi akşamı düzenlenecek Tünel Şenliği’yle festival, kentin kültür-sanat yaşamının nabzının attığı Beyoğlu, Tünel, Asmalımescit, Şişhane ve Galata bölgesinde bir kez daha “festival içinde festival” yaratacak. Galata ve Tünel’de kurulacak iki ana sahnedeki ücretsiz konserlerle bütün bölgede bir festival atmosferi yaşanırken gece boyunca seyirciler değişik mekânlar ve sahneler arasında mekik dokuyarak, birbirinden farklı etkinliklere katılacak. Salon, Salt Beyoğlu, Nardis Jazz Club, Hollanda Konsolosluğu Bahçesi, İtalyan Kültür Merkezi ve Galata Cabaret gibi Tünel bölgesinin renkli mekânlarında gece boyunca sahne alacak sanatçılar arasında Okay Temiz, Emin Fındıkoğlu Dörtlüsü (Konuk sanatçı: Hakan Behlil), Neil Cowley Trio, The Souljazz Orchestra, Mdungu, Pinettes Brass Band, East Park Reggae Collective, Elif Çağlar, Jehan Barbur ve Emir Ersoy gibi isimler yer alıyor.

Haberin Devamı

Açıkhavada efsaneler
Müzik dehası Miles Davis’in ölümünün 20. yılında, sanatçıya saygı duruşu niteliğinde bir proje hayat buluyor. Davis’le daha önce çalışmış üç efsane isim, Marcus Miller, Wayne Shorter ve Herbie Hancock, Amerikalı müzik dâhisi Miles Davis’in anısına düzenlenecek olan bu konserde bir araya gelecek. “Tribute To Miles” başlıklı projenin dünya prömiyeri İstanbul Caz Festivali kapsamında 7 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

2007 yılında, Nina Simone anısına başlatılan ve Nina Simone repertuarının ünlü sanatçılarca seslendirildiği “Sing The Truth” projesi, farklı müzikal gelenekleri yaşatmak üzere devam ediyor. İstanbul Caz Festivali kapsamında 12 Temmuz Salı akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek “Sing the Truth” gecesinde caz, folk, R&B, gospel ve blues dünyasından büyük kadın şarkıcıların güçlü şarkıları yeniden hayat bulacak. Yıldız vokaller Batı Afrika müziğini R&B, caz ve funk ile buluşturan Angelique Kidjo, Grammy ödülünü üst üste üç kere almayı başaran tek kadın caz vokalisti olan Dianne Reeves ve 2003’teki ilk albümünden bu yana büyük ilgi toplayan Lizz Wright, bu özel konserde Afro-Amerikan kadın şarkıcı geleneğini parlak bir performansla sahneye taşıyacaklar.

Haberin Devamı

İstanbul Caz Festivali seyircilerinin sabırsızlıkla beklediği ve pop-caz sahnesinin en sevilen ikililerinden olan Randy Crawford ve Joe Sample ile dünyanın en iyi caz şarkıcılarından biri olarak kabul edilen Natalie Cole, 13 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00’de Açık Hava Sahnesi’ne konuk oluyor. İki bölümden oluşacak bu mükemmel caz gecesi, Randy Crawford ve Joe Sample’ın ardından, Natalie Cole’un konseriyle devam edecek. Crawford ve Sample, 14. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’ne de konuk olmuş ve seyirciden büyük alkış almışlardı. Gecenin ikinci bölümünde albümleri 50 milyondan fazla satan, şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu, ülkemizde de çok sevilen bir popüler müzik ikonu, Natalie Cole sahneye çıkacak.

Festivalde Akdenizli usta kadın sanatçıların aynı sahnede buluşacağı“Mujeres de Agua” yani “Suyun Kadınları” festivalin favorilerinden. Akdenizli 6 usta kadın sanatçı, modern flamenkonun öncülerinden kabul edilen, yapımcı, besteci ve gitarist Javier Limón’un şarkılarına getirdikleri çarpıcı yorumlarıyla, 15 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’de Açık Hava Sahnesi’nde olacak. Javier Limón’un şarkılarını yorumlayacak isimler ise Buika, Aynur, La Shica, Sandra Carrasco, Glykeria ve Rita.

Simon and Garfunkel’ın “Simon”ı geliyor
Kült ikili Simon and Garfunkel’dan Paul Simon, festivalin konuğu olarak ilk defa İstanbul’a gelerek hayranlarının uzun süren bekleyişine son veriyor… 2011 yılının ilkbaharında yayımlanan yeni solo albümü So Beautiful or So What ile Avrupa turnesine çıkan Paul Simon, Roterdam’da North Sea Jazz Festival’deki konserinin ardından ilk defa İstanbul’a gelecek ve 19 Temmuz Salı akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde olacak.

"Get Out Of Your Lazy Bed" ve "Half a Minute" gibi hit şarkılarıyla tanınan ve özellikle 80’li yıllardaki başarılı çalışmalarıyla caz pop türünün önde gelen gruplarından biri olan Matt Bianco, 1 Temmuz Cuma gecesi, saat 22.00’de festivalin ilgi gören mekânlarından İstinyePark’ta müzikseverlerle buluşacak.

Caz standartlarını, melodik pop ve rock’la buluşturan, İngiltere’nin en başarılı caz müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen piyanist ve vokalist Jamie Cullum da festivalin konuklarından. Cullum, 6 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00’da festivalin yeni mekânlarından santralistanbul Kıyı Amfi’de yeniden İstanbullu hayranlarıyla buluşacak.

Festivalin en heyecan verici konserlerinden biri de Patrick Wolf’unki. Festivalde geçtiğimiz yıllarda Rufus Wainwright, Antony and the Johnsons, Blonde Redhead, Cocorosie, Kings Of Convenience, Emiliana Torrini ve Imogen Heap gibi isimleri ağırlayan “Yeni Ozanlar” serisinin bu yılki konuğu olan Patrick Wolf 14 Temmuz’da İstanbul Modern’de olacak.

Joss Stone ilk kez İstanbul’da
İstanbul Caz Festivali’nin ilk kez İstanbul’da konser verecek bir diğer konuğu İngiliz soul ve R&B şarkıcısı, söz yazarı ve oyuncu Joss Stone… 28 Temmuz Perşembe akşamı, saat 21.00’de, santralistanbul Kıyı Amfi’de, Matraş’ın gösteri sponsorluğunda gerçekleşecek Joss Stone konseri İstanbullu caz severlere unutulmayacak bir festival gecesi yaşatacak.

Dominik asıllı ünlü caz piyanisti, besteci ve eğitmen Michel Camilo, sınırsız coşkusu ve müzikal tutkusuyla çalacağı parçalar ile 4 Temmuz Çarşamba akşamı Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde, İstanbullu cazseverlerle birlikte olacak.

Birbirinden yetenekli iki müzisyen, Raul Midón ve Richard Bona, Afrika’dan Arjantin’e uzanan “The Duwala Malambo Project” ile 11 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00’de, Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde kaçırılmayacak bir konser verecek.

İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana İstanbul’un tarihi mekânlarında düzenlenen “Ustalarla Buluşmalar” konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam ediyor. 1 Temmuz Cuma akşamı, saat 20.30’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek gecede, ünlü perküsyoncu Mısırlı Ahmet, klasik Hint müziği ve caz dünyasının önemli isimlerinden, tabla üstadı Zakir Hussain ve Hint klasik müziğinin en genç ustalarından kabul edilen sitar virtüözü Niladri Kumar aynı sahnede buluşacak.

Müzikseverlerin ilgisini Mali’ye çekmeyi başarmış kendine sıkı bir hayran kitlesi edinmiş, Glastonbury Festivali’nin ana sahnesinde kitleleri coşturan Malili ikili Amadou & Mariam, festivalin bu yılki sürprizlerinden. Amadou & Mariam, 18 Temmuz Pazartesi akşamı, saat 22.00’de The Marmara Esma Sultan’da DHL sponsorluğunda Türkiye’deki ilk konserlerini verecek.

İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise bu yıl, 50 yılı aşkın müzik kariyeri boyunca Anadolu’nun sesleri ve müziğini, caz ve güncel müzikler ile birleştiren yenilikçi çalışma ve albümleri ile ismini duyuran, dünyanın çeşitli yerlerindeki önemli festival ve mekânlarında konserler veren ve Türkiye’den de pek çok müzisyeni keşfedip uluslararası sahneye taşıyan bir ustaya, Okay Temiz’e verilecek.

Festival biletleri
18. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri 7 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da satışa çıkıyor. Festival biletlerini Biletix’ten ve İKSV’den temin edebilirsiniz.